Hnutí ANO a právní marasmus v ČR

30. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Politik nežije ve vzduchoprázdnu a má-li nějaký bohulibý program, musí počítat s tím, že při jeho prosazování bude narážet na odpor těch, kteří mají benefity z toho, že realita právě bohulibá není. Politik má vazby a zájmy -- někdo k prostým lidem, někdo je naopak vrostlý do stávající společenské struktury mnoha kořeny svého rozsáhlého majetku, který mu umožnila získat.

Myslíte, že osvícený miliardář má moc změnit stávající fungování? Ale vždyť je svým rozsáhlým majetkem s ním spojen v milionech různých zájmů a souvislostí. A pak najednou vzniknou navenek překvapivé tlaky.

Ministryně spravedlnosti si vybere nebojácnou náměstkyni, exekutistán má být přeměněn v normální západní demokracii, všechno je jasné a srozumitelné, spříznění na první pohled. Jenže najednou začne něco neklapat, mluví se o náhradních postech pro náměstkyni, osobním nesouladu... ale ono je to asi všechno mnohem jasnější a jednodušší, kořeny jsou kořeny:

""Je to tlak vlivných zájmových skupin, které se kolem ministerstva pohybují," tvrdí náměstkyně s tím, že jde o lobby advokátů, exekutorů a části soudců. "To jsou ty skupiny, které si přejí můj odchod," je přesvědčena.

Důkazy vidí Marvanová v tom, že situace kolem ní se vyhrotila ve chvíli, kdy v souladu s vládním programem prosazovala snížení odměn advokátů. A také transparentní jmenování soudních funkcionářů.

"Ti lidé vědí, že jsem působila v protikorupčních organizacích a teď mohu ve své funkci změny prosadit," řekla Marvanová. Popřela, že by z ministerstva vyhazovala zkušené legislativce. Ze svých funkcí podle ní sami odešli lidé, kteří měli jiný názor právě na úpravy odměn advokátů. Náměstkyni -- jak řekla Právu -- uráží, že se ve sdělovacích prostředcích dočítá o tom, že by měla výměnou za odchod z ministerstva dostat trafiku v podobě podzimní kandidatury za ANO do Senátu. Právě Babiš ve středu připustil, že by Marvanová mohla jeho hnutí v Senátu reprezentovat, avšak dodal, že o tom s ní ještě nemluvil."

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
11893

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014