Šéf izraelské špionáže vydíral prokurátorku Mezinárodního trestního soudu kvůli vyšetřování izraelských válečných zločinů

28. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
 
Ředitel Mossadu Yossi Cohen se osobně podílel na tajném spiknutí s cílem vyvinout na Fatou Bensoudu nátlak, aby upustila od vyšetřování v Palestině

 
Bývalý šéf izraelské zahraniční rozvědky Mossad   vyhrožoval hlavní žalobkyni mezinárodního trestního soudu na sérii tajných schůzek, na kterých se na ni snažil vyvinout nátlak, aby upustila od vyšetřování izraelských válečných zločinů.

Tajné kontakty Yossiho Cohena s tehdejší prokurátorkou Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensoudovou probíhaly v letech předcházejících jejímu rozhodnutí zahájit oficiální vyšetřování údajných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích.

 

Toto vyšetřování, zahájené v roce 2021, vyvrcholilo minulý týden, kdy nástupce Bensoudové Karim Khan oznámil, že usiluje o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvůli postupu Izraele ve válce v Gaze.

Rozhodnutí prokurátora požádat přípravný senát Mezinárodního trestního soudu o vydání zatykače na Netanjahua a jeho ministra obrany Yoava Gallanta spolu se třemi vůdci Hamásu je výsledkem, kterého se izraelský vojenský a politický establishment dlouho obával.
 
Cohenovo osobní zapojení do operace proti Mezinárodnímu trestnímu soudu se odehrálo v době, kdy byl ředitelem Mosadu. Jeho činnost byla schválena na vysoké úrovni a podle jednoho z vysokých izraelských představitelů byla odůvodněna tím, že soud představuje hrozbu trestního stíhání vojenského personálu.

Cílem Mossadu bylo kompromitovat prokurátorku nebo ji získat jako někoho, kdo bude spolupracovat s požadavky Izraele.

Třetí zdroj obeznámený s operací uvedl, že Cohen působil jako Netanjahuův „neoficiální posel“.

Čtyři zdroje potvrdily, že Bensouda informovala malou skupinu vysokých úředníků Mezinárodního trestního soudu  o Cohenových pokusech ovlivnit ji, a to v souvislosti s obavami ze stále vytrvalejšího a výhružnějšího charakteru jeho chování.
 

Podle výpovědí, které sdělila úředníkům ICC, jí údajně řekl: „Měla byste nám pomoci a nechat nás, abychom se o vás postarali. Nechcete se přece zaplést do věcí, které by mohly ohrozit vaši bezpečnost nebo bezpečnost vaší rodiny.“

Jedna osoba informovaná o Cohenových aktivitách uvedla, že proti Bensoudové použil „podlou taktiku“ v rámci nakonec neúspěšné snahy ji zastrašit a ovlivnit. Jeho chování přirovnali ke „stalkingu“.

Podle dvou zdrojů přímo obeznámených se situací se Mossad rovněž živě zajímal o rodinné příslušníky Bensoudové a získal přepisy tajných nahrávek jejího manžela. Izraelští představitelé se pak pokusili tyto materiály využít k diskreditaci prokurátorky.

Odhalení o Cohenově operaci jsou součástí připravovaného vyšetřování deníku Guardian, izraelsko-palestinské publikace +972 Magazine a hebrejského listu Local Call, které zjistilo, jak několik izraelských zpravodajských služeb vedlo téměř deset let tajnou „válku“ proti Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3
Vytisknout
2159

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2024