Bitva ideí: Ruská opozice musí nabídnout "alternativní ruský svět"

29. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Dosavadní vývoj Ruska byl více o boji idejí než o soutěži společenských tříd. A má-li být opozice úspěšná, musí nabídnout, že v Rusku nebude realizovat kopii evropských idejí, ale spíše ruský svět v rozporu s tím, který nabízí Putin, tvrdí Vladimir Pastuchov.

Pokud nevyvine jedinečně ruskou reakci na současné výzvy, opozice zůstane marginalizovaná a neefektivní, protože nebude schopna přetáhnout většinu Rusů na svou stranu. Místo toho se mnohým z nich bude zdát přesně tím zahraničním agentem, za kterého ji označuje Kreml.

Před více než 20 lety Pastuchov začal tvrdit, že ruský historický vývoj je ve větší míře definován střetem kulturních tříd než těch ekonomických. Tedy méně střetem zájmů než bojem o ideje. To vedlo k závěru, že hlavním příjemcem putinismu a jeho ruského světa je lumpenproletář.

Opakem lumpenproletariátu v Rusku je kulturní třída "ruských Evropanů", skupina, která svůj boj o moc prohrála právě proto, že nedokázala vytvořit vlastní obraz a Ruský svět - v rozporu s ruským světem nabízeným Putinovým režimem.

Ruští Evropané skutečně nebyli schopni nabídnout ruské společnosti nic jiného než mechanickou kopii evropských liberálních myšlenek. Nedokázali ani vytvořit významnou skupinu lidí, pro něž by realizace jejich myšlenek byla cílem spíše než neřestí. Zapomněli, že myšlenky jsou prostředkem k uchopení moci.

Má-li se Rusko změnit, bude muset být transformováno nikoli nějakou novou ekonomickou třídou, ale novou kulturní třídou, seskupenou kolem myšlenky alternativního obrazu "ruského světa" jakožto civilizace. Musí nabídnout alternativu ani ne tak k Putinovi, jako k Duginovu a Strelkovovu myšlení.

Potřebujeme alternativní vizi Ruska, takovou, která nám umožní vytvořit "protikrymský konsensus" s vyhlídkou na uspořádání aliance sociálních sil kolem něj. Bohužel "liberální mantra", která se nyní nabízí, to Rusku neposkytuje, protože v ní Rusko samotné nezaujímá ústřední místo.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4119

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2023