Bude se chtít všem politikům měřit stejným metrem pánům i kmánům?

14. 8. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

"Finanční úřad nepožívá žádné úcty ve společnosti. Dnes tam přijede podnikatel na Bentley, který má ztrátu, je na něj kontrola, ale on je agresívní a řve tam na zaměstnance. My vysíláme jasný signál, že finanční úřad už nebude klientsky vstřícný. Finanční úřad je tu na to, aby vybral daně a zabránil podvodům s DPH."To jsou slova, které v Interview ČT24 pronesl ministr financí Andrej Babiš. Ve stejném pořadu ministr financí zopakoval svůj záměr, přenést důkazní břemeno o nabytí majetku ze správce daně na poplatníka.

Záměr, u kterého doufám(nemám důvod věřit všem!!! poslancům) jen nezůstane, je podle mne národohospodářsky logický, neboť pokud je právnická osoba povinna, zjednodušeně řečeno, vést účetnictví, pak je podle mne logické, že bude správci daně povinna relevantně dokázat, jak je možné, že má příjmy kmána, ale žije životem pána. To si však například nemyslí poslanec TOP 09 František Laudát, který přenesení důkazního břemene na kontrolovaného považuje za nehoráznost a za totální otočení logiky systému, který tu byl nastolen po roce 1989.

Já si naopak myslím, že tento systém byl po 89 nastaven záměrně, aby se mohlo v klidu privatizovat(beztrestně kumulovat pod dozorem bezzubého "finančáku" a PČR majetek). Možná by nebylo od věci slyšet, co si dnes o záměru ministra Babiše myslí obdivovatel Koženého a autor erudovaného(?) ekonomického názoru - "Neexistují čisté a špinavé peníze!" - Václav Klaus. Ale zpět k tomu, na co chci názvem svého článku především ukázat.

Připadalo by mi správné, kdyby si pravicový poslanec Laudát (v zájmu politického vyvážení) i autor věty - "Sociální stát a jeho systém, je třeba ochránit před parazity, nepoctivci, kteří zneužívají stávající systém dávek a kteří nepracují"- levicový poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, společně se všemi politiky a občany uvědomili, že expresivně lidová rétorika ministra Babiše nastavuje kritické zrcadlo všem, kterým nevadily a nevadí verbální útoky na nezaměstnané a sociálně potřebné, kteří si hozeni do jednoho pytle údajně jezdí pro dávky Mercedesy, vyhrožují zaměstnancům "sociálek", sociální systém zneužívají a kdyby chtěli, tak by si prý práci všichni našli.

Měřit stejným metrem pánům a kmánům se slušným politikům musí chtít. Máme je? Ano? Neleknou se údajných kmotrů, kterým by civilizovaná přísnost nevyhovovala? Neleknou? Pak dámy a pánové, v čele s Babišem, hurá do legislativního útoku na nepoctivé bohaté. A samozřejmě i zpětně!!!

0
Vytisknout
7593

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014