Ruský opoziční politik Ilja Jašin byl uvězněn za odsouzení války na Ukrajině

10. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
"Je lepší strávit deset let za mřížemi jako čestný člověk, než tiše hořet hanbou za krev, kterou prolila vaše vláda."

Politik odsouzen na osm a půl roku za sérii příspěvků o ruských zvěrstvech v Buče

 
Ruský soud odsoudil opozičního politika Ilju Jašina k osmi a půl roku vězení, což je dosud nejzávažnější případ ruského disidenta uvězněného za odpor proti invazi na Ukrajinu.

Jašin byl souzen na základě obvinění z šíření  z údajných "nepravdivých informací", které měly diskreditovat ruskou armádu, podle zákona zavedeného po zahájení ruské invaze, a to kvůli sérii květnových příspěvků o vraždění a mučení ukrajinských civilistů ruskými jednotkami ve městě Buča.

BBC: Jašin: "Silní vůdci jsou klidní a plní sebevědomí. Jen slabí se snaží umlčovat lidi."



 
"Vyjadřoval nenávist k politickému systému Ruské federace a uvědomoval si, že je veřejnou osobou ... Jašin vytvořil reálnou hrozbu pro formování negativního postoje k ozbrojeným silám Ruské federace," stálo v rozsudku, který byl vynesen u moskevského Meščanského okresního soudu.

Jašin, veterán ruské protiputinovské opozice, patřil k malé skupině hlasitých odpůrců války, kteří se rozhodli neopustit zemi a na začátku tohoto roku prohlásil, že podle jeho názoru "protiválečné hlasy znějí hlasitěji a přesvědčivěji, pokud člověk zůstane v Rusku".

V projevu v soudní síni tento týden Jašin řekl: "Musím zůstat v Rusku, musím nahlas říkat pravdu a musím zastavit krveprolití za každou cenu. Fyzicky mě bolí pomyšlení, kolik lidí bylo v této válce zabito, kolik životů bylo zničeno a kolik rodin přišlo o domov. Nemůžete být lhostejní. A přísahám, že ničeho nelituji."

A dodal: "Je lepší strávit deset let za mřížemi jako čestný člověk, než tiše hořet hanbou za krev, kterou prolila vaše vláda."

Jašin se připojil k malé skupině dalších prominentních disidentů, kteří byli uvězněni za to, že vystupovali proti válce.

V červenci byl k sedmi letům vězení odsouzen ruský městský radní, který se kriticky vyjádřil k soutěži dětských kreseb. "O jaké soutěži dětských kreseb můžeme mluvit na Den dětí... když nám každý den umírají děti?" řekl, což byl klíčový důkaz proti němu v procesu.

Další opoziční veterán Vladimir Kara-Murza byl rovněž obviněn z šíření nepravdivých informací o armádě. Podle některých médií byl obviněn také z vlastizrady.

1
Vytisknout
4802

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022