Vyjednavač izraelské armády v uniklém rozhovoru říká, že se současnou vládou nebude uzavřena žádná dohoda o rukojmích

30. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Generálmajor v záloze Nitzan Alon, který je členem izraelského vyjednávacího týmu a který se účastní rozhovorů o uzavření případné dohody o propuštění izraelských rukojmích, sdělil představitelům IDF, kteří dohlížejí na záležitosti týkající se rukojmích a jejich rodin, že současná izraelská vláda nedovolí, aby došlo k jakékoli dohodě, informuje Channel 12.

Zpráva cituje Alona, který řekl, že vyjednavači jsou zoufalí, protože koalice v současném složení nedovolí uzavření dohody o rukojmích kvůli požadavku Hamásu na úplné příměří: 

„Jsme zoufalí. V této vládní sestavě k žádné dohodě nedojde. Dohoda, kterou prosazuji, by zajistila návrat všech rukojmích, zatímco Hamás trvá na tom, že musí zajistit ukončení války,“ je dále Alon citován.

„Řekl jsem premiérovi, že bude možné se kdykoli k bojům vrátit,“ sdělil prý Alon vojenským představitelům, čímž zřejmě naznačil, že si podle něj Izrael může dovolit přistoupit na požadavek Hamásu na „ukončení války“ výměnou za propuštění všech rukojmích, protože Hamás je odhodlán podniknout následné násilné akce proti Izraeli a tím ospravedlnit obnovení války.

V návaznosti na tuto zprávu IDF uvádí, že Alon pracuje v koordinaci s vládou na usnadnění návratu rukojmích, a tvrdí, že „věci, které byly řečeny, byly vytrženy z kontextu“.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
1846

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2024