ČR zvyšuje svou nedůvěryhodnost ve světě prostřednictvím svého prezidenta a premiéra

Podívá se ještě krteček do Číny?

1. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Agentura Reuters před několika hodinami informovala o tom, že Jie Čien-ming, zakladatel a šéf čínské společnosti CEFC, která má úzké vazby na Miloše Zemana a jeho kohortu, je v Číně vyšetřován kvůli údajné ekonomické kriminalitě. Potvrzuje se tak opatrnost České národní banky vůči J&T bance, kde je CEFC minoritním akcionářem a kde chtěla získat padesátiprocentní podíl. ČNB tuto transakci zamítla, pravděpodobně v předzvěsti aktuálního dění. Vypadá to tedy, že krtek se už do Číny nepodívá a pokud, tak bude muset vyměnit modráky za tepláky...

Miloš Zeman se rád chlubí svými konexemi v Číně a Rusku. V obou případech, jak vychází najevo, lidé, kteří Zemanovi tyto vazby zajišťují, evidentně jdou proti zájmům oficiálních vládních struktur. Zpackaný obchod přes nastrčenou firmu Liglass Trading, který měl přes kyrgyzské operátory zajistit peníze pro Zemanovy experty na zahraniční vztahy, je pravděpodobně jen ilustrací toho, jak ony nadstandardní vztahy vypadají. Zemanův volič je ale pravděpodobně se stavem věcí spokojen. Ono stačí, když se vojevůdce a státník ztrapní přímo v Putinově přítomnosti. Jsme na mezinárodní úspěchy národ relativně nenáročný, stačí, když se o nás ve světě píše. Kontext není důležitý. 


Vazby Zemana na Čínu jsou z podobného těsta. CEFC je podezřelá firma, jejíž finanční zdroje a toky zajímají nejen ČNB, ale hlavně zajímají čínskou vládu. O důvodech se dá za současného stavu informací pravděpodobně spekulovat, nicméně s velkou mírou pravděpodobnosti se jedná o neprůhlednost, za kterými je skryt kapitál, jenž čínská vláda nemá pod kontrolou, ať už se jedná o zdroje čínské, nebo zahraniční. Snaha firmy CEFC investovat v Evropě je pravděpodobně motivována záměrem tyto prostředky mimo kontrolu čínské vlády udržet. 

Nedůvěra ČNB a současné vyšetřování zakladatele a šéfa CEFC do sebe velmi dobře zapadá. Je-li zároveň tento pán oficiálním poradcem Miloše Zemana, je to ve vztahu k Číně spíše přitěžující okolnost. Z hlediska důvěry pro oficiální čínské investice, bude-li ČR považována za pračku byť čínských, ale nežádoucích peněz, je to degradující. Zeman tak efektivně přispívá k ke klesajícímu ratingu ČR jako investiční lokality. Zeman je problém pro západní vlády, jelikož obraz, který vytváří, je vysoce nedůvěryhodný a řadí ho k typu politiků, kteří decimují liberální demokracii. To sice nemusí vadit ani v Rusku, ani v Číně, jenže tam se Zeman ukazuje jako nedůvěryhodný partner z úplně jiných důvodů: jeho pohůnci prostě obchodují s nesprávnými lidmi.

Společně s Andrejem Babišem, člověkem, kterého znedůvěryhodňuje jeho profil trestně stíhaného člověka natolik, že je jedním z nevítaných evropských politiků mezi státníky EU, jak upozorňuje slovenský server Aktuality.sk, pracuje český prezident velmi důsledně na tom, aby se ČR zařadila po bok zemí, které jsou na mapách mezinárodní politiky označeny "hic sunt dracones". Možná to ovšem Prostočechům zní hrdě... 

0
Vytisknout
10670

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018