Mezi EU a USA vzniká obchodní válka

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
 By slapping steep tariffs on America’s imports of steel and aluminum, Trump ignited a global trade warhttps://t.co/cGOVb8qkDY
Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvalil vysoké tarify na dovoz oceli a hliníku do USA a zahájil tím obchodní válku, v jejímž důsledku se octne Evropa v konfliktu s celou řadou zemí od Brazílie až po Japonsko. 


Jako největší světový obchodní blok a druhý největší výrobce oceli po Číně bude hrát Evropa v nadcházející obchodní válce významnou roli. 

Přímá odveta vůči Washingtonu bude jen jednou součástí širšího konfliktu. Daleko složitějším problémem pro Brusel bude vyrovnat se s radikálními změnami v globální dodávce oceli, způsobené blokací přístupu na americké trhy.

Velcí výrobci oceli, jako je Jižní Korea, Japonsko, Brazílie a Čína budou hledat nové trhy v Evropě a Evropská unie bude muset proti nim zavést odvetná opatření.

Krátce poté, co Trump oznámil zavedení nových tarifů ve výši 25 procent na ocel a 10 procent na hliník, oznámil prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, že EU připraví pro Washington odvetu.

"Evropská unie byla těsným bezpečnostním spojencem USA po dlouhá desetiletí. Nebudeme sedět v nečinnosti, zatímco bude náš průmysl zasažen neférovými opatřeními, které ohrozí tisíce pracovních příležitostí v Evropě. Evropská unie bude adekvátně reagovat." 

0
Vytisknout
12537

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018