Nynější mrazy v Evropě jsou způsobeny katastrofálním oteplením v Arktidě

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Rekordní oteplení, k němuž došlo v těchto týdnech v temné Arktidě, vyvolává mrazy a sněhové bouře v Evropě. Nutí to vědce zaujmout ještě pesimističtější postoj k dosud nejhorším předpovědím globálního oteplování.

Existuje ještě možnost, že nynější meteorologický úkaz je jen náhodnou, mimořádnou událostí. Vědci jsou však vážně znepokojeni, že globální oteplování likviduje polární vortex, mocné větry, které tam kdysi izolovaly zmrzlý sever.

Červená čára ukazuje letošní teploty v Arktidě ve srovnání s historickým průměrem:



Na severním pólu vyjde slunce až v březnu, zatím je tam trvalá tma celých 24 hodin, avšak proud teplého vzduchu zvedl teploty na Sibiři až o 35 stupňů Celsia nad historický průměr. Grónsko v roce 2018 zaznamenalo už 61 hodin teploty nad nulou - což je víc než trojnásobek počtu hodin bez mrazu ve všech předchozích letech.

Na mysu Morrise Jesupa na severním výběžku Grónska je v poslední době tepleji než v Londýně či v Curychu. Tuto neděli tam bylo plus 6,1 stupňů Celsia.

Současná vlna tepla v Arktidě je dosud nejvýraznější a nejvyšší za posledních padesát let.

Otázkou nyní je, zda to signalizuje zeslabení polárního vortexu, kruhu silných větrů, které udržují Arktidu v mrazu tím, že odrážejí jiný vzduch. Vortex závisí na rozdílu teplot mezi Arktidou a středními zeměpisnými šířkami, avšak tento rozdíl mizí, protože pól se otepluje rychleji než jakékoliv jiné místo na světě. Zatímco jinde na Zeměkouli stoupla teplota v průměru o 1 stupeň, na severním pólu stoupla o skoro 3 stupně - a to vede k tání ledu. Podle NASA nyní mizí arktický led rychlostí 13,2 procenta za každých deset let.

Někteří vědci hovoří o hypotéze "teplá Arktida, studené kontinenty". Jak ztrácí polární vortex stabilitu, přitahuje teplý vzduch a odráží studené fronty, jaké nyní zažívá severní Evropa. Tato teorie není prokázána ve všech klimatických modelech, ale letošní vzorce teploty jí odpovídají.

Dá se očekávat, jak rychle oteplujeme Arktidu, že budoucí roky přinesou další bezprecedentní počasí.

Příliš silné oteplení Arktidy a Sibiře by znamenalo zrychlení globálního oteplování v důsledku zčernání moří tím, že zmizí led, a potenciální uvolnění zmrzlého metanu, což je velmi potentní skleníkový plyn.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
22601

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018