Red alert

1. 3. 2018 / Michal Mašín

čas čtení 3 minuty


Na Velkou Británii včera zaútočil ten nejdrsnější ze Stalinových generálů – generál Zima.

V ulicích skotského Glasgow napadlo mezi patnácti až dvaceti centimetry sněhu při teplotě kolem – 4 °C. Met office vydal nejvyšší rudou výstrahu, university i dětské jesle zůstaly zavřené a zůstanou i v pátek.

Při pozorování téměř totální zástavy života člověka maně napadá, kolik je potřeba ke kolapsu civilizace.

Při pohledu z okna bylo vidět mnoho zajímavých námětů k přemýšlení.

Při pohledu na vůz údržby marně se pokoušející vyšplhat do kopce a rozmetat na ulici grit (jakýsi jíl smíchaný se solí, který na první pohled vypadá jako rozmočené psí hovínko) do sněhové pokrývky o síle deseti centimetrů, se člověk musí ptát, jestli je to skutečně tak, že místní údržba silnic nemá zdroje na to, aby vozy údržby vybavila i radlicemi nebo nepředpokládá sníh v zimě.


 


Následný pohled na osobní vůz bezmocně klouzající z kopce, i když řidič stál evidentně na brzdách zase člověku připomene, že ve Velké Británii na zimní pneumatiky nehrají.

Při pohledu na větrné elektrárny tyčící se na obzoru člověka napadne, kolik energie právě produkují a kolik by naprodukovaly, kdyby současné povětrnostní podmínky trvaly po několik dnů, a přitom ještě o trochu víc foukalo. Ono totiž větrné elektrárny mají určitý rozsah rychlostí větru, při které mohou produkovat energii a při jejím překročení musí listy svěsit po větru.

A co teprve jak by si vedly solární články pod 20 cm sněhu. A jak by to asi vypadalo, pokud by takové povětrnostní podmínky přetrvaly třeba tři týdny a pořádně přituhlo? Například pokud by teploty v Glasgow spadly na úroveň teplot, které dnes panovaly v ČR?

Jak by potom vypadalo zásobování el. energií v hospodářství, které by plně přešlo na tzv. zelené zdroje el. energie? Jak by to asi vypadalo s vytápěním městských bytů třeba právě v takovém Glasgow, kde jsou ve valné většině byty vytápěné plynem, ale plynové kotle mají elektrické řízení i zapalování? Na elektrické energii jsou závislé i vytápěcí systémy založené na kompresi vzduchu.

Jak by si asi vedli lidé, kteří nemají ve svých bytech téměř žádný skladovací prostor na potraviny a nakupují maximálně na dva dny dopředu?

Nakonec by asi ledakdo došel k závěru, že kolaps civilizace, alespoň v lokální formě může být překvapivě rychlý, alespoň v případě městských center.

A není třeba mnoho. Už jen kus odtrženého arktického víru, který se vydá na cestu Evropou dokáže způsobit závažné problémy. Co by například způsobila erupce nějakého vulkánu, který by způsobil zimu v létě, jak například zmiňuje Kosmas ve své kronice pro srpen roku 1124?

Pozn. JČ: Britové skutečně neinvestují do protisněhové a protimrazové infrastruktury, protože v zemi dochází k sněhové kalamitě jen velmi zřídka, většinou jednou za několik let na cca dva dny a podle argumentace příslušných činitelů se taková investice nevyplatí. Vede to samozřejmě k důvodným otázkám, jak křehká je civilizace, která zjevně není připravena na netypickou krizi. 

0
Vytisknout
10761

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018