Ruští a ukrajinští ministři zahraničí budou jednat v Berlíně o příměří

17. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Jednání mezi Pavlo Klimkinem z Ukrajiny a Sergejem Lavrovem z Ruska se budou účastnit také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

"Chceme najít cestovní mapu k udržitelnému příměří a rámec pro efektivní pohraniční kontroly," uvedl Steinmeier před rozhovory. "Jen tímto způsobem se může východní Ukrajina uklidnit a Kyjev může pokračovat s celonárodním dialogem, který vhodným způsobem bude zahrnovat i lidi na východě země."

Steinmeier varoval, že "jednoduchý recept neexistuje". Dodal: "Proto je podle mého názoru tak důležité, abychom si všichni sedli k jednomu stolu."

Cestou na jednání napsal Klimkin na Twitteru: "Letím do Berlína. Jednání nebude lehké. Je důležité zastavit proud zbraní a žoldáků z Ruska."

Rusko popírá, že by jakkoliv podporovalo separatisty na východní Ukrajině, kteří v posledních dnech vedou boje ve snaze udržet kontrolu nad jedním ze svých nejdůležitějších center, Luhanskem.

Kyjevská vláda v neděli uvedla, že separatisté sestřelili jedno kyjevské válečné letadlo, ale není jasné, co se stalo pilotovi. Kyjev uvedl, že letadlo bylo sestřeleno, když jeho jednotky začaly pronikat do Luhansku a ovládly vzbouřenci kontrolovanou policejní stanici v obvodě Velika Vergunka.

Úřady v Luhansku varují, že vládní obklíčení města je přivedlo na hranici humanitární katastrofy, odřízlo přístup k základním potravinám, k elektřině a vodě. Ruský humanitární konvoj, který měl přivést pomoc Luhansku a dalším separatistickým enklávám se přiblížil k ukrajinské hranici uprostřed pokračující kontroverze ohledně toho, kdo na něj má dohlížet. Ukrajina zdůraznila, že dovolí přejezd přes hranici do Ukrajiny pouze vozidlům pod kontrolou Mezinárodního výboru Červeného kříže. Červený kříž varoval, že stále neexistují dostatečné záruky bezpečnosti pro tento humanitární konvoj před válčícími stranami.

Kyjev varuje, že je ruský konvoj součástí spiknutí propašovat vzbouřencům ruské zbraně. Britský deník Guardian informoval v sobotu, že ruská ozbrojená vozidla překročila hranici směrem do Ukrajiny mezerou v plotě, ale bylo nejasné, kam směřovala. Kyjevská vláda uvedla, že její dělostřelectvo v pátek zničilo ruskou ozbrojenou kolonu, ale toto tvrzení nelze ověřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6825

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014