Britové mají větší důvěru v EU než v britský parlament, zjistil průzkum

30. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Poprvé za tři desetiletí průzkumu World Values Survey je důvěra Britů v Evropskou unii  vyšší než důvěra v britský parlament
 

Od doby, kdy Spojené království hlasovalo pro brexit, se podíl lidí deklarujících důvěru v parlament snížil o 10 procentních bodů na 22 %, zatímco důvěra v bruselský blok vzrostla o sedm procentních bodů na 39 %. Důvěra ve vládu Spojeného království se od roku 2017 do roku 2021 rovněž snížila.


 
Bývalý ministr pro brexit David Davis uvedl, že výrazný posun je pravděpodobně důsledkem "ufňukané, nepříjemné, kousavé hádky" v parlamentu ohledně brexitu od konce roku 2017, "která byla zcela neproduktivní".

Uvedl, že k poklesu důvěry přispěly krize britské vlády v souvislosti s pandemií koronaviru, a naznačil, že od brexitu média - jmenoval Sun, Daily Telegraph, Times a Daily Mail - přestala "neustále kopat do Bruselu", jako tomu bylo v době před referendem v roce 2016.

"Nikdo už nečte o hranatých jahodách nebo rovných banánech," řekl.

Posílení důvěry v EU je rovněž důsledkem rázné reakce vedoucích představitelů EU na ruskou invazi na Ukrajinu a přání Volodymyra Zelenského, aby se jeho země stala součástí bloku.

Pouze 24 % lidí uvedlo, že jsou "šťastní", že Spojené království hlasovalo pro vystoupení z EU, zatímco 49 % uvedlo, že jsou zklamáni.

Výsledky průzkumu také ukazují, že Spojené království se zařadilo mezi země, které mají nejmenší důvěru ve vládu a parlament - zaostává za Francií, Německem, Austrálií, Íránem a Čínou.

"Důvěra v parlament se od roku 1990 snížila na polovinu," uvedl profesor Bobby Duffy, ředitel Policy Institute na King's College London, který údaje analyzoval. "Z více než dvaceti zemí zahrnutých do studie patříme k těm, které mají nejmenší důvěru ve vládu, prudce klesla důvěra v policii, zejména v Londýně, a pouze Egypt má menší důvěru ve svůj tisk."

Důvěru v parlament táhlo dolů zejména nízké skóre u příslušníků generace X, mileniálů a generace Z.

Pouze 13 % lidí uvedlo, že důvěřuje politickým stranám ve Spojeném království, čímž se země vyrovnala Brazílii, Itálii a Francii, ale výrazně zaostává za Norskem (36 %), Švédskem (32 %), Kanadou (24 %) a Německem (23 %).

Spojené království se umístilo na 23. místě z 24 zemí, pokud jde o důvěru v tisk. Média v Mexiku, Itálii, Rusku a Brazílii se těšila více než dvojnásobné důvěře.

"Některé instituce jsou na tom lépe, náš soudní systém je poměrně dobře hodnocen a státní správa dopadla mnohem lépe než naše politické instituce," uvedl Duffy.

WVS je jedním z největších a nejrozšířenějších akademických sociálních průzkumů na světě, který funguje od roku 1981. Nejnovější údaje za Spojené království byly shromážděny v roce 2022, přičemž údaje za ostatní země byly shromažďovány v různých obdobích poslední vlny WVS, která probíhala v letech 2017 až 2022.

"Na těchto trendech záleží," řekl Duffy. "Pandemie ukázala, jak moc se v krizových situacích spoléháme na spolupráci s veřejností, přičemž důvěra je pro ni klíčová. Musíme tvrdě a rychle pracovat na posílení důvěry veřejnosti."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4193

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023