Počátek obchodní války Ruska s Ukrajinou a Polskem

2. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Zahraničně politické souvislosti ukrajinské politické krize mají a mohou mít i konkrétní negativní dopady na českou ekonomiku. Protože politická krize přerostla v ekonomickou. Rusko od srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Polští vlastenci chroupou jablka, aby naštvali Putina.

Fascinující je ovšem nečinnost českých odborových centrál, ministerstev a potravinářské komory.

Desítky tisíc Ukrajinců z občanskou válkou a postmajdanovou genocidou "vlády vítězů" zmítané jihovýchodní Ukrajiny uprchlo do Ruska. Prozatím se usazují v Rostovské oblasti. Další desítky tisíc - na západě Ukrajiny - budou postiženi "demokratickým" rozvratem ekonomiky, které způsobí nezaměstnanost, inflaci a tvrdé zdražení spotřebního koše. Ukrajina je na pokraji bankrotu. A tak se dá očekávat humanitární krize s výraznou sociální migrací. Dá se očekávat zlevnění ceny nekvalifikované práce zahraničních dělníků a tím i ohrožení domácí zaměstnanosti. To je první budoucí problém.

Druhým problémem je uzavření exportních tras pro zejména polské výrobky do Ruska, které nyní postihlo jablka, ale dá se předpokládat, že postihne i další komodity. V úterý 29. 7. mluvčí ruského úřadu pro kontrolu zemědělské produkce Rosselchoznadzor Alexej Alexejenko oznámil, že může dojít k rozhodnutí o zákazu dovozu polského zelí. Rusko zakázalo od 29. července 2014 dovoz veškerého ovoce, zeleniny a rybích konzerv z Ukrajiny. Zákaz se vztahuje také na hrušky, meruňky, višně, třešně, broskve, nektarinky, švestky, kdoule a trnky, ať čerstvé či mražené. Služba zvažuje úplný či částečný zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších zemí Evropské unie. Ruská federace se obává šíření "objektů karantény" - škůdců. Např. obaleče jablečného či houby kloubnatičky ovocné (Monilia fructigena), způsobující Moniliovou "černou" hnilobu. No, dejme tomu... Ono je ve výsledku jedno, zda jde o skutečnou nebo fiktivní obavu. O skutečné nebo fiktivní ohrožení. Důsledkem je neexportovaný přebytek v kamionech. Odbytiště - zejména u netrvanlivých potravin - bude třeba najít neprodleně, než se zboží zkazí. Dumpingový export do Česka je vzhledem k dobré dopravní dostupnosti reálnou alternativou alespoň pro část takto embargované produkce. Polsko loni vyvezlo do rusko-bělorusko-kazašské celní unie ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun), z toho většinu do Ruska. Nebavíme se tedy o hrozících škodách v milionech, ale v miliardách.

Co to bude znamenat pro českého spotřebitele? Nejspíš se objeví tato zemědělská produkce na pultech supermarketů v Česku, případně u českých výrobců za zoufale nízké výkupní ceny. Kdo bude nést následky? Čeští zemědělci, kterým se může snadno stát, že výkupní ceny českých resp. moravských jablek, okurek a dalších produktů nepokryjí díky převaze nabídky ani náklady. Jediní, kteří na ruském embargu vydělají, jsou moštárny a konzervárny. Surovina drasticky zlevní.

ČMKOS (zejména odborové svazy Stavba a Kovo), Dufkova Asociace samostatných odborů (v níž jsou sdružena zemědělská družstva), ale i Tomanova Potravinářská komora (výrobci potravin) či Stehlíkova Asociace soukromého zemědělství MLČÍ. Pro ochranu české produkce a českého pracovního trhu před nastávající destabilizací nedělají vůbec, ale vůbec nic. K čemu jsou? "Když Polsko nebude moci vyvážet jablka do Ruska, bude se je snažit prodat v Evropě a tedy i u nás, čímž nám stoupne konkurence," konstatoval bez mrknutí oka médiím místopředseda Ovocnářské unie Ivo Pokorný. Být moravským sadařem, přestanu platit Ovocnářské unii příspěvek.

Nic nedělá ani ministr zemědělství, v jehož gesci je kontrola dovážených potravin a sledování kvality (potravinářská inspekce). Na hranicích samozřejmě v kooperaci s celní správou (ministerstvem financí). České ministerstvo zemědělství v pondělí 28. července uvedlo, že na vývoz domácího ovoce by neměl případný ruský zákaz zásadní vliv. Hlupáctví. A co dumpingový dovoz poloshnilých jablek?

Nic nedělá ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, v jehož gesci je sledování a postih dumpingu. Jasně, je okurková sezóna...

Očekával bych, že moudrý, zejména levicový politik, který nevyznává laissez faire bez přívlastků, nebude řešit problémy destabilizace vnitřního trhu teprve tehdy, až se projeví všechny negativní důsledky, ale bude konat s předběžnou obezřetností. Preventivně. Zvlášť když může. Nic nevidím. Ani slova, ani činy. Vláda si bere dovolenou, poslanci koalice jsou zaujatí sami sebou. Pravicová opozice je zaujata obstrukcemi, levicová opozice (KSČM) odjela na pionýrské tábory... Opravdu jde vládní podpora mejdanového dobrodružství EU tak daleko, že ji musí odnést čeští dělníci snížením už tak nízkých mezd, čeští zemědělci snížením už tak nízkých výkupních cen, čeští spotřebitelé konzumací nekvalitních potravin a především ve výsledku všichni čeští daňoví poplatníci?

0
Vytisknout
15522

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2014