Útok na BBC

Konzervativci plánují dekriminalizovat neplacení televizního koncesionářského poplatku

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Nová britská konzervativní vláda plánuje dekriminalizovat neplacení koncesionářského poplatku za veřejnoprávní televizi BBC. BBC varovala, že v důsledku toho přijde až o 200 milionů liber ročně a bude muset zrušit některé své televizní okruhy.

Premiér Cameron také oprášil konzervativní plány na nový zákon o komunikacích, v jehož rámci dá policii a výzvědným úřadům daleko větší pravomoci špehovat občany, a plány na boj proti extremismu v Británii. Obojí plány v předchozí vládě blokovali jeho koaliční partneři liberální demokraté.

Cameron také odmítl tvrzení skotské premiérky Nicoly Sturgeonové, že prý nemá právo rozhodovat o tom, zda se bude konat druhé referendum o skotské nezávislosti. Cameron dodal, že Sturgenová konstatovala, že tato otázka je zodpovězena na celou generaci, a také opakuje, že se v právě proběhnuvších všeobecných volbách nehlasovalo o skotské nezávislosti. Cameron neplánuje Skotsku poskytnout větší samostatnost, než jaká byla dohodnuta před loňským referendem o nezávislosti.

Nová konzervativní vláda také zpřísní protiodborářské zákony. Už v současnosti se smějí v Británii konat stávky pouze potud, pokud se pro ně členové odborového svazu rozhodnou v tajném hlasování. Cameronova vláda požaduje, aby se takového hlasování účastnilo vyšší procento odborářů než dosud, má-li být stávka zákonem povolena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6619

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015