Západní vědci zuří, že byli pod falešnou záminkou vylákáni pracovat do České republiky

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský týdeník věnovaný problematice vysokých škol Times Higher Education informuje o tom, že osmnáct západních akademických výzkumníků, kteří byli vylákáni pracovat do České republiky, zuří, protože přestože už byli vybráni a chystali se zaujmout pracovní pozice v České republice, ve dvanácté hodině byl projekt zrušen "pro nedostatek financí" po příchodu nové vlády k moci.

Operační program pro výzkum, rozvoj a inovace, financovaný MŠMT za pomoci dotací z EU, měl přilákat do ČR respektované vědce ze zahraničí, kteří měli založit v České republice ve svých oborech laboratoře. Program byl inzerován koncem roku 2013, avšak po příchodu nové vlády k moci byl zrušen.

Například Andrew Miller, profesor z Institutu farmaceutické vědy na King's College v Londýně, který měl přijet pracovat do Brna, si stěžoval, že rozhodnutí MŠMT neprofesionálně změnilo už schválené předchozí rozhodnutí. "Po dlouhém procesu hodnocení našich žádostí o přijetí jsme byli informováni, že jsme prošli do konečné fáze. Až pak jsme se dověděli, že rozpočet, který byl původně pro tento projektu určen, není nakonec k dispozici."

"Skutečnost, že se projekt rozložil, není zatracující pro českou vědu, která, myslím si, je hodně kvalitní. Je ale zatracující pro osoby rozhodující na ministerstvu. Jejich rozhodnutí zjevně poškodilo dobré jméno a pověst českého vědeckého výzkumu," dodal profesor Miller.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15964

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014