"Začala bitva o Luhansk"

16. 8. 2014

čas čtení 15 minut

Podle projektu Informator.lg.ua, provozovaného prokyjevskými žurnalisty původem z Luhanska především na základě svědectví místních obyvatel, v pozdních večerních hodinách 15. srpna začala bitva o regionální centrum. Ukrajinská vojska vstoupila do města a v ulicích probíhají boje.

Podle vojenských zdrojů je situace údajně komplikována tím, že "teroristé" vedou "neuspořádanou" palbu na obytné oblasti a "změnili celý Luhansk v opevněný komplex". Podle téhož zdroje "na straně LNR bojují profesionální vojáci".

Podle svědků bylo zaznamenáno velké množství ozbrojenců v oblasti bývalého vojenského leteckého učiliště ZDE.

Ve 22:10 místní obyvatelé hlásili požáry v oblasti továrny na trikotáž Transpele ZDE a palbu ve směru na Chrjaščevatoje v jihovýchodní části města. Hlášeny jsou rovněž dopady dělostřeleckých granátů na hypermarket Epicentr ve východní části města ZDE.

Ve 23:10 se na sociálních sítích objevila informace, že na Dzeržinského okruhu v západní části města byl spatřen tank.

V důsledku dopadu minometných a dělostřeleckých granátů je ve městě poškozeno mnoho budov, vznikají požáry v různých částech města.

Hlavním problémem je chybějící dodávka pitné vody a také trvají problémy s dodávkou elektřiny a s připojením.

00:01 - boje v oblasti Bolšaja Věrgunka ZDE. Je slyšet výbuchy a střelba z východu.

00:02 - Věrchnij Kambrod ZDE. Klid. Je slyšet palbu z východních částí města.

00:20 - východ města, dopadá mnoho minometných granátů, požár silně poškodil supermarket Epicentr, je cítit silný zápach hořících stavebních materiálů.

1:30 - čtvrť Zarečnyj ZDE. Bez poškození, silná střelba na okrajích, ze strany Roskošného ZDE. Je vidět požár v oblasti střední školy č. 5.

6:30 - čtvrť Moloděžnyj ZDE. U školy rozdávali "humanitární pomoc". V noci bylo mnoho požárů. Na ulici Buďonného v Žukovově čtvrti ZDE v noci dopadaly granáty.

7:00 - čtvrť Mirnyj ZDE. Zde byl v noci klid, ráno přivezli vodu v cisterně. Technickou vodu nabírají u pohraničního stanoviště.

7:30 - obec Jubilejnyj ZDE, oblast ulice Sadové. Zde se v noci ani ráno nebojovalo. Zdáli je slyšet palbu z útočných pušek.

7:40 - čtvrť Moloděžnyj hlásí, že na východě dochází k mnoha požárům kvůli minám a granátům. Právnická fakulta je v pořádku.

7:54 - oblast střední školy č. 33, neteče voda a nejde proud. Ulice Goženko je v pořádku, škola celá. Včera granát dopadl do neobytné přístavby na ulici Planové ZDE. Nikomu se nic nestalo.

8:20 - obec Jubilejnyj, soukromá výstavba u šachty - během poloviny noci byly z dálky slyšet výbuchy a přestřelky. Ulice Ozernaja, Solněčnaja a Moloděžnaja jsou bez poškození. Včera byla zasažena šachta. Elektřina a voda chybí.

8:30 - oblast lesnického skladu ZDE. Výbuchy kolem vodárenské věže.

8:46 - čtvrť Dzeržinského ZDE, vše v pořádku.

9:00 - oblast vagónky Říjnové revoluce ZDE, ulice Kavkazská - celou noc střelba, nyní ticho. Poškození není hlášeno.

9:03 - dopravní okruh ve čtvrti 50 let Října ZDE, v noci probíhalo silné ostřelování, lidé seděli ve sklepích. K marketu ATB přivážejí chleba.

Zdroj: ZDE

9:30 - Gagarinova čtvrť ZDE, dům č. 5 - granát dopadl na budovu hudební školy, vletěl do okna sálu choreografie, prolétl a skončil bez výbuchu na toaletách.

9:37 - čtvrť Solněčnyj ZDE, domy č. 21, 18, 20 jsou v pořádku. Bez vody a elektřiny, ráno bylo ticho.

9:39 - obec Jekatěrinovka - Alexandrovsk ZDE, u stadionu Šachťor, klidná noc. Ostřelována obec Jubilejnyj v oblasti šachty.

10:00 - soukromá výstavba, oblast marketu Za rulem ZDE, v noci probíhalo silné ostřelování. Ze strany města ve směru na Chrjaščevatovo celou noc pálily raketomety Grad.

Družstevní trh ZDE - začalo ostřelování, trhovci i nakupující se rozprchli a ukryli před výbuchy.

10:09 - Čapajevova ulice ZDE, v noci klid. Na trhu lze koupit vejce, zeleninu, ale draho. Ve 4 ráno začala kapat voda. Potvrzena informace o příchodu jednotek Národní gardy ze strany od nemocnice.

10:30 - čtvrť 50 let Října - velmi těžká noc, mnoho požárů a dýmu.

11:31 - čtvrť Volkovova ZDE, dům č. 33 - v noci zde vybuchl granát, vyražená okna, oběti nejsou, lidé byli ve sklepě. Shořel supermarket Epicentr, poškozena je pekárna, mlékárna, továrna Transpele. Ukrajinci obsadili komplex Lux. V tuto chvíli se nebojuje.

Soukromá výstavba v oblasti trhu Parchomenko ZDE - dodávky plynu obnoveny, místy teče voda.

11:34 - centrum města, oblast Děmechinovy ulice ZDE a Kocjubinského ulice ZDE je silně poškozena, došlo k požáru na trhu u supermarketu Absoljut. Byl poškozen dům č. 15 na ulici Kocjubinského.

11:35 - oblast 11. polikliniky ZDE je klidná, dodávka plynu funguje, elektřina chybí, vodu nabírají z pump.

12:40 - z blokpostu u střední školy č. 39 ZDE vedou separatisté palbu směrem k oblastní nemocnici, kterou obsadily vládní jednotky.

12:41 - v noci byly silně ostřelovány čtvrti Žukovova ZDE, Jakirovova ZDE, Levčenkové ZDE, Volkovova ZDE.

12:42 - na ulici Karla Liebknechta ZDE nejde elektřina, voda je k dispozici z pumpy u parku, dodávka plynu funguje.

13:00 - v centru je ticho, elektřina nejde, dodávka vody funguje přerušovaně (vodu nabírají ze studny), plyn jde. Dům č. 9 na Titovově ulici ZDE je v pořádku, celkem jsou domy nepoškozeny, místy tlaková vlna rozbila okna. Doprava pracuje, ale vozidel je málo.

Ve čtvrti Leninského Komsomolu ZDE je dům č. 7 nepoškozen, voda ani elektřina nejsou, okna celá. Zboží periodicky přivážejí, s vodou jsou problémy.

13:10 - ulice Suchodolská ZDE, dům č. 12 na rohu ulice 1. Tramvajní nepoškozen.

13:43 - ulice Kocjubinského, dům č. 25 v pořádku. Voda od budovy oblastní prokuratury na 1. mikrorajónu.

13:48 - čtvrť Družba ZDE - silná palba, voda, elektřina ani plyn nejsou, vodu získávají obyvatelé z parku Družba z čerpací stanice, zboží v obchodech je.

14:05 - smyčka 3. kilometr ZDE, v noci silné ostřelování, probíhají boje.

Komarovova čtvrť ZDE, v oblasti kina Svět nejsou hlášena nová poškození.

14:15 - ulice 30 let vítězství ZDE, Horní část Jakirovovy čtvrti, oblast 10. polikliniky, čtvrť Levčenkové - bez velkých poškození. V některých domech tlaková vlna rozbila okna.

Žukovova čtvrť - do dvora domu č. 13 spadl granát, jeden muž zemřel. Granáty padaly do dvora za domem č. 22. Obchody jsou otevřeny, ale nepravidelně. K dostání je zelenina a vejce. Chleba prodávají v kiosku TM Dobrodija ve čtvrti Levčenkovové.

Čtvrť Moloďožnyj ZDE - večer a dnes ráno zde bylo ticho. Střelba ze sektoru soukromé výstavby naproti Atriu. Plyn je, vodu berou z pumpy někde za právnickou fakultou Dalího. Zprávy získávají z rozhlasu a místní předávají od úst k ústům. Nedostatek léků.

14:50 - čtvrť Jubilejnyj - klid. Poškozeny jsou domy č. 1, 3, 6 a 11 ve Vorošilovově ulici. Plyn je.

15:00 - čtvrť Solněčnyj - na okraji je slyšet exploze, zboží v obchodech je.

15:02 - čtvrť 50 let Října - klid.

15:07 - oblast 11. polikliniky je v pořádku, ale hlášeno silné ostřelování.

15:09 - čtvrť Levčenkovové - vedle domu č. 8 spadl granát. Vyražená okna ze strany školky.

15:11 - Titovova ulice, dům č. 9 - bez poškození.

15:12 - Jakirovova čtvrť - voda a plyn jsou, elektřina nikoliv. Momentálně ticho.

15:15 - čtvrť Dzeržinského a Norinského ZDE - přijatelný klid. Jindy je slyšet občasné výbuchy. Voda teče tenkým čůrkem. Plyn je.

15:19 - obec Jubilejnyj, ulice Kotovského 7 - není hlášeno nové ostřelování.

15:21 - Taxopark ZDE - včera shořela sauna Katarsis.

18:04 - čtvrť Ševčenkové - voda není, elektřina a připojení také ne. Vedle domu č. 121 vybuchl granát, vysypala se okna ze strany podjezdů, na střední škole č. 14 hořela střecha. Velmi často střílejí.

18:20 - obec Jubilejnyj - přes den byl klid, večer palba směrem k šachtě.

19:35 - u butiku Gloria Jeans ZDE je slyšet palbu z automatických zbraní. Přes den se nestřílelo.

21:19 - východní čtvrti města - je slyšet střelbu z automatických zbraní ve městě.

21:50 - Žukovova čtvrť byla ostřelována, pravděpodobně z raketometu Grad.

23:09 - čtvrť Solněčnyj - pravděpodobně poškozen dům č. 27. V Komarovově čtvrti poškozen dům č. 31. Granát dopadl na ulici Tuchačevského.

00:40 - čtvrť Družba - silné ostřelování, jsou slyšet výbuchy.

4:00 - Nižnij Kambrod - ticho, plyn a voda jsou, elektřina ne.

5:30 - Boľšaja Věrgunka, ulice Uljanova - je slyšet zvuky výstřelů a výbuchů minometných granátů.

5:32 - čtvrť Mirnyj, oblast střední školy č. 57 - klid, někde se střílí, voda ani elektřina nefunguje. Plyn je dodáván pod slabým tlakem.

5:35 - obec Jubilejnyj - střílejí za šachtu, věž s hvězdou stojí. Granáty spadly na tržiště, je poškozen generátor. Na trhu lze koupit zeleninu a vejce. Z aut rozdávají jednorázové pleny a mléko. Chleba stojí šest hřiven. Na ulici Zaporožčenkově v domě č. 8. podruhé do téhož bytu padl granát.

6:30 - oblast střední školy č. 33 (uice Projezdnaja a okolí) - noc proběhla v klidu.

7:00 - Jakirovova čtvrť - v dolní části žádné nové zásahy.

7:30 - čtvrť 50 let Října - v noci střeba, ráno klid.

8:30 - obec Jubilejnyj - večer pokračovalo ostřelování, granát dopadl v oblasti výtoku vody čerpané ze šachty, zemřeli dva lidé.

8:35 - Volkovova čtvrť, oblast domu č. 3 - vše v pořádku. V noci silné ostřelování. Granáty padaly na dům č. 30 a do dvora domu č. 29.

9:19 - obec Jubilejnyj - minometný granát padl na dvůr domu č. 11 na Koroljovově ulici, v domě se vysypala okna. Zemřeli dva lidé.

9:31 - čtvrť Stěpnoj ZDE - noc proběhla v klidu, ráno začala střelba.

11:13 - oblast střední školy č. 44 - v noci vybuchl granát, ve škole se vysypala okna.

11:14 - Nižnij Kambrod (oblast Leninova náměstí a Běloj Budky) - nová poškození nejsou hlášena.

Padl granát na ulici Galického. V Jakirovově čtvrti je řada poškození. Utrpěla školka č. 117. Ve čtvrti Solněčnyj jsou domy č. 25, 26 a okolní budovy bez poškození.

11:18 - čtvrť Levčenkovové, č. 8 - poškozen třetí podjezd, ve druhém rozbita okna. Poškozeny školka a učiliště.

11:20 - čtvrť 50 let Října - v noci pravidelné výbuchy ze strany Věrgunky.

11:23 - Věrchnij Kambrod (ulice Partizanskaja, Mojsejenkové, Levoněvského) - vše v normálu, plyn je. Elektřina a voda nikoliv. Vodu nabírají v oblasti Leninova náměstí, které je nepoškozeno. Silně poškozena je Kirovova ulice. Setrvalé ostřelování Alexandrovska a Věrgunky je vedeno z Kambrodu.

11:28 - Vatutinova ulice - minometný granát dopadl na dům vedle obchodu Jabloňka, jsou mrtví. Celou noc bylo slyšet ostřelování.

11:33 - v Kambrodě (nad kostelem) - nejsou nová poškození, voda je, elektřina nikoliv, plyn je.

V oblasti centrálního trhu není voda, plyn ani elektřina.

11:37 - čtvrť 50 let Října - kolem nejsou nová poškození, granát spadl na dům č. 37.

11:40 - čtrvť 50 let Října - nejsou nová poškození. Je slyšet střelbu z útočných pušek z Věrgunky.

11:41 - čtvrť Solněčnyj, č. 14 - vše v pořádku, elektřina a voda nejsou, plyn je, vodu nabírají na Družbě. Periodicky je slyšet střelbu.

Čtvrť Novyj Gorodok ZDE, dům č. 1 - voda plyn jsou, elektřina ne. Veřejná doprava pracuje do 14:00.

11:54 - ulice Kocjubinského, č. 15 - ve dvoře vybuchl minometný granát. Dům zasažen nebyl. Tlaková vlna vyrazila okna.

11:58 - budovy na ulicích Novopromyšlennaja č. 4 a Zvejněkova č. 146 jsou nepoškozeny. na ulici Čeljuskinovců č. 145 bez poškození. Separatisté střílejí z továrny na plasty. Elektřina a voda nejsou.

12:01 - ulice Kocjubinského č. 12 a obec Thälmannova (Dokučajevova ulice) - vše v pořádku. V noci klid. Bylo slyšet střelbu. Elektřina, voda a připojení nejsou.

12:16 - obec Jubilejnyj - silný signál mobilního telefonního připojení na konci aleje kolem památníku horníka. Na Leninově ulici č. 1 - vyražená okna, větší poškození nejsou.

Ulice Solněčnaja, Ozernaja, Moloděžnaja - nové zásahy nejsou. Někdy střílejí na šachtu. Nyní klid, výbuchy je slyšet z dálky.

12:29 - oblast Aviacentra ZDE - silné ostřelování, celou noc probíhaly boje.

12:30 - Kambrod - silně poškozeny ulice 12. a 11. Prodolnyje.

13:19 - čtvrť Dzeržinskij - nová poškození nejsou. Ulice Brestskaja - vše normální.

14:15 - Věrgunskij Razjezd ZDE - čtyři dny probíhaly těžké boje. V době ostřelování lidé sedí ve sklepích.

14:15 - oblast obchodního centra Rossija ZDE - granát spadl na území oblastní dětské nemocnice. Je vidět dým požáru.

14:30 - Kambrod, ulice Ruďa ZDE - nová poškození nejsou, plyn je, voda pod slabým tlakem, elektřina a připojení nejsou. Na Čapajevův trh přivážejí všechno nezbytné zboží.

16:05 - Vatutinova ulice - dům č. 97 - bez poškození, domy okolo též.

16:18 - Městečko továrny Říjnové revoluce, ulice Krapivnického - vše v pořádku. Elektřina a připojení nejsou. Voda v soukromé výstavbě z pump.

16:43 - čtvrť Dzeržiského - vemi blízko je slyšet palbu z útočných pušek, poškození není.

16:46 - Malaja Věrgunka ZDE, ulice Ogněvaja - poškozena školka č. 40. Věrgunky, ulice 30 let vítězství - výbuchy a střelba z útočných pušek.

16:47 - Malaja Věrgunka - stříleli z těžkých děl, je slyšet dávky z útočných pušek a kulometů. Včera večer na ulici Revoluční padaly granáty a docházelo k požárům.

16:49 - obec Jubilejnyj - dnes klid, po obědě létaly granáty přes obec do šachty a na Sabovku. Teď je dobře slyšet dávky z útočných pušek.

17:04 - oblast střední školy č. 48 a obchodu Brusnička ZDE - poškozen dům č. 10, více je poškozena strana přivrácená k obchodu, na druhé straně vyražená okna. Obyvatelé nabírají vodu v Jakirovově čtvrti, stojí fronty 4-5 hodin. Elektřina není.

17:05 - oblast strojírenské vysoké školy ZDE - v pořádku. Z území továrny Říjnové revoluce střílejí z děl.

Ruská strana ZDE dle agentury ITAR-TASS odvolávající se na separatistické úřady tvrdí, že na jihovýchodě Ukrajiny trvá kritická situace, ostřelování, není zboží, voda a elektřina. Několik obytných domů bylo poškozeno v Doněcku, údaje o obětech nejsou k dispozici. Opravářské týmy pracují na obnovení dodávek elektřiny a vody. Podle údajů luganské separatistické administrativy je město zablokováno, chybí světlo, voda, léky, palivo, nefunguje mobilní ani stacionární spojení. Zavřeny jsou všechny banky, nevyplácejí se penze, výplaty ani sociální dávky.

Amatérské noční videozáběry z Luhanska:

Interaktivní mapa na webu města: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Twitterové zpravodajství v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
17564

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014