Koronavirus: Zatím neexistuje žádná spolehlivá ochrana proti omikronu varianty BA.5

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
Je tu nová omikronová subvarianta: BA.5. Vědci očekávají, že brzy bude zodpovědná za většinu infekcí COVIDu-19. Ale jak moc je nebezpečná? A jakou ochranu mohou nabídnout vakcíny?, ptá se Gudrun Heiseová.

Vzhledem k celosvětovému nárůstu případů koronaviru způsobeného subvariantou BA.5 ji Světová zdravotnická organizace (WHO) v současnosti klasifikuje jako "variantu vzbuzující obavy". Odborníci z nejvyšší německé zdravotnické agentury varovali, že letos v létě pravděpodobně vzroste počet infekcí.

Německý institut Roberta Kocha (RKI), národní organizace veřejného zdraví v zemi, ve čtvrtek oznámil, že omikronové podvarianty BA.4 a BA.5 rostou rychleji než všechny ostatní varianty, a dospěl k závěru, že tyto dvě mohou být brzy zodpovědné za většinu případů v zemi.

Varianta BA.5 již představuje 10 % současných infekcí — dvakrát více než minulý týden.

BA.5 vznikla v Jižní Africe


Varianta BA.5 vyvolala obavy v Jižní Africe již na začátku května, ale následná vlna byla relativně malá a v současné době ustupuje.

V Portugalsku je však BA.5 již zodpovědná za 80 % všech nových infekcí. Varianta je nakažlivější než její předchůdci jako BA.2. Kromě toho, že je obtížnější najít neutralizační protilátky, je BA.5 nakažlivější než jiné omikronové podvarianty.

Stejně jako ostatní omikronové podvarianty jsou infekce BA.5 mírnější než infekce jinými kmeny COVID, jako je delta.

Chrání přeočkování před omikronovou infekcí?


Ochrana poskytovaná vakcínami proti COVIDu nebo prodělanou infekcí se postupem času pomalu snižuje, jak klesají hladiny protilátek.

To znamená, že nikdo není plně chráněn před BA.5 — nové infekce jsou možné navzdory očkování a/nebo minulé infekci a vyskytují se častěji než u předchozích variant.

Ale bylo méně úmrtí a hospitalizací. Podle odborníků je to proto, že mnoho milionů lidí je očkovaných nebo mají protilátky, čímž je obecná imunita populace vyšší než na začátku pandemie.

Přesto RKI doporučuje, aby starší lidé a lidé v rizikových skupinách dostali další posilovací vakcínu pro další ochranu.

Více infekcí, ale méně smrtelných


Vakcíny proti COVIDu, které jsou v současné době k dispozici, se zaměřují na variantu korunkového proteinu, která byla aktivní na začátku pandemie.

Virus se však vyvinul a vylepšil svou schopnost vyhýbat se protilátkám poskytovaným vakcínami.

Přesto se BA.4 a BA.5 zdají být méně nebezpečné. Někteří odborníci tvrdí, že je to proto, že nové varianty pravděpodobněji infikují spíše horní dýchací cesty než plíce, což způsobuje méně úmrtí než dříve v pandemii, kdy byly plíce zasaženy více.

Ochrana proti infekci omikronem


Doba mezi nakažením a počátečními příznaky je u omikronových variant kratší než u delty – v průměru kolem tří dnů.

Ochrana, kterou nabízí základní dvoudávková vakcína proti omikronové infekci, není optimální, ale stále chrání před těžkými případy onemocnění. Posilovací vakcína zajišťuje, že se tvoří více protilátek a nabízí větší ochranu.

Ačkoli je omikron se svými různými podtypy obvykle mnohem mírnější než delta, ve vzácných případech se mohou objevit i závažné příznaky. Navíc zatím není jasné, jaké dlouhodobé následky může mít omikronová infekce.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5562

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2022