Západní velvyslanci v Makedonii: "Nepřijatelné" jednání vlády, potřeba reforem

12. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Po setkání s premiérem Nikolou Gruevským velvyslanci USA, Francie, Itálie, Velké Británie, Německa a Evropské unie vydali zprávu přísně kritizující makedonskou vládu.

Po setkání s premiérem Nikolou Gruevským velvyslanci USA, Francie, Itálie, Velké Británie, Německa a Evropské unie vydali zprávu přísně kritizující makedonskou vládu. V textu se mj. praví, že velvyslanci jsou znepokojeni nad způsobem, jakým je vyšetřován vládní skandál s odposlechy. To že tato obvinění nejsou dlouhodobě prošetřována "vrhá vážné pochybnosti na závazek vlády ohledně demokratických zásad a hodnot euroatlantického společenství".

Prohlášení žádá, aby vláda provedla konkrétní reformy, včetně ošetření integrity volebního systému, svobody médií, nezávislosti justice, svobody projevu a dalších klíčových témat.

Zároveň velvyslanci vyjádřili své sympatie pro ty, kdo zemřeli v souvislosti s událostmi v Kumanovu, kde o víkendu probíhaly urputné boje s povstaleckou albánskou jednotkou napojenou na kosovské struktury. V případě potřeby nabídli diplomaté pomoc.

"Vítáme iniciativu prezidenta sejít se se všemi politickými stranami, aby apelovaly na občany ohledně zachování klidu a zdrženlivosti," píše se dále ve společném prohlášení. Dokument vyjadřuje podporu právu na sdružování a pokojný protest a vyzývá všechny, aby se zdrželi násilí.

Kromě akce albánské guerilly, kterou vyvrcholil řetězec násilných útoků zahájených na podzim 2014, v zemi probíhá vážná politická krize a premiér Gruevski se snaží potlačit opozici prostřednictvím kriminálních obvinění a nasazení policie proti demonstracím. Během protestů v posledních dnech k násilí sahaly obě strany.

Podrobnosti v makedonštině: ZDE

0
Vytisknout
7756

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015