Německo: Proč nacistická hesla a xenofobie přitahují děti z bohatých rodin

29. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Video z nóbl dovolenkového ostrova Sylt ukazuje bohaté mladé lidi, jak vykřikují nacistická hesla a zpívají xenofobní chorály. Je obzvláště pravděpodobné, že děti bohatých budou antidemokratické?, ptá se Jens Thurau.

Rozruch v Německu kvůli patnáctisekundovému videu, které kancléř Olaf Scholz označil za "nechutné" a spolková ministryně vnitra Nancy Faeser za "ostudu Německa", pokračuje i druhý týden.

Video ukazuje půl tuctu mladých lidí v elegantním ležérním oblečení, jak tančí a zpívají: "Německo pro Němce, cizinci ven" na melodii 20 let starého párty hitu s názvem "L'amour toujours". Jeden z nich hajluje, zatímco si drží dva prsty mezi horním rtem a nosem, jako by napodoboval knír nacistického diktátora.

Video bylo natočeno minulý týden v Pony Clubu na ostrově Sylt v Severním moři, který je hojně navštěvován bohatými turisty.

Od té doby, co se video objevilo, vyšlo najevo na ostrově více pravicových incidentů: Policie vyšetřuje verbální a fyzický útok na devětadvacetiletou černošku.

Ti, kteří jsou na videu zachyceni, nyní také čelí trestnímu vyšetřování. Za "podněcování k nenávisti" hrozí minimální trest odnětí svobody na tři měsíce a maximálně pět let, zatímco používání symbolů a gest protiústavních organizací, jako je hitlerovský pozdrav, může vést k trestu odnětí svobody až na tři roky.

Ve snaze vysvětlit tyto události Faeser a další politici rychle naznačili, že pachateli mohou být bohatí jedinci, kteří v dětství zažili zanedbávání a nyní "pošlapávají hodnoty našeho základního zákona".

Termín "Wohlstandsverwahrlosung" odkazuje na bohaté děti, které vyrůstají ve světě plném materiální hojnosti, mají neomezené možnosti, nikdy nezažijí tlak na zajištění vlastního živobytí a nakonec jsou zanedbávány svými rodiči. Jako dospělí pak projevují pocit nároku na vyšší společenské postavení, jejich bohatství jim umožňuje následovat každý jejich rozmar, aniž by se museli obávat následků nebo převzít odpovědnost.

Sociální psycholožka Pia Lamberty z neziskové organizace CeMAS, která monitoruje šíření konspiračních ideologií, uvedla, že incident v Syltu je důkazem, že ve všech vrstvách společnosti existují pravicově extremistické a xenofobní postoje.

"Pozornost médií souvisí s tím, že se to neodehrálo někde hluboko v Sasku (krajně pravicové baště), v hospodě nebo nočním klubu, ale spíše tam, kde jsou bohatí a slavní," řekla německé tiskové agentuře dpa.

Ostrov Sylt, zejména městečko Kampen s 500 obyvateli, je již mnoho let prázdninovou destinací mladých lidí z bohatých rodin, kteří milují večírky. Podnikatelé a celebrity si kupují prázdninové domy po celém ostrově, kde jsou ceny hotelů a nemovitostí přemrštěné, stejně jako ceny jídla a pití.

Obyvatelé Kampenu jsou v šoku. Manažeři Pony Clubu prý dostávali výhrůžky smrtí. Místní politici se obávají o dobrou pověst ostrova: Starostka Stefanie Böhm řekla: "Kampen je kosmopolitní vesnice. Tito lidé nereprezentují ani vesnici, ani ostrov."

Organizátoři festivalů po celém Německu oznámili, že na svých akcích zakazují melodii "L'amour toujours".

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2071

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2024