Podle Amnesty International je Izrael státem apartheidu. Mnoho izraelských politiků s tímto hodnocením souhlasí

7. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Kdo mluví za Izrael? Pravicové lobbistické skupiny ve Washingtonu a američtí politici by chtěli, aby Američané věřili, že jsou to oni - a ne bývalí izraelští premiéři a další, kdo v židovském státě skutečně žijí. Začátkem tohoto týdne vydala Amnesty International (AI) zprávu, která dokládá, že izraelské zacházení s Palestinci představuje apartheid. Reakcí v USA byla vlna organizovaného rozhořčení, které nejenže popírá to, co mnozí prominentní Izraelci tvrdí, že je pravda, ale v podstatě popírá i jejich právo to říkat, píše v Guardianu  Chris McGreal.

 

Organizace, které jen málo kritizovaly vojenskou spolupráci Izraele s režimem bílé menšiny v Jihoafrické republice, se nyní obávají, že zpráva AI zlehčuje utrpení černých Afričanů v době apartheidu.

Jako zpravodaj Guardianu v Jeruzalémě během palestinského povstání na počátku roku 2000 jsem byl po reportáži o konci vlády bílých v Jihoafrické republice ohromen tím, jak často prominentní Izraelci srovnávali okupaci s apartheidem. Všiml jsem si také, jak usilovně proizraelské skupiny v USA bojovaly za delegitimizaci jakékoli takové diskuse.

Přesto AI výslovně uvedla, že neuvádí přímé paralely se starou Jihoafrickou republikou. Její zpráva obviňuje Izrael ze zločinů proti lidskosti podle mezinárodních zákonů, včetně Úmluvy o apartheidu z roku 1973 a Římského statutu Mezinárodního trestního soudu z roku 1998, který definuje apartheid jako systematickou rasovou nadvládu.

To nezabránilo americkým politikům, aby se vytasili s obviněním, že AI "nenávidí Izrael".

Pokud si tito kritici zprávu vůbec přečetli, jen zřídka se zabývají podrobným popisem izraelského systému vojenské vlády, segregace a nuceného stěhování, který s Palestinci zachází jako s méněcennou rasovou skupinou. Místo toho se kritici více soustředí na očerňování AI.

Redakční článek listu Wall Street Journal, který ignoruje obsah zprávy, ji označil za "pomluvu" Izraele a tvrdil, že se AI ocitá ve společnosti Hamásu, Hizballáhu a Íránu, protože skupina pro lidská práva "vesměs tvrdí, že židovský stát by neměl existovat".

Aby tato obvinění obstála, musíte věřit, že Izrael vedou antisemité, kteří nenávidí svou vlastní zemi. Přední izraelští politici již léta varovali, že jejich země sklouzává k apartheidu. Patří mezi ně dva bývalí premiéři, Ehud Barak a Ehud Olmert, které lze jen stěží odmítnout jako antisemity nebo sebenenávidějící Izraelce.

"Dokud bude na tomto území na západ od řeky Jordán existovat pouze jeden politický subjekt zvaný Izrael, bude buď nežidovský, nebo nedemokratický," řekl Barak v roce 2010. "Pokud miliony Palestinců nebudou moci volit, bude to stát apartheidu."

Bývalý izraelský generální prokurátor Michael Ben-Yair se vyjádřil ještě jasněji. "Na okupovaných územích jsme ihned po jejich obsazení zavedli režim apartheidu. Tento utlačovatelský režim existuje dodnes," řekl v roce 2002.

Ami Ayalon, bývalý šéf izraelské zpravodajské služby Šin Bet, prohlásil, že jeho země má "rysy apartheidu". Šulamit Aloni, po Goldě Meir druhá žena ve funkci ministryně izraelské vlády, a Alon Liel, bývalý velvyslanec Izraele v Jihoafrické republice, mi řekli, že jejich země praktikuje určitou formu apartheidu.

Přední izraelská skupina pro lidská práva B'Tselem loni zveřejnila průlomovou zprávu, která popisuje "režim židovské nadvlády" nad Palestinci, který se rovná apartheidu. Jiná izraelská skupina, Ješ Din, vydala právní stanovisko, že "na Západním břehu Jordánu je páchán zločin proti lidskosti v podobě apartheidu".

Zúčtování se neomezuje pouze na politickou třídu. "Rakovinou dneška je apartheid na Západním břehu," řekl v roce 2020 AB Jehošua, jeden z největších žijících izraelských spisovatelů. "Tento apartheid se stále hlouběji zarývá do izraelské společnosti a ovlivňuje lidskost Izraele."

Ostře proizraelské skupiny nyní útočí v obavách, že se v Americe konečně mění názor na izraelskou okupaci. Američané již nekriticky nepřijímají myšlenku, že Izrael zoufale touží po míru a že okupace je dočasná. Stále více Američanů nyní považuje systém, který Izrael vybudoval, za utlačovatelský.

Pro apologety izraelské vlády je možná nejznepokojivější, že tento názor sdílí i stále větší počet amerických Židů. Průzkum mezi židovskými voliči v USA v loňském roce ukázal, že 25% z nich souhlasí s tím, že "Izrael je státem apartheidu". Dny, kdy pravicoví apologeti Izraele veřejnosti vnucují svůj falešný narativ, jsou možná konečně sečteny.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6402

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2022