Vede západní žurnalistika skutečně "křižáckou válku proti Izraeli"?

4. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Argumentace Karla Dolejšího o práci "některých aktivistických novinářů" či "západních novin", kteří prý vedou "křižácká tažení proti Izraeli" a "prezentují ho jako absolutní zlo" působí tak trochu jako "straw man", tedy "fakt", který jsem si sám vytvořil a pak ho kritizuju. Pokud tedy Karel Dolejší nepředloží věcné odkazy na to, kteří novináři prezentují v těchto dnech Izrael jako "absolutní zlo".

Tento druh zkreslující argumentace je nebezpečný, protože je to voda na mlýn lidem, kteří odmítají jakoukoliv kritiku izraelské vlády či její politiky (pozor! ani Izraele, ani sionismu, ani Židů jako rasy!) jako antisemitismus. Několik čtenářů nám napsalo, že se Britské listy prý proměnily v Listy Hamasu. Jako by neviděli, že Britské listy důsledně odsuzují politiku Hamasu a nekritizují Izrael, jeho kulturu a obyvatelstvo jako takové. Poukazují na porušování zákonů války, jehož se dopouští několik "mužů pokročilejšího středního věku", jak by to napsal Guardian, v izraelské vládě a v armádě.

Možná čtu jiné noviny a sleduji jiné západní sdělovací prostředky než Karel Dolejší, avšak vidím, že novináři zcela právem protestují proti nepřiměřeně velkému zabíjení civilistů a především dětí. Vzhledem k tomu, že to každodenně v Gaze vidí, a že to porušuje veškerá základní práva vedení války (nemůžete bombarovat projíždějícího motocyklistu a přitom zabít deset lidí, stojících frontu na jídlo, to je válečný zločin, protože oficiální bojovník musí vždy zohlednit situaci, v níž střílí).

Souhlasím s argumentem celé řady britských novinářů, které se vyskytly v posledních dnech, totiž že je naprosto zjevné, že v chaosu brlohů, jimiž je Gaza, prostě nelze vést totální válku proti "teroristům" a je nutno použít jiných řešení.

Západní novináři poukazují na vyvražďování dětí v Gaze už také proto, že velká část obyvatelstva Gazy jsou děti, takže ty se nutně stávají obětí střelby. Už to je nepřijatelné.

Proč stejně intenzivně neprotestují západní novináři proti anexi Krymu Vladimírem Putinem? Všechna západní média přece v té době psala, že jde o porušení mezinárodního práva. Došlo-li k potyčkám u vojenských základen na Krymu, i o tom se psalo v západních médiích. Pokud vím, tak se na Krymu nevyvražďovaly děti a Putinovi stoupenci tak v podstatě nikoho při anexi Krymu nezabili. Že možná nyní dochází k útlaku krymských Tatarů a že o tom asi málokdo píše, je jiná věc.

Co se týče vojenského konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci kolem Doněcku, západní novináři běžně konstatují, že i tam dochází k zabíjení civilistů, ovšem také uvádějí, že je situace velmi nepřehledná, že zvěrstva páchají obě strany a že je nesmírně obtížně dokázat v situaci všeobecného lhaní, kdo udělal co.

Karel Dolejší má samozřejmě pravdu, že novináři mají tendenci jít po povrchních a nejzjevnějších jevech a v situaci, kdy vytvářejí krátké zpravodajství, se nemají možnost v tomto zpravodajství vracet podrobně do minulosti ke kořenům konfliktu. Například, víme, k jakému vraždění stále dál dochází v Sýrii? Těžko, protože situace už je tam tak strašná, že se tam novináři ani nedostanou. Takže novinářská práce má samozřejmě své nedostatky, je selektivní a často nereprezentativní. Pokud však novináři informují přesvědčivě o vybíjení civilistů včetně dětí a porušování mezinárodního práva v jednom konfliktu, je to podle mého názoru velmi prospěšné. Izraelská vláda a armáda si doufejme nakonec uvědomí, že vybíjení civlistů je kontraproduktivní, protože to její činy a postoje diskredituje.

Novináři informují o tom, co vidí teď a tady a v Gaze vidí neustále zabíjení civilistů a dětí. Jsem velmi rád, že je neopustila základní lidskost i povědomí o zákonech vedení války.

Pokud totiž bude přijatelné ve válečném konfliktu vybíjet civilisty a především děti, dojde k celkovému úpadku celé naší civilizace.

0
Vytisknout
7715

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014