Petr Lessy v čele nového odboru magistrátu

22. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Podle zpráv, které nedávno proběhly v médiích (např. novinky.cz z 20. 11. 2012), Petr Lessy od 3. prosince 2012 nastupuje do nového zaměstnání. Ve srovnání s funkcí, kterou dříve jako policejní prezident zastával, jde o postavení mnohem skromnější. Od prosince bude vedoucím odboru bezpečnostních složek a prevence kriminality na Magistrátu města ve Frýdku-Místku.

Pokud by někdo hledal na stránkách města o tomto odboru bližší informace, nic by tam nenašel. Tento odbor se totiž zřizuje teprve v prosinci jako zcela nový. Počítá se s tím, že bude mít šest zaměstnanců.

Výběrová komise Lessyho vybrala ze čtyř uchazečů. Podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové pracovní náplní tohoto nového odboru bude "navrhovat opatření k prevenci i potlačení kriminality ve městě, koordinovat spolupráci a rozvíjet komunikaci se složkami integrovaného záchranného systému a zabývat se i řešením nestandardních situací ve spojitosti s probíhajícím vyšetřováním na magistrátu".

Zřejmě už nestačí policie, státní zastupitelství a soudy. Nyní se do boje s kriminalitou zapojí i magistrát. Otázkou je, co si pod tím má člověk představit.

Podle mluvčí frýdeckomísteckého magistrátu je Lessy "právník s mnohaletou zkušeností". Z dostupných údajů o Lessym ale vyplývá, že je absolventem Policejní akademie. Tvrzení, že jde o právníka, je tudíž nesprávné. Podle Nejvyššího soudu ČR nelze absolventy Policejní akademie (stejně tak jako bývalé absolventy Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti) považovat za právníky. Nejvyšší soud tak rozhodl ve sporech, kdy se absolventi těchto škol u České advokátní komory domáhali zapsání do seznamu advokátních koncipientů a byli komorou odmítnuti. Policejní akademie není školou zaměřenou na studium práva a výchovu právníků, ale pro potřeby policejních složek.

Do očí bijící je ale jiná věc, než vydávání Lessyho za "právníka s mnohaletou zkušeností", kterým zcela jistě není. "Odbor bezpečnostních složek a prevence kriminality" je už tím svým názvem něčím tak zvláštním, že se na městský magistrát vůbec nehodí. Jak chce magistrát "potlačovat kriminalitu" nebo dokonce "řešit" věci kolem vyšetřování policie dozorované státním zastupitelstvím?

Lepší hotely mívaly kdysi své vlastní hotelové detektivy. Zejména proto, aby se hodně věcí vyřešilo uvnitř a interní věci, různé nepříjemnosti a aféry nepronikly na veřejnost. Je snad smyslem odboru bezpečnostních složek a prevence kriminality něco takového?

V době, kdy policie všude šetří a někde -- jak jsem byl svědkem -- si policisté sami ze svých peněz kupují přenosné tiskárny a tonery, aby vůbec mohli pracovat, se odbor bezpečnostních složek a prevence kriminality na magistrátu zdá nemístným a zbytečným luxusem. Nebylo by rozumnější peníze namísto budování takového podivného a rozpaky vzbuzujícího odboru věnovat raději policii?

0
Vytisknout
8676

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2012