Přestaňte pálit stromy kvůli výrobě energie, říká 650 vědců před summitem o biologické rozmanitosti COP15

8. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

Více než 650 vědců vyzývá světové lídry, aby přestali spalovat stromy pro výrobu energie, protože tím ničí cenné biotopy pro volně žijící živočichy.

V souvislosti s přípravami na summit OSN o biologické rozmanitosti COP15 výzkumníci uvádějí, že země musí naléhavě přestat využívat lesní bioenergii k výrobě tepla a elektřiny, protože narušuje mezinárodní cíle v oblasti klimatu a přírody. Místo toho by se podle nich měly využívat obnovitelné zdroje energie, jako je větrná a solární energie, informuje Guardian.

Bioenergie byla neprávem považována za 'uhlíkově neutrální' a mnoho zemí se stále více spoléhá na lesní biomasu, aby splnily cíle čisté nuly, uvádí se v dopise adresovaném světovým lídrům včetně Joea Bidena, Rishiho Sunaka a předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. "Nejlepší pro klima a biodiverzitu je ponechat lesy na místě - a energie z biomasy dělá pravý opak," píše se v dopise.

V dopise se také uvádí, že pokud se světoví lídři na zasedání COP15 v Montrealu dohodnou na ochraně 30% pevniny a moří do roku 2030, musí se také zavázat k ukončení závislosti na energii z biomasy. Závazky přijaté na konferenci COP15 a na konferencích o klimatu by mohly být zpochybněny, pokud bude tato praxe pokračovat, uvádí se v dopise.

Podle zprávy Mezinárodní agentury pro energii se očekává, že do roku 2030 bude bioenergie tvořit třetinu "nízkouhlíkové" energie.

Spojené království je největším dovozcem dřevěných pelet na biomasu, přičemž v roce 2019 jich z USA bylo dovezeno více než pět milionů tun. Spalování biomasy je důležitou součástí britské strategie čisté energie.

Kácení stromů pro výrobu bioenergie vede k uvolňování uhlíku, který by jinak byl vázán v lesích bohatých na uhlík. Tím se zvyšují emise a vzniká "uhlíkový dluh", který se splácí až po desetiletích nebo dokonce staletích, pokud jsou stromy znovu vysázeny, tvrdí vědci.

Spalování dřeva pro výrobu elektřiny je také neefektivní a uvolňuje do atmosféry relativně více uhlíku než plyn nebo uhlí. Další energie se spotřebovává na těžbu a dopravu dřeva. Odborníci již léta varují před dopady bioenergie na klima, ale nyní zjišťují, že má i neblahá rizika pro přírodu, v mnoha případech jsou postiženy chráněné lesy.

Největšími dodavateli dřeva na biomasu jsou Kanada, Estonsko a USA. Profesor William Moomaw, hlavní autor dopisu z Tuftsovy univerzity v Massachusetts v USA, říká: "Biomasa je pro nás velmi důležitá. Naše lesy jsou biologicky nejrozmanitějším místem na planetě a poskytují životní prostředí nesčetným druhům. Zároveň pohlcují téměř 30% všech globálních emisí ze spalování fosilních paliv."

Kácení lesů pro výrobu bioenergie vede k degradaci pobřežních lesů na jihovýchodě USA, které jsou globálním ohniskem biologické rozmanitosti, v Evropě v Pobaltí, v boreálních lesích v Kanadě; vede k nelegálnímu kácení chráněných lesních ekosystémů v Karpatech ve východní Evropě. Ty všechny jsou domovem nenahraditelných vzácných druhů rostlin, savců a stěhovavých i usedlých ptáků.

Mezi vzácné druhy, které ubývají v důsledku degradace lesů, patří například boreální karibové a čáp černý.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

0
Vytisknout
5142

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2022