Netanjahu je zpět. Připravuje pro USA nové politické miny

8. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Benjamin Netanjahu, který je již nejdéle sloužícím izraelským premiérem, je zpět. Jeho koalice získala 64 ze 120 křesel v Knesetu, což je drtivé vítězství v době, kdy mají vlády obvykle těsnou a vratkou většinu. 

Aby si Bibi tuto většinu zajistil, zařadil do své vlády trojici radikálních pravicových politiků: Itamara Bena Gvira, vůdce strany Otzmaha Yehudita (Židovská síla), Bezalela Smotricha, šéfa platformy Tzionut HaDati (Náboženský sionismus), a Avi Maoze, který vede stranu Noam. 

Benjamin Netanjahu si začleněním těchto stran do své vítězné koalice zajistil většinu 64 křesel pro pravici ve 120členném Knesetu. Jedná se o vládu s trvalou silou, pokud ovšem Netanjahu nehodlá vyřadit krajně pravicové strany ze své koalice tím, že do vlády národní jednoty naláká odcházející středopravicové lídry - Bennyho Gantze, Jaira Lapida a Naftaliho Bennetta, píše Steven Simon.

Ben Gvir se staví proti arabsko-židovským sňatkům a podporuje vyhošťování "neloajálních" izraelských Arabů a nepohodlných Palestinců. Tyto názory sdílí i Smotrich, který reprezentuje rozvíjející se sektor izraelské společnosti, v němž se mísí sionistická ideologie s ortodoxní vírou. Chtěli by také omezit židovské přistěhovalectví do Izraele na ty, jejichž rodiče byli Židé, a ty, které k judaismu obrátil ortodoxní rabín. 

Jejich popularita vzrostla v důsledku vlny nepokojů a demonstrací v arabských městech v Izraeli v roce 2021. Násilnosti, které si vyžádaly oběti mezi židovskými i arabskými Izraelci, byly poznamenány vlnou vandalismu proti židovským objektům, zejména synagogám. Násilnosti byly vyvolány kombinací palestinských pohnutek: diskriminace, nedostatku sociálních služeb a hněvu kvůli izraelským opatřením na vystěhování Arabů z domů v Jeruzalémě a rozšíření přístupu židovských Izraelců na Chrámovou horu za účelem bohoslužeb. Násilí vyvolalo otřesy v izraelském elektorátu.

Podle koaliční dohody, která se nyní formuje, získá Ben Gvir nové ministerské portfolio pro národní bezpečnost, které mu umožní kontrolu nad národní policií a pohraniční stráží. V této funkci bude moci znepříjemňovat život  arabským Izraelcům, obyvatelům Jeruzaléma a také Palestincům ze Západního břehu. Velení nad významným strážním sborem na Západním břehu Jordánu - který byl dosud součástí Centrálního velitelství, složky IDF odpovědné za Západní břeh Jordánu - bude převedeno na Ben Gvira.

Bezalel Smotrich žádal o ministerstvo obrany, ale Netanjahu ho odmítl a místo toho mu nabídl křeslo jednoho ze dvou ministrů financí. Druhá extremistická strana v nové vládě Noam, jejíž hlavním zájmem je připravit LGBTQ Izraelce o jejich práva, získá nové ministerstvo nazvané Izraelský úřad pro identitu.

Pro Bidenovu vládu musí být toto nové uspořádání poněkud nepříjemné. Přirozenou reakcí vzhledem k silné podpoře Izraele v Kongresu bylo vyhnout se problémům. Poslední, co Biden potřebuje, je hádka s Netanjahuem, když má doma své vlastní problémy, s nimiž se musí vypořádat, a to navzdory příznivému výsledku demokratů v průběžných volbách.

Prezident Biden znovu potvrdil sílu americko-izraelského dvoustranného partnerství, založeného na společných demokratických hodnotách a zájmech, a zdůraznil svou neochvějnou podporu bezpečnosti Izraele.

Dva bývalí američtí diplomaté mezitím zveřejnili v deníku Washington Post článek, v němž vyzvali Bidenovu administrativu, aby konfrontovala novou izraelskou vládu ohledně jejího složení a politického programu. Autoři Daniel Kurtzer a Aaron Miller uznávají, že dvoustátní řešení "skomírá" a že si Biden nemůže dovolit ustupovat republikánům v otázce, která strana více podporuje Izrael. 

Přesto diplomaté tvrdí, že nová vláda pravděpodobně podnikne v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu kroky, které budou destabilizující a kterým by mělo být zabráněno. Podle jejich názoru tato vláda podnítí palestinské násilí a destruktivní izraelské reakce, které chtě nechtě vtáhnou Washington do diplomatického víru.

Kurtzer a Miller proto navrhují, aby Washington zastavil dodávky "útočných" zbraní používaných při "zhoubných" izraelských aktivitách. Tento návrh je problematický, protože neexistuje snadný způsob, jak rozlišit mezi "útočnými" a "obrannými" zbraněmi, a definice "zhoubného" není pevně daná.  Takový krok by navíc vyvolal na Kapitolu bouři, která by odsála značnou část politického kapitálu Bidenovy vlády. 

 

Celý článek v originále ZDE

0
Vytisknout
4935

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2022