V Rusku začalo zabavování aktiv největších evropských bank

24. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruské úřady zahájily sérii zabavování majetku dceřiných společností evropských bank, které v Rusku působily i po začátku války s Ukrajinou.

V pátek 17. května rozhodčí soud v Petrohradě a Leningradské oblasti obstavil aktiva UniCredit Bank, dceřiné společnosti největší bankovní skupiny UniCredit v Itálii.

Banka, která je jednou z nejstarších obchodních organizací v zemi a od roku 2005 ji vlastní italští akcionáři, měla zabavené cenné papíry, nemovitosti a účty v hodnotě 462,7 milionu eur.

V sobotu 18. května soud zavedl podobná opatření proti dvěma německým bankám - Deutsche Bank (největší v Evropě) a Commerzbank (čtvrtá největší z hlediska aktiv v Německu).

Soud obstavil 100 % akcií Deutsche v základním kapitálu ruské dceřiné společnosti (Deutsche Bank) a také v Deutsche Bank Technology Center LLC. Kromě toho byly zabaveny účty, cenné papíry a nemovitosti ve výši 238,6 milionu eur. Objem zabaveného majetku Commerzbank činí 93,7 milionu eur. Předběžná opatření byla uvalena na 100 % jeho akcií v ruské dceřiné společnosti Commerzbank Eurasia, jakož i na cenné papíry a hotovost.

Vše proběhlo na základě žaloby Ruschimalliance, dceřiné společnosti Gazpromu, která je provozovatelem výstavby plynochemického komplexu v Usť-Luze. Společnost obviňuje evropské věřitele z neplnění bankovních záruk za projekt, který měl být co do velikosti jedním z největších a měl zpracovat 45 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Pro jeho realizaci podepsala Ruschimalliance smlouvu s německým koncernem Linde, který měl navrhnout a postavit komplex v hodnotě 40 miliard dolarů. Linde se nechoval "jako partner", stěžoval si v srpnu loňského roku gubernátor Leningradské oblasti Alexandr Drozděnko. Připustil, že by nebylo možné komplex spustit včas: Místo roku 2024 se zahájení prací posouvá nejméně o dva roky.

Ruschimalliance podala žalobu, která vyústila v zabavení majetku jedné z největších bank v Rusku: UniCredit patří mezi 20 největších v Ruské federaci z hlediska aktiv a centrální banka ji zařadila na seznam systémově důležitých.

Banka oznámila plány na omezení ruských obchodů krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Přesto ruská dceřiná společnost na konci loňského roku vydělala UniCredit 890 milionů eur, což je téměř 8 % veškerého zisku před zdaněním.

Commerzbank snížila ruská aktiva za dva roky pětkrát, ale na začátku roku 2024 měla v Ruské federaci stále asi 400 milionů eur. Tyto fondy zahrnují investice do cenných papírů, půjček a také hotovost na účtech u Centrální banky Ruské federace.

Deutsche Bank snížila počet svých zaměstnanců v Rusku, a to především v důsledku uzavření IT hubu, ale zároveň její zisk na ruském trhu byl v roce 2023 vyšší než v roce 2021.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1269

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024