Západní zpravodajské služby tvrdí, že Ukrajina bude letos čelit velkým územním ztrátám

30. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Podle hodnocení zpravodajských služeb se neočekává, že by Kyjiv byl v roce 2024 schopen na bojišti převzít iniciativu. Do konce roku Ukrajina pravděpodobně utrpí podstatně větší územní ztráty, než jaké měla již od letošního ledna. 

Rusové se mnohem více než Ukrajinci spoléhají na dělostřelectvo a Kreml může své ztráty daleko více kompenzovat. Kyjiv naproti tomu není schopen povolat dostatek nových vojáků, aby kompenzoval ztráty a vytvořil si rezervy. Nová branná pravidla se na bojišti projeví až koncem léta, protože rekruti musí nejprve projít výcvikem, píší na webu Ukrajinskaja Pravda Ivanna Kostina a Roman Petrenko.

Toto hodnocení přičítá očekávané ztráty území Ukrajiny současné defenzivní orientaci ukrajinských ozbrojených sil a z toho vyplývajícímu prodlužování bojů. Ukrajina si chce zachovat personál a v současné době získává čas tím, že se vzdává svého území. Kyjiv doufá, že tím získá čas na mobilizaci a obnovu své obranné průmyslové základny.

Roderich Kiesewetter, člen opoziční strany CDU a místopředseda parlamentního výboru pro dohled nad zpravodajskými službami, potvrdil, že Ukrajina má problémy s municí a brannou povinností. 

Dále však uvedl, že se šíří pesimistické zprávy o dění na bojišti, zřejmě s cílem ukázat, že situace je beznadějná a že vojenská podpora již nemá smysl. Cílem je nenápadně, ale brutálně tlačit na Kyjiv, aby Rusku postoupil své území. 

Kiesewetter toto zpravodajské hodnocení komentoval slovy, že Ukrajina může i nadále vítězit, ale každé zdržení podpory ze strany Německa a dalších zemí vše ztíží a prodraží. 

Ralf Stegner, člen německé vládnoucí SPD a dozorčího výboru, však uvedl, že hodnocení zpravodajských služeb je v podstatě správné. 

Stegner sdělil, že loňská neúspěšná ukrajinská ofenzíva ukázala, že můžeme a měli bychom zabránit porážce Ukrajiny, ale zároveň nemůžeme zajistit její vítězství. Každý, kdo nadále požaduje, aby zbraň A byla dodána rychleji a zbraň B byla dodána v ještě větším množství, se podle něj honí za iluzemi. „Neustálé zvyšování dávky, když lék nezabírá, není přesvědčivé,“ dodal zákonodárce.

Celý článek v originále ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-1
Vytisknout
2103

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2024