Separatisté sestřelili ukrajinský letoun, připravují se mezinárodní jednání

17. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Proruské jednotky dnes sestřelily ukrajinský bojový letoun. Ukrajinští a ruští představitelé se mají sejít v Berlíně k rozhovorům ohledně napětí vzniklého boji na východě ukrajinského území.

Ukrajinská armáda oznámila, že její letoun MiG-29 byl sestřelen v oblasti Luhanska při protizemním útoku. Pilot se úspěšně katapultoval.

Proruské úřady v Doněcku hlásí 10 mrtvých civilistů za 24 hodin v důsledku dělostřelby. Vládní vojska vedou ofenzívu s cílem vyhnat separatisty z města.

Mezitím Německo požádalo Moskvu o vysvětlení výroků jednoho z představitelů separatistů, podle nějž do města nedávno dorazily stovky bojovníků vycvičených v Rusku.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho ukrajinský protějšek Pavlo Klimkin se sejdou v Berlíně za účasti francouzského a německého ministra. Podle Klimkinova vyjádření je jeho cílem "zastavit přísun zbraní a žoldnéřů z Ruska".

Francouzský prezident Francois Hollande vyzval Ukrajinu, aby během vojenských operací prokázala "zdrženlivost a zdravý úsudek", poté co Kyjev oznámil, že zničil část vojenského konvoje z Ruska. Podle Hollanda by rozhovory v Berlíně měly otevřít cestu k přímému jednání mezi prezidenty.

Rusko označuje tvrzení vícero zdrojů o nájezdu svých bojových vozidel na ukrajinské území za "fantazie" a popírá nadále, že vyzbrojuje separatisty.

Osud ruského konvoje zaparkovaného u hranice zůstává nejistý, ačkoliv se zdá, že obě strany se blíží dohodě o vpuštění na Ukrajinu. Červený kříž je na místě, ale hlásí, že inspekce teprve začnou a chybějí bezpečnostní záruky ze strany separatistů. Reportéři AFP později hlásili, že skupina 16 nákladních vozů jede k hraničnímu přechodu.

Moskva požaduje od Kyjeva zastavení palby v obležených městech Doněcku a Luhansku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7265

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2014