OSN: Na Ukrajině dochází k eskalaci násilí

14. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Počet osob, usmrcených v konfliktu na východní Ukrajině, se za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil, uvedl ve středu Úřad OSN pro lidská práva. Přitom pokračuje mezinárodní spor ohledně kontroverzního ruského "humanitárního" konvoje pro Ukrajinu.

Úřad OSN uvádí, že podle "velmi konzervativních odhadů" stoupl začátkem tohoto týdne počet mrtvých na 2086. 26. července byl celkový počet mrtvých 1129. Asi 5000 lidí bylo zraněno, uvedlo OSN a varovalo, že jasně jde o "eskalující trend" násilí na východě Ukrajiny.

Ukrajinská armáda a dobrovolnické prapory podporované Kyjevem vedou ofenzívu proti proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny. Zatlačily je do regionálních centre Doněcka a Luhanska a vyhnali je cestou z menších východoukrajinských měst.

Avšak taktiky obou bojujících stran jsou kontroverzní. Obě strany ostřelují civilní obytné oblasti a to vede denně k zabíjení a zraňování civilistů. Součástí statistik od OSB jsou civilisté, ukrajinští vojáci i ozbrojení vzbouřenci.

Ve středu přišly zprávy, že Igor Strelkov, samozvaný ministr obrany vzbouřenecké Doněcké lidové republiky, byl v bojích vážně raněn. Strelkov, ruský občan, stál v čele vojenských operací separatistů proti ukrajinským vládním vojskům. Ukrajina tvrdí, že je Strelkov vysoký důstojník ruské vojenské špionáže GRU.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se ve středu vyjádřil, že je stále přesvědčen, že Rusko provede na východní Ukrajinu invazi, i když pravděpodobnost, že ruská vojska vstoupí s konvojem zásob na ukrajinské území, se poněkud zmenšila.

Obrovský konvoj se vydal z moskevského regionu v úterý. Kreml tvrdí, že jeho 260 vojenských vozidel - rychle přemalovaných na bílo ruskými vojáky - obsahuje humanitární zásoby pro obyvatele na východě Ukrajiny.

Avšak pochybná jednostranná operace Moskvy vyvolala obavy, že jejím skutečným cílem je propašovat pohonné hmoty a munici vzbouřencům, anebo být počátkem plné invaze.

Ve středu večer se konvoj zastavil ve Voroněži, několik hodin automobilem od Ukrajiny. Měl odjet z Voroněže ve středu ráno, ale zůstal tam ještě ve středu v noci.

Arsen Avakov, ukrajinský ministr vnitra, charakterizoval moskevský konvoj jako "provokaci od cynického agresora". Několik vysokých ukrajinských činitelů varovalo, že ruská vozidla nedostanou povolení vjet na ukrajinské území, navzdory předchozím známkám, že došlo k určité dohodě. Premiér Arsenij Jaceňuk se vyjádřil trpce: "Nejprve posílají tanky, raketomety Grad a bandity, kteří střílejí na Ukrajince. Pak posílají vodu a sůl."

Kyjev obviňuje Moskvu, že rozdmychává konflikt na východě dodáváním zbraní a žoldáků - Kreml to popírá. Jaceňuk uvedl, že Moskva měla raději poslat 300 prázdných nákladních automobilů a odvézt si své žoldáky, pak by nebylo potřebí humanitární pomoci.

Mluvčí prezidenta Petra Porošenka naznačil pozdě ve středu večer, že existuje možnost, že by konvoj mohl vjet na území Ukrajiny nedaleko Luhansku a že by ho zkontrolovaly ukrajinské celní úřady spolu se zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Avšak nebylo jasné, kam ruské automobily směřují. Separatiské ovládají asi 100 kilometrů ukrajinské hranice s Ruskem. Hraniční přechod Izvarino nedaleko Luhansku není pod kontrolou ukrajinských pohraničních vojsk.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že stále čeká na podrobnosti, kam ruský konvoj směřuje a co se stane, až dojede na místo určení. "Chybí nám několik kousků této hádanky," uvedl mluvčí mezinárodního Červeného kříže. Dodal: "Není to náš konvoj." Viktoria Zotikova, mluvčí Mezinárodního Červeného kříže v Moskvě, zdůraznila: "Jsme ochotni převzít tuto pomoc od Ruska a konvoj převzít, ale nemůžeme to udělat bez ukrajinských úřadů. Důležité je, že ukrajinské úřady rozhodnou, jak konvoj přejede hranici, jak pojede dál, jak budou zásoby uloženy. My bychom museli vědět najisto, že ukrajinská vláda zkontrolovala zásilky a souhlasí s tím, co obsahují."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10944

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014