Mlčení telátek

6. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Irácká vláda v noci na úterý v zemi vypnula internet, aby před světem zakryla násilné potlačování protestních demonstrací, které si za poslední týdny vyžádalo stovky obětí na životech ZDE. Ráno byly některé služby částečně obnoveny, část sítí však zůstala omezena a sociální sítě nadále blokovány ZDE. Odpoledne pak došlo k opětovnému vypnutí ZDE. Světová média ovšem o iráckých protestech a krocích tamní vlády stejně informují přinejlepším sporadicky. Jindy tak hlasití "obhájci svobody shromažďování a slova" ¨mezi komentátory pochopitelně zarytě mlčí.

K tomu: demonstrace v Iráku, video reportáž Channel 4 News ZDE



Ačkoliv je chybou zjednodušovat protestní hnutí iráckých šíitů výhradně na povstání proti vlivu íránských Revolučních gard v zemi ZDE, motiv faktické íránské okupace Iráku je přítomen a má nepominutelný význam - vedle nespokojenosti sociální, odporu vůči zkorumpovanosti politických elit a vedle vážných výhrad, které mají místní šíité proti teologickým a mocenským ambicím teheránského režimu vůbec.

Zprávy o masovém a zcela nepatřičném použití slzotvorné munice proíránskými bezpečnostními složkami proti demonstrantům ZDE, které často ústí v příšerná zranění, v lepších případech s doživotními následky ZDE, zajímají obvyklé křiklouny rutinně denuncující sebemenší americký, izraelský či saúdský přečin stejně málo, jako střelba do demonstrantů ostrou municí ZDE. Celkově lze říci, že "progresivisté" hájící zuby nehty ultrakonzervativní íránský režim a jeho krvelačné vazaly ZDE nekomentují zločiny iráckého proíránského režimu s o nic větší frekvencí než děsivé každodenní nálety na civilní infrastrukturu pokračující dodnes v syrském Idlíbu ZDE. Kdykoliv by měla přijít řeč na expanzívní íránský imperiální projekt ZDE, deklarovaný zájem politiků a komentátorů o "obyčejné lidi" a jejich práva se náhle pozoruhodným způsobem beze zbytku vypaří.

Fakta jsou pro mnohé z nich totiž důležitá jen jako ilustrace do omrzení opakovaných propagandistických narativů o útočných a vojensky expanzivních USA (které už neexistují), ubohé Palestince utlačujícím Izraeli (ale ne už o palestinském terorismu) nebo zákeřné, zločinné a extrémistické Saúdské Arábii (která se na rozdíl od svého regionálního arcinepřítele Íránu alespoň v některých aspektech postupně liberalizuje a modernizuje).

Mlčení aktivistických telátek hrajících si na objektivní žurnalistiku ale soustavně ignoruje také vážné zločiny "levicových" kurdských bojůvek v Sýrii ZDE ZDE ZDE, u nichž akceptování americké podpory náhle nevadí. Také zde jde totiž především o narativ údajného osvobození, údajného sebeurčení a údajné ženské emancipace, který PR pro teroristy z PKK pochopitelně nehodlá nijak kontaminovat zprávami o systematickém pronásledování a útlaku Arabů, kurdské opozice ZDE či o terorismu, jenž si co do praktik nijak nezadá s počínáním "islámského státu". Také zde jde na prvním místě o vyprávění ideologických příběhů, nikoliv o fakta a zpravodajství.

Masové pouliční protesty v Iráku spojené s parlamentními aktivitami opozice již koncem října takřka způsobily pád zkorumpované proíránské vlády, když se do věci nevybíravě obul Teherán, který svému místodržícímu Mahdímu kategoricky zakázal odstoupit z funkce premiéra ZDE. Právě proto protesty a pouliční násilí pokračují. Právě proto byl rozhněvanými demonstranty zapálen íránský konzulát v šíitském středisku Karbalá ZDE a v noci na úterý v Bagdádu protestující pronikli hluboko do chráněné Zelené zóny ZDE.

Podobně jako obrovské protesty v Libanonu s výraznou protiíránskou komponentou ZDE ZDE reprezentují irácké nepokoje kromě jiného i odpor arabské ulice proti snaze ajatolláhů ovládnout s pomocí místních místodržících a hrdlořezů ZDE celý region Blízkého východu. Ostatně nejen ten ZDE.

Ale takové zprávy jsou pro obhájce "řešení sporů diplomatickým jednáním", kdykoliv přijde na neshody světových mocností s íránskou teokracií, samozřejmě naprosto nežádoucí. Podobně jako rapidní obnova vojenského jaderného programu Teheránu ZDE totiž ukazují na naprostou iluzívnost snah přemostit nepřekonatelné rozpory mezi pragmatickou zahraniční politikou a ideologicky motivovaným extrémismem íránské teokracie - proti němuž lze účinně nasadit jedině politiku důsledné mezinárodní izolace, zadržování a zatlačování.

0
Vytisknout
10393

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2019