Ruský útok na supermarket v Charkově zabil šest lidí a 40 jich zranil

26. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Desítky lidí utrpěly zranění po útoku naváděných bomb na obytnou čtvrť, podle Zelenského jde o „terorismus“.


Ruské údery na přeplněný obchod se stavebninami a na obytnou oblast v ukrajinském Charkově v sobotu zabily nejméně šest lidí a čtyřicet jich zranily, uvedli místní představitelé.

Čtyři lidé byli zabiti poté, co dvě naváděné bomby zasáhly hypermarket s kutilskými potřebami v obytné čtvrti města, uvedl ve státní televizi oblastní gubernátor Oleh Syniehubov, zatímco 40 lidí bylo při útoku zraněno a 16 je stále nezvěstných.

Nejméně dva z mrtvých byli zaměstnanci obchodu.





Starosta Charkova Ihor Těrechov uvedl, že v době úderu bomb bylo v železářství asi 120 lidí.

„Útok byl zaměřen na nákupní centrum, kde bylo mnoho lidí - to je jasný terorismus,“ řekl Těrechov.

Podvečerní raketový úder zasáhl obytnou budovu v centru 1,3milionového města a zranil 18 lidí, uvedl Syniehubov.

Střela zanechala několik metrů hluboký kráter v chodníku u paty budovy, v níž se nacházela také pošta, salon krásy a kavárna.

Záchranáři odváděli obyvatele okolních bytových domů. Někteří ze zraněných měli obličeje od krve.

Charkov, druhé největší ukrajinské město, leží pouhých 30 km od ruských hranic a již několik týdnů je terčem ruských útoků. Tento měsíc ruské jednotky rovněž podnikly vpád do severních oblastí Charkovské oblasti.

Andrij Kudinov, ředitel příměstského nákupního centra, řekl místním médiím, že železářství bylo plné zákazníků, kteří nakupovali zboží na své letní chaty.

Nad nákupním centrem se vznášela obrovská oblaka tmavého dýmu. Hasiči bojovali s mnoha malými požáry. Během 90 minut se většinu podařilo dostat pod kontrolu.

Záchranáři, zdravotníci a novináři spěchali pryč z místa obou úderů a leželi na břiše v obavách z druhého úderu - což je běžný rys nedávných ruských útoků.

Svědci popsali panické scény v nákupním centru. „Byl jsem na svém pracovišti. Slyšel jsem první zásah a ... s kolegou jsme padli na zem. Následoval druhý zásah a my jsme byli zasypáni troskami. Pak jsme se začali plazit do vyšších poloh,“ řekl 26letý Dmytro Syrotenko, který měl velkou tržnou ránu na obličeji.

Syrotenko agentuře Reuters řekl, že ho do bezpečí dostal záchranář, který pomohl jemu, několika kolegům a nakupujícím.

Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoprojevu odsoudil útok jako „další příklad ruského šílenství. Jinak se to nedá popsat“.

„Když světovým lídrům říkáme, že Ukrajina potřebuje dostatečnou protivzdušnou obranu, když říkáme, že potřebujeme skutečná rozhodná opatření, která nám umožní ochránit naše lidi, aby se ruští teroristé nemohli ani přiblížit k našim hranicím, mluvíme o tom, že nesmíme připustit, aby došlo k takovýmto úderům,“ řekl.

Moskva lže, že záměrně neútočí na civilisty, ale během její 27 měsíců trvající plnohodnotné invaze na Ukrajinu byly zabity a zraněny tisíce lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1394

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024