Vatikán uzná stát Palestina

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vatikán učinil symbolický, nicméně důležitý krok, když oznámil, že uzná palestinský stát. Na krok Vatikánu upozornil deník NY Times, smlouva by měla být oficiálně zveřejněna v nejbližší budoucnsti. Jde o krok, který pochopitelně přivítají Palestinci, způsobí nicméně tenzi mezi katolickou církví a státem Izrael. Vatikán a zvláště papež František se už v minulosti vyjadřovali v tom smyslu, že palestinský stát je skutečností. Poté, co OSN v roce 2012 zvýšila status palestinské samosprávy a co řada evropských zemí signalizovala uznání palestinského státu se jedná o další zvýšení tlaku na Izrael.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Řecká vláda nevypíše referendum o reformách

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecká vláda dnes odmítla myšlenku referenda o nepopulárních reformách spojených s požadavky věřitelů. Místo toho se hodlá soustředit na závěrečnou kampaň za kompromis s věřiteli, jehož chce dosáhnout koncem května.

Prohlášení, které publikovala albánská média:

UCK Makedonie: Deklarace č. 5 z 12. května 2015

13. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Přinášíme z informativních důvodů překlad deklarace albánských separatistů v Makedonii. Text obsahuje mimořádně dlouhá kostrbatá souvětí plná narážek, které osobám z vnějšku makedonsko-albánské komunity militantů často nedávají smysl; přesto však jde patrně o nejlepší prostředek, jak pochopit, co se nyní opět na Balkáně děje.

Deklarace č. 5! Armáda národního osvobození svedla válečnou bitvu v Kumanovu, ve čtvrti hrdinů, tato bitva nebyla neočekávaná, přišla k nám jako dar občanů čtvrti, osobně žádáme o prominutí za škody a zabíjení, omlouváme se vám za špatné zacházení, ale někteří obyvatelé by se měli také omluvit čtvrti, ti lidé, kteří sami pozvali slovanské Makedonce, aby provedli masakr, štěstí bylo na naší straně.

Činitelé Konzervativní strany "vyhrožovali před volbami BBC"

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Činitelé britské Konzervativní strany "vyhrožovali vedoucím pracovníkům BBC, že radikálně změní systém vybírání koncesionářských poplatků, pokud nezmění své předvolební vysílání, tvrdí Tom Baldwin, významný poradce bývalého šéfa Labouristické strany Eda Milibanda.

Baldwin tvrdí, že vedení BBC a novináři z BBC čelili během předvolební kampaně opakovaným hrozbám, "co se stane", pokud nebudou poslouchat.

Dodal, že "je vedena dlouhodobá kampaň Konzervativní strany, podporovaná komerčními zájmy určité části tisku, která útočí na nejúspěšnější státem financovanou veřejnou vysílací službu jako na obří levicové spiknutí".

Činitel Konzervativní strany obvinění popřel jako "naprostý nesmysl".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecko: "Nic neospravedlňuje" ruskou politiku

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecko včera v předvečer jednání NATO prohlásilo, že nic nemůže ospravedlnit ruské akce na Ukrajině a v dalších postsovětských státech. Jedná se o neobvykle silnou kritiku ze strany státu, který se s Ruskem stále více sbližuje.

Kerry jednal čtyři hodiny s Putinem

13. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí John Kerry strávil v úterý v Soči čtyři hodiny jednáním s Vladimírem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. "Vedl jsem otevřené rozhovory s prezidentem Putinem a ministrem Lavrovem o klíčových otázkách včetně rozhovorů o Íránu, Syrii, Ukrajině," napsal Kerry na Twitteru.

Kreml: Rozhovory mezi Kerrym a Putinem "nepřinesly průlom"

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovory mezi americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a ruským prezidentem Vladimirem Putinem včera nepřinesly žádný průlom, sdělil novinářům poradce Kremlu Jurij Ušakov.

Prohlásil také, že by Putin rád, aby se vztahy mezi USA a Ruskem vrátily k normálu.

Zdroj v angličtině: ZDE

Na Západ byly propašovány dokumenty dokazující zločiny syrského prezidenta Bašara al Asada

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ze Sýrie bylo během posledních tří let propašováno dostatečné množství dokumentů k tomu, aby byl syrský prezident Bašar al Asad a 24 vysokých činitelů jeho vlády postaveni před soud, konstatovala mezinárodní komise vyšetřovatelů. Dokumenty se soustřeďují na jednání vedoucích činitelů syrského režimu od potlačení protestů, které vyvolaly v roce 2011 nynější konflikt. Desetitisíce disidentů byly uvězněny. Mnozí z nich byli mučeni a usmrceni.

Vídeň instalovala heterosexuální i homosexuální semafory

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vídeň instalovala řadu světelných semaforů na přechodech pro chodce s heterosexuální i homosexuální tematikou před sérií akcí, které mají společné téma tolerance. Semafory jsou instalovány na 47 přechodech a budou v provozu do června. Do té doby bude Vídeň hostem celé řady akcí zdůrazňujících toleranci, včetně Bálu pro život (Life Ball), největší evropské charitativní akce pro výzkum AIDs a HIV a Eurovizní písňové soutěže.

Pravicová Strana svobody oznámila, že podala v této věci žalobu na členku vídeňské městské rady Marii Vassilakou, která je odpovědná za dopravní záležitosti ve městě. Tvrdí, že nové semafory porušují dopravní předpisy, město Vídeň to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Noc krátkých žabikuchů?

13. 5. 2015 / Martin Profant

čas čtení 6 minut

Bohumil Kartous upozornil ZDE, že na funkce, jejichž nositelé budou mít díky novému zákonu o státní službě „definitivu“ (pokud lze vůbec v souvislosti s naším zákonem použít tak silné slovo), se pokoušejí různí ministři dosadit na poslední chvíli svoje lidi. Očekávatelný fenomén Kartous odsuzuje silnou metaforu "noci dlouhých nožů" naznačující čistku a masovou likvidaci nepohodlných, doplněnou dvěma příklady, které kupodivu příliš nesvědčí pro autorův názor.

Barack Obama lhal:

Usáma bin Ladin byl neozbrojený starý invalida, když ho američtí vojáci zastřelili

12. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Investigativní novinář Seymour Hersh upozornil, že Usáma bin Ladin zemřel úplně jinak, než jak praví oficiální verze americké vlády

Seymour Hersh, investigativní novinář a držitel Pullitzerovy ceny, tvrdí, že Barack Obama lhal ohledně okolností usmrcení Usámy bin Ladina. Učinil to ku svému osobnímu politickému prospěchu. Když Usámu v roce 2011 zastřelili američtí vojenští námořníci, byl to neozbrojený "invalida". K žádné přestřelce nedošlo.

Kauza Usáma bin Ládin a okolnosti jeho dopadení a smrti: Plagiátorství nebo shoda v informacích?

12. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší píše, že Seymour Hersh se s „největší pravděpodobností jen chlubí cizím peřím“, protože bloggerka R. J. Hillhouseová již 7. srpna 2011 publikovala verzi o smrti Usámy bin Ládina, v níž je řada informací totožná s těmi, jež Seymour Hersh zveřejnil ve svém rozsáhlém textu o 10 000 slovech ZDE. Dolejší nicméně odkazuje pouze na krátký text zmiňované bloggerky a její obvinění Hershe z plagiátorství. Myslím, že je třeba srovnat oba texty, takže přikládám obsáhlý Hershův článek, který vyšel letos ve vydání na 21. května v London Review of Books ZDE, nechť čtenář sám rozhodne, jde-li o plagiátorství, či nikoliv.

Zákon o státní službě nyní vede přesně k tomu, čemu má později zamezovat

"Noc dlouhých nožů" na českých úřadech

12. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Současné dění v Agentuře pro sociální začleňování, kde se většina zaměstnanců vzbouřila proti svému politickému nadřízenému Jiřímu Dienstbierovi a vstoupila do stávky, není jen zprávou o tom, co se děje na úřadu vlády, resp. v úseku řízeném ministrem bez portfeje. Je to zpráva o tom, co se děje v posledních týdnech před tím než vstoupí v platnost zákon o státní službě, jehož původním záměrem bylo zamezit přílišné politické manipulaci úřadů oblíbeným dosazováním loajálních a často zcela neschopných přátel na místa, jejichž prostřednictvím je možné úřady řídit. V současnosti vrcholí frenetická snaha těch, kdo jsou v politickém držení úřadů, aby dosadili své příznivce do 1. 7., kdy zákon vstoupí v platnost. Poté totiž budou mnozí z nich takřka neodvolatelní.

Věda o nedostatku: Behaviorální ekonom o chudobě

12. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Ke konci 2. světové války, když tisíce Evropanů umíraly hlady, se 36 mužů z University of Minnesota dobrovolně přihlásilo k provedení studie, jež je přivedla na hranici vyhladovění. Cílem bylo zjistit, jak bezpečně znova vyživit zbídačené obyvatele, s nimiž se potkávali spojenečtí vojáci.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Rektor Masarykovy univerzity: vzdělávací systém reprodukuje sociální rozdíly

12. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, přednesl zásadní projev u příležitost Dies academicus (dne akademiků). Upozornil v něm na fakt, že český vzdělávací systém se podílí na reprodukci sociálních rozdílů, místo aby se je snažil snižovat, což je jeho zásadní sociální funkce. Potvrdil tak zjištění, která na přednášce o vlivu vzdělání na sociální mobilitu pro českou odbornou veřejnost přednesl Jan Germen Janmaat z University College London. V rozporu se stávajícími trendy požaduje ministr školství Marcel Chládek odklon od všeobecného vzdělávání ve prospěch odborného: na úrovni 15letých. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

Sociální demokrat Jonas Savimbi, aneb Víme, že nic nevíme?

12. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Bývalý angolský guerillový předák Jonas Savimbi se v mládí angažoval v portugalské komunistické straně; v polovině 60. let navázal spolupráci s Pekingem a odjel na výcvik do Číny; v polovině 80. let získal podporu amerických konzervativních institucí. Souběžně s tím v různých životních etapách vystupoval jako komunista západního střihu, maoista a sociální demokrat. Při veškerých proměnách politické identity zůstal fakticky kmenovým lídrem kmene Ovimbundu a jedním z nejúspěšnějších guerillových velitelů 20. století. Kdo však ví, možná by jej někteří kritizovali za "chybějící identitu"...

John Kerry cestuje do Moskvy

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Poprvé od začátku války na Ukrajině navštíví americký ministr zahraničí John Kerry v úterý Moskvu. Bude cestovat také do Soči na Černém moři a setká se s Vladimírem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Budou jednat o ukrajinské krizi, o Sýrii a o Íránu.

Překvapení z britských voleb, které platí i pro Českou republiku

Politika se nedělá na Facebooku či Twitteru

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Jedním z největších překvapení nedávných britských voleb je, že nelze vytvořit socialistický ráj na Zemi publikováním na Twitteru či na Facebooku, píše ironicky Suzanne Moore v deníku Guardian.

Lidé, kteří to dělají, sledují, nebo mají mezi přáteli jen sami sebe, a zdá se, že mnoho z nich si to vůbec neuvědomuje. Tito lidé poslouchají jen vlastní ozvěnu a neuvědomují si, že ne všichni občané jsou levicového přesvědčení.

Zruší-li konzervativci Zákon o lidských právech, rozbijí tím mírovou dohodu ze Severního Irska

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Severoirská lidskoprávní organizace Committee on the Administration of Justice, Výbor pro provádění spravedlnosti CAJ, upozorňuje, že pokud britští konzervativci zruší Zákon o lidských právech, jak plánují, poruší tím "Velkopáteční" mírovou dohodu, uzavřenou v roce 1998 mezi dvěma suverénními státy, Velkou Británii a Irskou republikou. CAJ požaduje bezodkladné jednání s britskou ministryní pro Severní Irsko Theresou Villiersovou.

Více než 5000 signatářů požaduje připojení severní Anglie ke Skotsku

12. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Po všeobecných volbách v Anglii stoupl počet signatářů na rok staré petici na serveru Change.org, požadující připojení severní Anglie ke Skotsku na více než 5000.

V petici se praví: "Diskuse v londýnské sněmovně je pro sever Anglie stále více irelevantní. Severoanglická města cítí daleko větší afinitu se svými skotskými protějšky, jako je Glasgow a Edinburgh než s ideologií jihu země, soustředěné na Londýn. Potřeby severu nechápe nekonečná fronta absolventů soukromých škol z Etonu, kteří osazují poslanecké lavice v londýnském parlamentu. Sever Anglie by se měl připojit k nově nezávislému Skotsku a znovu získat kontrolu nad vlastním osudem. My, obyvatelé severu, požadujeme, pokud Skotsko získá nezávislost, aby byla hranice mezi novým Skotskem a Anglií posunuta na jih až k řece Dee a k ústí řeky Humber."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cameron chce uspořádat referendum o odchodu Británie z EU už v roce 2016

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron nyní plánuje uspořádat referendum o případném odchodu Británie z EU už v roce 2016. Původně bylo plánováno na rok 2017, ale v tom roce se budou ve Francii a v Německu konat volby, což britská vláda považuje za potenciálně nebezpečný střet s jejím referendem.

Improvizace podle („neochvějných“) pravidel (?)

12. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Před lety jsem náhodou poznal jednoho pana docenta, který zřejmě po celá desetiletí, když se dostal se svým výkladem na začátek 19 století, důvěryhodně zahlaholil o „Óžýstu Kóntovi“. (Šlo ovšem o jméno Auguste Comte, jehož křestní jméno se čte „ógyst“.) Měl-li takto naservírováno každoročně v posluchárně třeba na sto párů uší, infikoval do hlav jejich nositelů přinejmenším v tomto zcela konkrétním případě výslovnostní zmetek.

Cameron se připravuje zaútočit na BBC

12. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britský konzervativní premiér, rozzuřený předvolebním vysíláním televize BBC, jmenoval nepřítele BBC Johna Whittingdale ministrem kultury a uložil mu úkol, aby "BBC vyřešil". Whittingdale zahájí akce ke zrušení povinného koncesionářského poplatku BBC. Jak konstatuje konzervativní deník Daily Telegraph, jde o vyhlášení otevřené války proti BBC.

Whittingale se v minulosti vyjádřil, že "BBC vyřeší" a že "koncesionářský poplatek je horší než městská daň". Ultrakonzervativní poslanci se chtějí BBC pomstit, protože tvrdí, že její vysílání bylo zaujaté ve prospěch Labouristické strany.

Konzervativci se také obávají, že před vyhlášením referenda o odchodu Británie z EU by BBC mohla vysílat názory podporující setrvání Británie v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nepál byl zasažen dalším silným zemětřesením

12. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Lidé v hlavním městě Nepálu Kathmandú dnes v hrůze vyběhli do ulic, poté co byla země znovu zasažena dalším silným zemětřesením o síle 7,4 na Richterově stupnici. Epicentrum bylo blízko Mount Everestu. Zatím nejsou informace o nových mrtvých a raněných. Podrobnosti v angličtině ZDE

Makedonie: Čeká Evropu další válka?

11. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dvoudenní boje u města Kumanovo v neděli skončily, nicméně jeden z poražených aktérů, kosovskoalbánský ozbrojenec, ještě na závěr oznámil, že "skutečná" válka začne až 12. května ZDE. To poté, co makedonské bezpečnostní složky horkotěžko udolaly až 120 militantů vyzbrojených útočnými i odstřelovačskými puškami a reaktivními granátomety ZDE, přičemž padlo 8 policistů ZDE a 37 jich bylo raněno.

NATO vyhostilo ze svého ústředí větší množství ruských špionů a obnovilo horkou linku do Moskvy

11. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Severoatlantické společenství se rozhodlo obnovit horké telefonní linky z doby studené války do Kremlu a do ruského generálního štábu v Moskvě s cílem snížit pravděpodobnost eskalace vojenské konfrontace a případných chybných interpretací rozhodnutí opačné strany v době napětí mezi Východem a Západem v důsledku války na Ukrajině.

Osvobození či dobytí aneb u nás v Absurdistánu je vše při starém

11. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Diskusi o tom, zda nás Rudá armáda před 70 lety osvobodila či dobyla, považuji za tradiční kolorit a zároveň za typicky českou absurditu – asi tak, jako když normalizační politrukové s vážnou tváří tvrdili, že Plzeň neosvobodila americká armáda. Dnes tu ale je jeden dost podstatný rozdíl. Nemusíme totiž povinně lhát, nicméně se při hodnocení 70 let starých událostí stále ocitáme jako v Jiříkově vidění.

Merkelová v Moskvě naléhala na Rusko, aby separatisté dodržovali příměří z Minsku

11. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby Rusko přesvědčilo separatisty na Ukrajině, aby dodržovali dohodnuté příměří. To je neustále porušováno.

"Stále ještě nemáme příměří," zdůraznila Merkelová. "Separatisté ho velmi často porušují," dodala a citovala informace od mezinárodních pozorovatelů. "Každý den dostáváme zprávy z OSCE, které vysvětlují docela objektivně, proč toto příměří není dodržováno."

Jak natočit film, který se bude líbit i za třicet let

11. 5. 2015 / Tomáš Franke

čas čtení 36 minut

Také vás už nudí ty dnešní filmy, které jsou sice technicky úplně dokonalé ale jinak za nic nestojí? A místo stříleček byste raději nějaký ten příběh. Tak právě pro vás je určen můj článek. Ano, je to zvláštní, za té nejtužší normalizace, kdy vše podléhalo schvalování, vznikaly mnohdy kvalitnější filmy a zábavné pořady, než jaké vznikají dnes. Říkáte, že bez tučného konta a trikového studia nemůžete konkurovat Hollywoodu? Tak to se tedy ošklivě pletete. Nechte akční hrdiny klidně spát a raději si zapisujte příhody svých známých. A nezapomeňte se podívat do skříně, jestli tam nemáte schované dopisy od dětí, ze školy v přírodě. Ne, nezbláznil jsem se. To všechno může totiž snadno porazit i světové trháky za stovky miliónů dolarů. Nevěříte? Všechny následující události se opravdu staly...

Ukrajina: Čekání na obnovení ofenzívy

11. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Od uzavření druhé Mnichovské, pardon, Minské dohody spojené síly ruské armády a donbaských "separatistů" obsadily celkem 28 ukrajinských sídel ZDE.

Denně se bojuje na přístupech k Mariupolu a také v několika dalších městech a vesnicích Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou pravidelně ostřelovány (již opět raketomety a těžkým dělostřelectvem) a periodicky "masírovány" útoky nepravidelných ruských jednotek.

Krajské zřízení jako bezpečnostní hrozba ČR

11. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Žijeme v době větších bezpečnostních hrozeb, než tomu bylo před několika málo lety. Vojenské zásahy „na obranu Rusů“ na území sousedních států či fanatičtí teroristé všude po světě nám dělají vrásky na čele. Někteří politici v ČR hovoří o potřebě zvětšení rozpočtu na armádu, obnově odvodů a ochotě občanů ČR hájit svůj stát. Jak se k této otázce staví strana Moravané? píše Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané.

Syrský režim "se obává převratu"

11. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Alí Mamlúk, šéf národní bezpečnostní kanceláře a jeden z mála syrských představitelů, kteří stále mají přístup k prezidentu Asadovi, byl obviněn z tajných jednání se zeměmi podporujícími povstalce a exilovou opozicí. Byl odeslán do domácího vězení.

Proč jsme protestovali proti Marine Le Penové

11. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Po mediálních ohlasech na protestní akci proti návštěvě předsedkyně francouzské Front National, Marine Le Penové, je namístě znovu vyjasnit motivace, které k tomuto protestu vedly. Marine Le Penová přijela do Prahy na pozvání Občanské konzervativní strany. Ta pořádala konferenci „Evropský mír a prosperita po EU“, které na půdě parlamentu dal záštitu poslanec strany Úsvit přímé demokracie, Radim Fiala.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27347