Ukrajina "zničila" část ruské vojenské kolony na svém území, EU varuje Rusko před intervencí

15. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské dělostřelectvo mělo zničit "významnou" část ruské vojenské kolony, která v noci překročila hranici. Prezident Petro Porošenko to sdělil v telefonickém rozhovoru britskému premiérovi Davidu Cameronovi, oznamuje Porošenkův web. Neexistují však pro to žádné ověřitelné důkazy a Rusko tvrdí, že žádnou vojenskou kolonu na území Ukrajiny nevyslalo. ZDE

Mimo to mluvčí ukrajinské armády oznámil, že Ukrajinci sledovali kolonu od překročení hranice. Oznámení vedlo k poplachu na světových trzích.

"Byla přijata přiměřená opatření a část [kolony] již neexistuje," sdělil novinářům mluvčí armády Andryj Lysenko.

Porošenko konzultoval s Cameronem kvůli zprávám britských novinářů o koloně a prohlásil, že informace o obrněné koloně byly spolehlivé, přičemž část kolony byla ještě v noci zničena ukrajinským dělostřelectvem.

Lysenko oznámil, že situace na bojišti je stále napjatější, protože ukrajinské jednotky bojující se separatisty se dostaly pod dělostřeleckou palbu z ruského území.

Rusko mezitím obvinilo Ukrajinu, že se snaží překazit humanitární misi na východě Ukrajiny a vyzvalo k zastavení palby. Moskva nadále pokračuje v odmítání zpráv o tom, že posílá zbraně a jednotky na pomoc separatistům.

Ministři zahraničí EU dnes vydali prohlášení, podle nějž budou považovat "jakékoliv jednostranné vojenské akce ze strany Ruské federace na Ukrajině pod jakoukoliv záminkou, včetně humanitární" za "vážné porušení mezinárodního práva".

Rada vyzvala Rusko, aby "neprodleně ukončilo všechny formy pohraničního nepřátelství, zejména přísun zbraní, vojenských poradců a ozbrojeného personálu do oblasti konfliktu, a stáhlo své síly z hranice".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11575

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014