Teplota v Dillí dosáhla 49,9 °C. Indické hlavní město zaznamenalo rekordně nejteplejší den

29. 5. 2024

čas čtení 2 minuty


Úřady varovaly před nedostatkem vody. Teploty dosáhly o devět stupňů vyšší hodnoty, než se očekávalo


Teploty v Dillí se vyšplhaly na rekordních 49,9 °C a úřady varovaly před nedostatkem vody v hlavním městě Indie.

Indický meteorologický úřad (IMD), který oznámil „silné vlny veder“, zaznamenal v úterý teploty na dvou stanicích na předměstí Dillí v Narele a Mungešpuru. Meteorologický úřad uvedl, že teploty byly o devět stupňů vyšší, než se očekávalo.

IMD varoval před dopadem horka na zdraví, zejména kojenců, starších lidí a osob s chronickými chorobami.

 

Meteorologové předpovídali podobné teploty i ve středu pro více než třicetimilionové město a vydali varovné upozornění, aby si lidé dávali pozor. V květnu 2022 bylo v některých částech Dillí naměřeno 49,2 °C.

Podle dlouholetých vědeckých výzkumů způsobuje změna klimatu delší, častější a intenzivnější vlny veder.

Úřady v Dillí varovaly před rizikem nedostatku vody v souvislosti s oteplováním hlavního města. Ministr pro vodní hospodářství Atishi Marlena vyzval ke „kolektivní odpovědnosti“ za zastavení plýtvání vodou, informoval ve středu deník Times of India.


„Abychom vyřešili problém nedostatku vody, přijali jsme řadu opatření, jako je například snížení dodávky vody z dvakrát denně na jednou denně v mnoha oblastech,“ uvedl Atishi, informoval Indian Express.

„Takto ušetřená voda bude dávkována a dodávána do oblastí s nedostatkem vody, kde zásobování trvá pouze 15 až 20 minut denně,“ dodala.

Mnozí z prudkého nárůstu teplot viní horký vítr ze státu Rádžasthán, kde v úterý panovaly nejteplejší teploty v zemi - 50,5 °C.

Rádžasthánská pouštní oblast Phalodi drží historický rekord v horku v zemi, když v roce 2016 dosáhla 51C.

Současně stát Západní Bengálsko a severovýchodní stát Mizoram zasáhly vichřice a prudké deště cyklonu Remal, který v neděli zasáhl Indii a Bangladéš a zabil více než 38 lidí.

Bangladéšské meteorologické oddělení uvedlo, že cyklon byl „jedním z nejdelších v historii země“, a obvinilo z tohoto posunu klimatické změny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1820

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2024