Gaza: Humanitární organizace jsou zděšeny izraelským útokem na uprchlický tábor v Rafáhu

27. 5. 2024

čas čtení 20 minut
"Záběry ohořelých těl, které přicházejí od našich partnerů, jsou jizvou na tváři lidstva a světového společenství, které dosud selhalo při ochraně obyvatel Gazy."

- Podle palestinských zdravotníků zemřelo nejméně 45 lidí. Izraelská armáda uvedla, že zasáhla areál Hamásu v Rafáhu a zabila vysoké představitele Hamásu a že incident „prověřuje“.

- Humanitární organizace poskytující pomoc prohlašují, že jsou „zděšeny“ izraelským úderem na stany, v nichž jsou ubytováni vysídlenci, ve městě Rafáh na jihu země, který si vyžádal nejméně 35 mrtvých.


Macron je rozhořčen izraelským útokem na tábor pro vysídlené Palestince v Rafáhu. Kdy jej odsoudí Fiala?

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je „pobouřen“ izraelskými leteckými útoky na tábor pro vysídlené Palestince v Rafáhu, při nichž  zahynulo nejméně 45 lidí.

„Tyto operace musí skončit. V Rafáhu nejsou žádné bezpečné oblasti pro palestinské občany. Vyzývám k plnému respektování mezinárodního práva a okamžitému zastavení palby,“ napsal na Twitteru.

Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že nedělní nálet byl zaměřen na stany pro vysídlené osoby poblíž zařízení OSN v Tal al-Sultanu, asi 2 km severozápadně od centra  města Rafáh.
 
- Organizace ActionAid vydala prohlášení v reakci na útok v západním Rafáhu, který označila za „krutý“.

Charitativní organizace uvedla, že v Gaze není zaručena bezpečnost nikoho, a zopakovala své výzvy k okamžitému příměří.

V prohlášení organizace ActionAid se uvádí:

LJsme rozhořčeni a zdrceni nedávnými útoky v západním Rafáhu, kde izraelské stíhačky vypálily osm raket na provizorní přístřešky pro vnitřně vysídlené osoby vedle skladů Unrwa, kde je uložena životně důležitá pomoc.

    Tyto přístřešky měly být bezpečným útočištěm pro nevinné civilisty, přesto se staly terčem brutálního násilí. Děti, ženy a muži jsou pod svými stany a přístřešky upalováni zaživa.

    Civilní obrana v Gaze odhaduje, že v cílových oblastech se v současné době nachází přibližně 100 000 vnitřně vysídlených osob. Doposud bylo nalezeno 50 ohořelých těl, která se lidé snaží zpracovat v zuřícím ohni. Předpokládáme, že počet obětí bude stoupat.

    Záběry ohořelých těl, které přicházejí od našich partnerů, jsou jizvou na tváři lidstva a světového společenství, které dosud selhalo při ochraně obyvatel Gazy. Jeden z našich kolegů z ActionAid tomuto zvěrstvu unikl jen o vlásek, protože opustil úkryt pouhý den před útokem. V Gaze však není zaručena bezpečnost nikoho."

Lékaři bez hranic (MSF) uvedli, že desítky mrtvých a zraněných byly přivezeny na traumatologickou stabilizaci, kterou skupina podporuje.

Skupina pro pomoc uvedla v příspěvku Twitteru:

    Jsme zděšeni touto smrtící událostí, která opět ukazuje, že nikde není bezpečno.

Vládní mediální kancelář v Gaze, kterou řídí Hamás, dříve uvedla, že útok zasáhl středisko provozované agenturou OSN pro palestinské uprchlíky poblíž Rafáhu, a prohlásila, že šlo o „strašlivý masakr“. Šlo o útok na oblast, kterou předtím izraelská armáda dezignovala jako bezpečnou.

Záběry z místa ukázaly rozsáhlou zkázu v táboře, jehož okolí zachvátil rozsáhlý požár. Izraelská armáda uvedla, že její letectvo zasáhlo areál Hamásu a že úder byl proveden „přesnou municí a na základě přesných zpravodajských informací“.

Izraelská armáda uvedla, že zabila Yassina Rabia a Khaleda Nagara, oba vysoké představitele palestinské militantní skupiny na okupovaném Západním břehu Jordánu, informuje agentura France-Presse.

Dodala, že

    ... si je vědoma zpráv, které naznačují, že v důsledku úderu a zažehnutého požáru bylo v oblasti zraněno několik civilistů. Incident je v současné době prověřován.

Izraelská armáda uvedla, že v neděli bylo z Rafáhu vypáleno nejméně osm raket směrem na centrální oblasti země, přičemž poprvé po několika měsících byly údery zaměřeny na obchodní centrum Tel Aviv.

- Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že jeho posádky sanitek převezly „velký počet“ lidí zabitých a zraněných při zásahu v Rafáhu.

Skupina dodala, že místo zásahu bylo Izraelem označeno jako humanitární oblast, a dodala, že „občané byli k evakuaci do této oblasti donuceni“.

Mluvčí uvedl, že počet mrtvých se pravděpodobně zvýší, protože pátrací a záchranné práce ve čtvrti Tal al-Sultan v Rafáhu, která se nachází asi 2 km severozápadně od centra města, pokračují.

„V současné době zůstává řada osob uvězněna pod plameny a ve stanech zničených bombardováním.“

- Útoky na Rafáh jsou „děsivé“ a Gaza je „peklo na zemi“, říká Unrwa

Agentura OSN pro palestinské uprchlíky Unrwa uvedla, že zprávy o útocích na rodiny hledající útočiště v Rafáhu na jihu Gazy jsou „děsivé“.

„Informace přicházející z Rafáhu o dalších útocích na rodiny hledající útočiště jsou děsivé,“ napsala Unrwa na Twitteru.

„Objevují se zprávy o hromadných obětech včetně dětí a žen mezi zabitými. Gaza je peklo na zemi. Záběry ze včerejší noci jsou toho dalším důkazem.“

Představitelé palestinského zdravotnictví a civilní záchranné služby v neděli uvedli, že izraelské nálety zabily nejméně 35 Palestinců a desítky dalších zranily v oblasti v Rafáhu určené pro vysídlené osoby.

Stalo se tak jen několik dní poté, co mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli, aby okamžitě zastavil útok na Rafáh, kde se stále ukrývají statisíce civilistů.
 
Belgický premiér Alexander De Croo ve svém příspěvku na sociálních sítích uvedl, že „včera Izrael bombardoval takzvanou ‚bezpečnou zónu‘ u Rafáhu a zabil desítky žen a dětí“.

„Naléhavě potřebujeme partnery připravené zasednout k jednacímu stolu a jednat o míru,“ dodal.


Šéf zahraniční politiky EU prohlásil, že je „zděšen“ izraelskými leteckými útoky na Rafáh

Josep Borrell, šéf zahraniční politiky EU, uvedl, že je „zděšen zprávami přicházejícími z Rafáhu o izraelských úderech, při nichž zahynuly desítky vysídlených osob, včetně malých dětí“.

„Co nejdůrazněji to odsuzuji,“ řekl a dodal: „V Gaze není žádné bezpečné místo. Tyto útoky musí okamžitě skončit. Příkazy Mezinárodního soudního dvora a mezinárodní humanitární právo musí být respektovány všemi stranami.“

- Itálie prohlásila, že útoky proti civilistům v Gaze nelze ospravedlnit

Itálie v pondělí uvedla, že izraelské útoky na palestinské civilisty v Gaze již nejsou ospravedlnitelné, což je jedna z nejsilnějších kritik, které Řím dosud vůči izraelské válce v této enklávě vyslovil.

„Dochází ke stále obtížnější situaci, kdy je palestinský lid bez ohledu na práva nevinných mužů, žen a dětí, kteří nemají s Hamásem nic společného, utlačován, a to již nelze ospravedlnit,“ řekl ministr obrany země Guido Crosetto televizi SkyTG24.

Crosetto uvedl, že je třeba rozlišovat mezi Hamásem, palestinskou militantní skupinou odpovědnou za útoky na Izrael ze 7. října  a palestinským lidem.

Při posledních izraelských leteckých útocích ve městě Rafáh na jihu pásma Gazy bylo podle oficiálních údajů zabito nejméně 45 Palestinců a desítky dalších byly zraněny. Většina zabitých byly ženy, děti nebo starší lidé.

Izrael uvedl, že útok byl zaměřen na sídlo Hamásu, ačkoli jeho nejvyšší vojenský prokurátor jej označil za „velmi vážný“ a uvedl, že armáda lituje jakéhokoli poškození nebojujících osob.

Itálie opakovaně uvedla, že Izrael má právo se před Hamásem bránit. Minulý týden Řím uvedl, že rozhodnutí prokurátora mezinárodního trestního soudu požádat o vydání zatykače na izraelské představitele je „nepřijatelné“.


- Izraelský útok na stanový tábor v Rafáhu zabil nejméně 45 Palestinců, sdělují úředníci

Počet obětí izraelského leteckého útoku na tábor pro vysídlené Palestince ve městě Rafáh na jihu Gazy zvýšili úředníci na 45 (z dřívějších 40).

K útoku došlo ve čtvrti Tal al-Sultan, kde se ukrývaly tisíce lidí poté, co izraelské síly před více než dvěma týdny zahájily pozemní ofenzívu na východě Rafáhu.

Více než polovinu zabitých tvořily ženy, děti a starší lidé, uvedli zdravotníci v Gaze a dodali, že počet mrtvých pravděpodobně vzroste, protože další lidé, kteří se ocitli v plamenech, jsou v kritickém stavu s těžkými popáleninami.

Nejvyšší izraelský vojenský prokurátor označil nálet za „velmi závažný“ a uvedl, že probíhá vyšetřování.

Izrael pokračoval v ofenzivě na nejjižnější část pásma navzdory pátečnímu příkazu nejvyššího soudu OSN, aby útok zastavil, což podle něj zhoršuje již tak „katastrofální“ humanitární krizi na palestinském území.

Izrael zahájil útok na Rafáh tento měsíc a donutil statisíce Palestinců k útěku z nejjižnějšího města Gazy, které se stalo relativním útočištěm pro zhruba polovinu z 2,3 milionu obyvatel tohoto území.

Rafáh byl také hlavní cestou pro přísun pomoci a mezinárodní organizace tvrdí, že izraelská operace odřízla území a zvýšila riziko hladomoru.


- Izraelský úder v jižním Libanonu zabil jednoho člověka a zranil několik civilistů, tvrdí úředníci

Izraelský úder zaměřený na motocykl v jižním Libanonu v pondělí zasáhl vedle vchodu do nemocnice, zabil nejméně jednu osobu a zranil několik civilistů, kteří se shromáždili venku, uvedli místní zdravotníci.

Podle agentury Associated Press (AP) byl při úderu ve městě Bint Jbeil zabit řidič motocyklu. Nebylo bezprostředně jasné, kdo byl řidičem.

Mohammed Suleiman, ředitel nemocnice Salah Ghandour v Bint Jbeil, uvedl, že přijali jednu osobu, která byla při úderu zabita, a devět zraněných, z nichž většina byli „civilisté, kteří byli před nemocnicí, kde se obvykle shromažďují rodinní příslušníci a lidé doprovázející pacienty“.

Dva ze zraněných byli podle něj ve „velmi citlivém“ stavu. Zásah rovněž způsobil menší škody na nemocnici, uvedl fotograf agentury AP na místě.

-Zpravodaj Al-Džazíry informoval, že „nepřetržité“ izraelské ostřelování je zaměřeno na oblast Bir an-Naja, západně od uprchlického tábora Džabalíja na severu Gazy.

Obyvatelé Džabalíje také dříve v neděli hlásili pozemní boje.


- Předseda izraelské opozice Jair Lapid kritizoval vládu země a prohlásil, že „ve válce s Hamásem a Hizballáhem nevítězí, a tak vyhlásila válku realitě“.
 

- Je pravděpodobné, že dojde k neshodám, jako tomu bylo od vypuknutí války na Blízkém východě, ale některé země, včetně Španělska a Lucemburska, chtějí dnes usilovat o společnou podporu ministrů zahraničních věcí EU pro nařízení Soudního dvora EU vyzývající Izrael k zastavení násilí.

Pokud se tak nestane, bude EU vypadat jen jako „pes, který hodně štěká, ale nekouše“, řekl lucemburský ministr zahraničí Xavier Bettel cestou na summit ministrů zahraničí v Bruselu.


- Katar varuje, že izraelský letecký útok na Rafáh by mohl ztížit zprostředkovatelské úsilí

Katarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že izraelský letecký útok na Rafáh, při němž údajně zahynulo nejméně 35 Palestinců, by mohl ztížit zprostředkovatelské úsilí o dosažení příměří v konfliktu a dohody o propuštění rukojmích.

Několik pokusů o zprostředkování nového příměří po listopadovém týdenním zastavení bojů ztroskotalo. Poslední kolo rozhovorů, které zprostředkovaly USA, Egypt a Katar, se rychle dostalo do slepé uličky poté, co Izrael zahájil útok na Rafáh.

Představitelé amerických zpravodajských služeb se v pátek v Paříži setkali s izraelskou a katarskou delegací ve snaze vrátit jednání zpět na správnou cestu, ale Hamás zprávy o předběžném pokroku bagatelizoval a v neděli agentuře Reuters sdělil, že skupina od zprostředkovatelů neobdržela nic o nových termínech obnovení rozhovorů, jak informovala izraelská média.


- Nejvyšší izraelský vojenský prokurátor označil za „velmi vážný“ letecký útok na Rafáh, při kterém podle palestinských zdravotníků zahynulo nejméně 35 lidí.

Generálmajor Yifat Tomer Yerushalmi to řekl na konferenci pořádané Izraelskou advokátní komorou:

    Podrobnosti incidentu jsou stále předmětem vyšetřování, které jsme odhodláni provést v co nejširším rozsahu.

    IDF (Izraelské obranné síly) litují, že během války došlo ke zranění nebojujících osob.


-Německá ministryně zahraničí uvedla, že Německo podporuje obnovení bývalé bezpečnostní mise EU pro ochranu hranic v Rafáhu.

Jen několik hodin poté, co Hamás vypálil rakety na Tel Aviv a vyprovokoval tak útok, který si podle šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella vyžádal 30 obětí v uprchlickém táboře v Gaze, vyzvala Annalena Baerbocková k okamžitému příměří.

Řekla:

    Všichni zažíváme, jak hrozná je situace. Toto utrpení nemůže pokračovat další den. To opět přimělo mezinárodní soudní dvůr, aby přijal naléhavé rozhodnutí a zahájil předběžná opatření k dosažení humanitárního příměří. K tomuto humanitárnímu příměří nás jako Evropany [vyzývá] německá spolková vláda.

    Uděláme vše, co je v našich silách, abychom toho dosáhli, jakkoli je situace v současné době obtížná. To také znamená znovu se zamyslet nad tím, jakým způsobem může přijít humanitární pomoc a zhoršující se situace v Gaze. Nyní máme situaci, kdy je Rafáh opět uzavřen.

    Německo podporuje myšlenku, že bychom měli znovu aktivovat bývalou misi EU na ochranu hranic, a to pro ochranu hranic v Rafáhu.

- Izraelské úoky, při nichž zahynulo 44 palestinských civilistů, jsou důkazem válečného zločinu - Amnesty International

Mezinárodní trestní soud by měl vyšetřit jako válečné zločiny tři izraelské útoky, při nichž minulý měsíc v pásmu Gazy zahynulo 44 palestinských civilistů, včetně 32 dětí, uvedla Amnesty International.

Údery - jeden na město al-Maghází 16. dubna a dva na jižní město Rafáh 19. a 20. dubna 2024 - rovněž zranily nejméně 20 civilistů, uvedla organizace.

„Tyto ničivé údery zdecimovaly rodiny a krutě zkrátily životy 32 dětí,“ uvedla Erika Guevara-Rosasová, vrchní ředitelka Amnesty International pro výzkum, advokacii, politiku a kampaně.

„Naše zjištění nabízejí zásadní důkazy o nezákonných útocích izraelské armády v době, kdy prokurátor mezinárodního trestního soudu žádá o vydání zatykače na vysoké představitele Izraele a Hamásu, včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Vzhledem k tomu, že izraelská armáda pokračuje v eskalaci svého pozemního vpádu do Rafáhu, ilustrují tyto případy také naléhavou potřebu okamžitého příměří.

„Navzdory sílícím výzvám k ukončení dodávek zbraní Izraeli, rezoluci Rady bezpečnosti OSN nařizující příměří a varování světových lídrů před izraelským pozemním vpádem do Rafáhu izraelská armáda pokračuje ve stupňování svých operací, včetně těchto neutuchajících útoků na civilisty.

„Zde zdokumentované případy ilustrují jasný vzorec útoků za posledních sedm měsíců, při nichž izraelská armáda porušuje mezinárodní právo, zcela beztrestně zabíjí palestinské civilisty a projevuje bezohlednost vůči lidským životům.“

Amnesty International od října provedla hloubkové vyšetřování 16 izraelských leteckých útoků, při nichž podle ní zahynulo 370 civilistů, včetně 159 dětí, a tvrdí, že našla důkazy o válečných zločinech spáchaných izraelskými silami, včetně přímých útoků na civilisty a kolektivního trestání civilního obyvatelstva. Izrael popřel, že by se dopustil válečných zločinů.



- Ministři zahraničí EU se dnes v Bruselu setkají s lídry z Blízkého východu, aby projednali, jak „oživit politický proces“, uvedl šéf diplomacie bloku Josep Borrell.

Vyzval světové lídry, aby „respektovali“ rozhodnutí mezinárodního trestního soudu, který minulý týden podal žádosti o vydání zatykače na vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvara a Benjamina Netanjahua, což izraelského premiéra rozzuřilo.

„Prokurátor soudu byl silně zastrašen a obviněn z antisemitismu, jako vždy, že každý dělá něco, co se Netanjahuově vládě nelíbí,“ řekl Borrell.

„Myslím si, že obvinění z antisemitismu vůči prokurátorovi mezinárodního trestního soudu je naprosto nepřijatelné.“

Ministři zahraničí se setkají s generálním tajemníkem Ligy arabských států a s vedoucími představiteli Egypta, Kataru, SAE, Saúdské Arábie a Jordánska.

- Šéf zahraniční politiky EU kritizuje pokračující vojenské akce v Rafáhu

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell prohlásil, že Izrael pokračuje ve vojenských akcích v jižní části Gazy navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, který zemi vyzval, aby svůj postup okamžitě zastavila.

Borrell před zasedáním ministrů zahraničí EU uvedl, že rozhodnutí světového soudu musí být provedeno, a dodal, že bude rovněž usilovat o dosažení politického rozhodnutí o zahájení specializované mise EU na pomoc na hraničním přechodu Rafáh.

 

- Podle organizace Euro-Med Human Rights Monitor se sídlem v Ženevě vyzvalo sedmdesát organizací všechny příslušné orgány a mezinárodní instituce, aby v pásmu Gazy, kde se rychle šíří hladomor, oficiálně vyhlásily hladomor. Organizace uvedla, že nedostatek potravin v celé enklávě narůstá kvůli tomu, že Izrael používá hladomor jako „válečnou zbraň“ proti palestinskému lidu, což je podle organizací součástí genocidy. Organizace uvedla, že úroveň potravinové bezpečnosti se výrazně snížila v důsledku ofenzívy izraelské armády v Rafáhu, která začala na začátku května.

- Ozbrojené křídlo Hamásu, brigády al-Kassám, uvedlo, že v neděli zahájilo „velký raketový“ útok na Tel Aviv, když izraelská armáda rozezněla v centru města sirény varující před možným příletem raket. V prohlášení na svém kanálu Telegram brigády al-Kassám uvedly, že rakety byly odpáleny v reakci na to, co označily za „sionistické masakry proti civilistům“. Při tomto zřejmě prvním raketovém útoku dlouhého doletu z Gazy od ledna nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti ani škody.

- Od 7. října bylo při izraelských úderech na Gazu zabito nejméně 35 984 Palestinců a 80 643 jich bylo zraněno, uvedlo v prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

-  Amnesty International v pondělí vyzvala mezinárodní trestní soud, aby vyšetřil jako válečné zločiny tři nedávné izraelské údery, při nichž zahynulo 44 palestinských civilistů, včetně 32 dětí. Amnesty uvedla, že tři izraelské údery - jeden na uprchlický tábor al-Maghazi v centrální části Gazy 16. dubna a dva na Rafáh v jižní části Gazy 19. a 20. dubna - jsou „dalším důkazem širšího vzorce válečných zločinů“ páchaných izraelskou armádou v Gaze, informuje agentura AFP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1736

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2024