Vojenské úspěchy Islámského státu jsou důsledkem bezvládí, nikoliv náboženské zuřivosti

9. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Podle Tobyho Dodge, odborníka na Irák v britském Mezinárodním institutu strategických studií, není důvodem pro fenomenální úspěch ISIS středověké náboženské nadšení, ale středověká absence státní moci. Státní struktury Iráku i Sýrie se v podstatě úplně rozložily. Důsledkem je mocenské vakuum typické pro Evropu před sedmi nebo osmi stoletími - a ISIS ho využívá s krutou disciplínou oněch dávných baronských válečných magnátů, kteří se tak proměnili v evropská knížata a krále.

"Islámský stát jsou džihádisté s tituly MBA," upozorňuje Dodge a hovoří o hnutí tak moderním, že má i své vlastní obchody se suvenýry. Poukazuje na kombinaci zuřivé náboženské ideologie, finanční bystrosti a velkých taktických schopností. "Chovají se darwinisticky," dodává Dodge, ale upozorňuje, že klíčová v úspěchu tohoto hnutí není středověká náboženská nenávist, ale rozklad státní moci.

Což částečně vysvětluje, na jaké cíle se ISIS zaměřuje. Útočí vždycky tam, kde nalezne mezeru, slabé místo, tam, kde stát nefunguje, anebo kde se stát nedokáže postavit na odpor. Takže když byla ofenzíva ISIS směrem na jih k Bagdádu odražena, organizace začala vyhledávat slabá místa. Takovými místy byly křesťanské oblasti stejně jako vzdálená pevnost Sinjar Jazidiů. ISIS se snaží ovládnout území a vybírá si ty části Iráku či Sýrie, které lze dobýt lehce.

V Sýrii je rozklad státu důsledkem občanské války, v níž vláda Bashara al-Assada bojuje se svým vlastním lidem. V Iráku Spojené státy rozbily r. 2003 Saddámův stát, avšak současný premiér Nouri al-Maliki, likvidaci státu dokončil. Oslabil celostátní instituce, aby mu nemohly konkurovat. Ochromil iráckou armádu, kterou považoval také za hrozbu své moci. Proto lehce padlo město Mosul, které hájili Malikiovi mafiáni, nikoliv skuteční armádní velitelé. Irácká armáda prostě dnes neexistuje.

Vakuum v Iráku tedy dvojnásobně způsobily Spojené státy. Nejprve invazí z roku 2003, pak způsobem odchodu amerických vojsk r. 2011, přičemž moderní vojenské zařízení, které Američané dali al-Malikimu a které nyní padlo do rukou ISIS, bylo další katastrofální chybou.

Což nás vede k nové charakteristice geopolitické situace. Na globální úrovni dnes vládne absence moci. Na světě není ani jedna supervelmoc. Spojené státy jsou slabší než kdykoliv od roku 1945. Nejsou schopny si vynutit řešení ani na Ukrajině, ani v Sýrii, ani v Gaze.

Islámský stát se sice halí do vlajky džihádu, ale jeho úspěch je důsledkem středověkého bezvládí, nikoliv středověké náboženské záště. Je to důsledkem úpadku moci globálního hegemona. Náš svět začíná trpět otřesy, ale přetrvávání náboženství je daleko více jen příznak než příčina. Závažnějším problémem, starým jako lidstvo, je moc a její absence. Neboť slabost může být někdy stejně tak nebezpečná jako síla.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9696

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014