Zatracená politická zodpovědnost

28. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček se ohradil proti "zneužití" vraždy slovenského novináře a jeho přítelkyně.



Tak se vyjadřuje mluvčí člověka, který veřejně popřál novinářům smrt utopením; před zahraničními svědky prohlásil, že je novinářů moc a měli by se likvidovat; vyhrožoval zabitím kameramana; předváděl se s maketou útočné pušky určenou "na novináře".

  Jeho mluvčí v životě přinejmenším zvládl odmaturovat a zahájit studium VŠ. Mohl by tedy alespoň tušit, co obnáší politická zodpovědnost.

  Politik vyvolávající nenávist proti "barevným" a systematicky je dehumanizující samozřejmě nese politickou odpovědnost za případy rasistického násilí - poskytl k němu záminku, pomohl pachateli si čin racionalizovat.

  Politik šířící třídní nenávist nepochybně nese politickou zodpovědnost za případy, kdy jiní poslušni jeho ponoukání postupují s razancí, která možná jemu samotnému není vlastní.

  A zrovna tak systematické vyvolávání nenávisti k profesní skupině podporuje dehumanizaci a otvírá prostor násilí vůči příslušníkům této skupiny.

V tomto smyslu nese Ovčáčkův chlebodárce Miloš Zeman, o jehož příšerných vyjádřeních referují i média v okolních zemích, svůj díl politické zodpovědnosti za vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

  A kdyby se nedejbože něco stalo Kuciakově české spolupracovnici Pavle Holcové, nesl by za to právě Miloš Zeman politickou zodpovědnost prvního řádu.

  Nemůžete šířit nenávistné postoje a vyzývat k násilí - a pak se alibisticky prostřednictvím mluvčího distancovat, když to někdo vzal vážně.

  Takto svět jednoduše nefunguje. Ani v Zemanistánu.

0
Vytisknout
10951

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018