Ruští pohraničníci odstraňují bóje z estonských vod v řece Narvě

24. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruská pohraniční stráž ve čtvrtek (23. května) odstranila z řeky Narvy více než 20 bójí vymezujících lodní trasy, uvedla estonská PPA. Vláda žádá o vysvětlení.

Dvacet čtyři plovoucích značek odstranila ruská pohraniční stráž ve čtvrtek kolem třetí hodiny ráno, uvedla v prohlášení Rada policie a pohraniční stráže (PPA).

Bóje jsou na řece instalovány již desítky let, aby se zabránilo chybám v navigaci.

Estonsko instalovalo značky ve svých vodách na základě zákona o státních hranicích a umístění bójí bylo dohodnuto pohraničními agenturami v roce 2022.

Letos však Rusko nesouhlasilo s umístěním přibližně poloviny z 250 značek. Některé z těch, které byly ve čtvrtek ráno odstraněny, byly ty, které Rusko zpochybnilo.

Prvních 50 bylo umístěno do řeky Narva před 10 dny, 13. května.

Eerik Purgel, šéf východní prefektury PPA, řekl, že Rusko zatím nevysvětlilo své kroky.

"Policejní a pohraniční rada se obrátí na ruskou Pohraniční stráž a požádá ji o vysvětlení ohledně odstranění bójí a jejich vrácení. Rada policie a pohraniční stráže očekává důkazy z Ruska, že se dosud dohodnutá poloha lodní trasy změnila, a pokud nebudou předloženy, budeme pokračovat v instalaci bójí," uvedl v prohlášení.

"Zatímco na pozemní hranici je dočasně vyznačena linie přechodné kontroly, koryto řeky se v průběhu času mění, a proto každé jaro znovu kontrolujeme značení plavebních tras. Zatímco před začátkem války na Ukrajině instalace bójí z velké části probíhala po vzájemné dohodě, od roku 2023 Rusko s postoji Estonska ohledně umístění bójí nesouhlasí. Rozhodli jsme se vypustit plovoucí značky do vody na letní sezónu podle dohody z roku 2022, protože jsou nezbytné, abychom se vyhnuli navigačním chybám, aby naši rybáři a další fanoušci náhodou nezabloudili do ruských vod," řekl Purgel.

Vláda usiluje o vyjasnění

Premiérka Kaja Kallas (Reforma) ve čtvrtek na tiskové konferenci vlády uvedla, že se jedná o incident na hranicích a přesné okolnosti se upřesňují.

"K tomuto případu přistoupíme střízlivě a vyváženě a v případě potřeby budeme spolupracovat se spojenci. Vidíme širší vzorec ruských akcí, které se snaží zasít úzkost," řekla.

Ministr zahraničních věcí Margus Tsahkna (Eesti 200) řekl, že k incidentu je třeba přistupovat velmi klidně, protože Rusko se chová provokativně. Při pohledu na chování Ruska v posledních letech incident podle něj zapadá do vzorce.

Tsahkna uvedl, že v posledních letech došlo k dalším incidentům na hranicích, například k narušení vzdušného prostoru.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1993

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024