Švédsko je připraveno bránit ostrov v Baltském moři před Ruskem

24. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Švédsko posílilo obranu ostrova Gotland v Baltském moři, protože se obává, že by se nad ním Rusko mohlo pokusit získat kontrolu, uvedl vrchní velitel ozbrojených sil království Mikael Bydén.

"Kdo ovládá Gotland, ovládá Baltské moře... Z Gotlandu můžeme pomoci ostatním státům NATO v Baltském moři žít v bezpečí. Ale pokud (ruský prezident Vladimir) Putin napadne Gotland, mohl by ohrozit země NATO z moře. To bude znamenat konec míru a stability v severských zemích a pobaltském regionu," řekl Bydén v rozhovoru pro RND.

Podle jeho názoru má Putin "zálusk" na Gotland, stejně jako na souostroví Ålandy. "Pokud Rusko převezme kontrolu a uzavře Baltské moře, bude to mít obrovský dopad na naše životy – ve Švédsku a ve všech ostatních zemích sousedících s Baltským mořem. To nemůžeme dopustit," uzavřel Bydén.

Den předtím, 21. května, vešlo ve známost, že se ruské úřady rozhodly rozšířit teritoriální vody země v Baltském moři poblíž hranic Litvy a Finska. Podle vládního nařízení má Rusko v úmyslu prohlásit část vodní plochy na východě Finského zálivu a také v blízkosti měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblasti za své vnitřní mořské vody.

Za tímto účelem se změní zeměpisné souřadnice bodů, které určují polohu základních linií, od kterých se měří šířka teritoriálního moře Ruské federace, a také přilehlá zóna poblíž pobřeží a ostrovů.

Na hranicích s Finskem má ruská vláda v úmyslu upravit souřadnice v oblasti ostrovů Yahi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tyuters, Vigrund, jakož i v blízkosti severního vstupního mysu řeky Narvy, vyplývá z přílohy dekretu kabinetu ministrů. Na hranicích s Litvou byla revidována zóna Kurské kosy, oblasti mysu Taran, mys jižně od mysu Taran a Baltské kosy.

Současné zeměpisné souřadnice, stanovené dekretem Rady ministrů SSSR z roku 1985, "plně neodpovídají moderní geografické situaci," uvádí se v dokumentu. Samotný dekret z doby před 40 lety, který upravoval hranice v Pobaltí, navrhlo Ministerstvo obrany Ruské federace částečně "uznat za neplatný".

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
1166

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024