Ukrajina uvádí, že "zničila ruská vozidla, která pronikla na její území"

15. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajina tvrdí, že zničila ruská vojenská vozidla na východě země den poté, co bylo zaznamenáno, že se kolona přesunuje přes rusko-ukrajinskou hranici.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sdělil v pátek telefonicky britskému premiéru Davidu Cameronovi, že kolona ruských ozbrojených vozidel byla zničena. Rusko popřelo, že by vozidla byla na ukrajinském území. Porošenkovu informaci o údajném zničení části ruského konvoje na ukrajinském území není možno ověřit z nezávislých zdrojů.

V prohlášení z Porošenkova úřadu se praví: "Pan prezident informoval [premiéra Camerona], že tyto informace jsou důvěryhodné, protože většinu těchto strojů [ruských vojenských vozidel] ukrajinské dělostřelectvo v noci eliminovalo.

Pan prezident vyjádřil znepokojení nad situací na hranicích, zejména ohledně toho, že ruské zbraně a vojenské stroje dál plynou na Ukrajinu otevřenou částí hranic."

Ve čtvrtek informovali reportéři britských deníků Guardian a Daily Telegraph, že viděli, jak 23 ruských ozbrojených transportérů, podporovaných cisternovými vozy s palivem a dalšími vozidly vojenské logistiky překročuje rusko-ukrajinskou hranici a vstupuje na ukrajinské území. Bylo ale nemožné ověřit cíl tohoto konvoje ani jeho konečný osud ani nebylo možno ověřit, jak dlouho zůstal na ukrajinském území.

Severoatlantické společenství zaznamenalo toto ruské porušení ukrajinské hranice samostatně. "To, čeho jsme byli včera v noci svědky, je pokračování toho, čeho jsme už svědky delší dobu," uvedl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Británie povolala ohledně nezákonného vstupu ruských vojsk na ukrajinské území ruského velvyslance v Londýně.

Mluvčí premiéra Camerona vyjádřil v rozhovoru s Porošenkem "vážné znepokojení nad zprávami, že ruská vojenská vozidla překročila hranice":

"Souhlasili, že je zapotřebí, aby osoby na východě Ukrajiny získaly humanitární pomoc, ale tu je nutno doručit prostřednictvím Mezinárodního výboru Červeného kříže. Rusko by mělo plně spolupracovat s Červeným křížem a nesmí používat pomocného konvoje jako záminky pro další provokace."

Rusko popřelo, že by jeho vojska pronikla na ukrajinské území. Uvedlo, že kolona ozbrojených vozidel, kterou reportéři uviděli na hranicích, byla jednotka pohraničníků, kteří hlídají hranici.

Federální bezpečnostní služba konstatovala, že v oblasti byla jednotka pohraničníků, která zajišťovala bezpečnost a "bránila infiltraci ozbrojenců na území Ruské federace".

Ruská bezpečnostní služba zdůraznila, že tato jednotka fungovala výlučně na ruském území. "Proto jsou informace o skupině ruských vojáků, kteří rusko-ukrajinskou hranici, nepravdivé," citovala ruského činitele tisková kancelář RIA Novosti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10846

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014