Pro stoupence Czexitu: Bývalý konzervativní premiér John Major vážně varoval před katastrofou brexitu

28. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


John Major: Myslím, že jsme velmi blízko tomu, že se  jako národ poškodíme. Myslím to opravdu vážně. Já si pamatuju velmi dobře svůj původ. [Premiér John Major pochází z chudé dělnické rodiny, pozn. red.] Já vím, jaké to je, když je týden delší než peníze. A to bude situace, v níž se lidé octnou v budoucnosti, pokud si nedáme velký pozor, jak budeme nyní vyjednávat tento brexit. Já nechci, abych toho musel být svědkem. Nikdy jsem dosud nezažil, že by byla naše země tak rozhádaná v tolika otázkách. Dosud jsem nikdy nezažil, že naše instituce, ať už jsou to politikové, nebo policie, jsou natolik ignorovány jako v současnosti. A to je nesmírně škodlivé a nesmírně nebezpečné. To nesmíme ignorovat. Musíme vnímat realitu a musíme mít strategii. Nechtěl jsem mít tento projev, o němž vím, že to vyvolá nelibost v mé vlastní straně. Nemám ve zvyku to dělat, nikdy jsem to nedělal. Ale nemůžu prostě nečinně sedět a dívat se, jak se posunujeme směrem, o němž jsem stoprocentně přesvědčen, že to poškodí miliony lidí, kteří by měli mít právo, že s nimi bude jejich parlament zacházet líp.

37 procent Britů hlasovalo pro odchod z Evropské unie. 63 procent buď hlasovalo pro setrvání v EU, anebo nehlasovalo. A protože stoupenci brexitu hovoří po celou dobu o suverenitě parlamentu, nemohou nic namítat, pokud navrhnu, aby nyní převzal rozhodování  parlament a rozhodl nakonec,  zda je to ten pravý brexit pro nás, nebo ne, anebo poslal lidi, aby tu dohodu vyjednali znovu, anebo rozhodl, aby lidé znovu hlasovali v referendu.

Stoupenci brexitu jsou ti poslední lidé na světě, kteří by mohli argumentovat proti těm skutečnostem, o nichž jsem hovořil dnes odpoledne. Samozřejmě nepřestanou. Ale je to absurdní, že to dělají.

Celý rozhovor Jona Snowa s Johnem Majorem je ZDE:


0
Vytisknout
7090

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018