Co se nepovedlo kmotrům, může se povést ANO

14. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Asi největší změna v "poměrech" v České republice za posledních deset let nebo i více je rozhýbání státního zastupitelství v případech, týkajících se politiků, což je zjevně zásluha nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Příkladem změny poměrů může být pád Nečasovy vlády.

Samozřejmě se to politikům nelíbilo a nejen politikům, nýbrž především jejich loutkovodičům, kteří přemýšleli na svých setkáních o tom, jak se zbavit Zemanem prosazené vrchní státní zástupkyně Bradáčové:

"Z nahrávek vyplývá, že Janouškovi přidělal vrásky příchod vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. A právě s jednou z návštěv, pravděpodobně s Ulčákem, o ní diskutoval a probírali možnosti odstranění "královny", jak šéfku vrchního zastupitelství nazývali."

Brzy po volbách by člověk řekl, že oproti staré vládní koalici, která zuřila nad prací policie (každý si jistě vybavuje řádění Miroslava Kalouska např. kolem případu Parkanová), je mezi novou vládní koalicí konsenzus, že státní zastupitelství je třeba ještě více osvobodit od moci politiků a ještě více zefektivnit jeho práci zejména na případech korupce, rozkrádání veřejných peněz a prorůstání organizovaného zločinu do veřejné správy.

Po šoku se zákonem o státní službě, kdy se koalice zejména pod vedením pana Babiše a pana Bělobrádka rozhodla proti vůli odborů a protikorupčních organizací vykastrovat návrh z dílny ČSSD tak, aby vyšla vstříc ODS a TOP09, je tu další šok. Náměstek ministryně spravedlnosti, pan Pelikán, který nahradil Hanu Marvanovou (o okolnostech jejího odchodu z ministerstva více ZDE), nyní začíná hovořit o změnách novely zákona o státním zastupitelství, která vznikala ještě pod veřejným tlakem na změny a která měla posílit nezávislost státních zástupců.

"Hlavní změnu oproti původní novele představuje posun v těžišti. Kontrola nad státními zástupci by se měla vrátit do exekutivy," popsal LN základní filozofické východisko Robert Pelikán, první náměstek ministryně Válkové, který má přípravu zákona na starosti.

Na adresu původní verze, na jejíž přípravě se podílel právě Zeman a kterou loni stáhla z projednávání v Poslanecké sněmovně exministryně spravedlnosti Marie Benešová, nešetří kritikou.

Podle Pelikána se Česko jen těsně vyhnulo situaci, v níž by se státní zástupci vymkli demokratické kontrole. "Hrozilo, že u nás vznikne čtvrtá moc ve státě. Státní zástupci by nebyli nikým a ničím kontrolovaní."

Nyní se veřejnost zdá ukolébaná tím, že vládne nová koalice, která přece nepůjde proti velkým předvolebním kecům o boji proti korupci. Jenže zákon o státní službě ukazuje opak: protikorupční organizace, tak drahé všem stranám před volbami, jsou ze strany politiků po volbách naprosto ignorovány (ZDE).

A teď je to tu znovu. Nejvyšší státní zástupce vydává oficiální prohlášení, v němž reaguje na výroky pana Pelikána. Z dikce jinak vždy velmi klidného a opatrného Pavla Zemana jde cítit reálných strach z vážného ohrožení fungování státních zástupců, cituji ze stránek Nejvyššího státního zastupitelství:

"Brno 13. srpen 2014 - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reaguje na uvažované změny zákona o státním zastupitelství, tak jak je nastínil v rozhovoru pro Lidové noviny první náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Nejvyšší státní zástupce považuje citované úvahy pana náměstka za překvapivé a nepodložené žádným právním argumentem.  

"V pozadí těchto úvah lze cítit snahu, aby bylo státní zastupitelství více kontrolováno mocí výkonnou. Snad by mohlo ministerstvo spravedlnosti také vstupovat do živých věcí, nebo radit s tím, jak by tyto kauzy mohly být řešeny. Takové úvahy jsou nejen proti zásadám nově připravovaného zákona o státním zastupitelství, ale jdou i proti zásadám současného zákona, a dokonce i proti směru, který byl vytčen zřízením státního zastupitelství v roce 1993. Systém byl tehdy nastaven tak, aby se omezil vliv moci výkonné na činnost státního zastupitelství, aby veřejná žaloba fungovala skutečně demokraticky," říká Pavel Zeman. 

Nejvyšší státní zástupce se dále pozastavuje nad skutečností, že ho s těmito návrhy pan náměstek osobně neseznámil a dozvídá se o nich až z tisku.   "Omezení vlivu nejvyššího státního zástupce na živé kauzy by znamenalo, že by Nejvyšší státní zastupitelství například nemohlo dohledovat případy na odboru závažné hospodářské a finanční kriminality," upozorňuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. 

"Kromě zavedení funkčních období vedoucích státních zástupců se všechny tyto nápady pana náměstka Pelikána pohybují naprosto mimo rámec věcného záměru zákona schválený vládou. To znamená, že bude-li chtít ministerstvo spravedlnosti postupovat tímto směrem, tak musí zcela zákonitě vypracovat nový věcný záměr, ten se musí schválit vládou.  

A pokud by se snad mělo jít cestou, že se bude zasahovat do nezávislosti státního zastupitelství, tak jak je vymezena teď, tak je to podle mého názoru tak palčivá otázka, že by měla být podrobena politické diskuzi napříč stranami," uzavírá nejvyšší státní zástupce."

Změny navrhované panem Pelikánem se nelíbí ani Lence Bradáčové.

Nezbývá než dodat, zdá se mi, že to, co kmotři nedokázali za Nečasovy vlády různými zákulisními hrami, to nyní chce zcela veřejně a bez začervenání se prosadit hnutí ANO. Ale kdo mohl čekat něco jiného? Podstatné je, zda veřejnost procitne. Lenka Bradáčová by se také nikdy nestala vrchní státní zástupkyní, pokud by nebylo veřejného tlaku. Tehdejší premiér Nečas (ano, ten, co tak šetřil peníze daňových poplatníků pro svou milenku) bleskově odvolal tehdejšího ministra spravedlnosti Pospíšila, který se na žádost Pavla Zemana chystal Bradáčovou bez prodlení jmenovat do zmíněné funkce. Po Pospíšilovi přišel na ministerstvo pan Blažek, který se dlouho kroutil, než právě pod veřejným tlakem ustoupil a Bradáčovou jmenoval (ZDE).

0
Vytisknout
12620

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014