Odvolejte českou velvyslankyni v Sýrii

5. 3. 2018

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Rádi bychom vás informovali, že dnes, tj. 5. 3. v 18.00 před budovou Ministerstva zahraničí na Loretánském náměstí proběhne demonstrace za odvolání české velvyslankyně z Damašku. Při této příležitosti rovněž bude předán ministrovi zahraničí Martinu Stropnickému otevřený dopis, v němž občané ministra vyzývají k přehodnocení české zahraniční politiky vůči Sýrii včetně stažení naší velvyslankyně.

Tato demonstrace chce upozornit na pokračující páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jehož se dopouští syrský režim a jeho podporovatelé: Rusko, Írán a teroristická organizace Hizballáh na civilním obyvatelstvu v Sýrii. Iniciátoři akce se domnívají, že Česká republika svým nejvyšším zastoupením v Sýrii legitimizuje tyto mimořádně barbarské válečné zločiny, které svou povahou snesou srovnání se zločiny nacistického Německa za 2. světové války.  


Tváří v tvář hrůzným zločinům syrského režimu v symbolické i lidské rovině prohráváme … Nejvyšším zastoupením pomáháme legitimizovat režim, který systematicky konvenčními i zakázanými zbraněmi (včetně chemických) likviduje a zraňuje svůj lid včetně desetitisíců žen a dětí. Navíc nesmírně krutými a nelidskými způsoby mučí tisíce lidí ve svých věznicích.“

Autoři dopisu též upozorňují na to, že česká velvyslankyně v Damašku se opakovaně staví na stranu režimu Bašára Asada. Jak připomínají, „dokonce i vysoce postavený český diplomat při NATO si v depeši z dubna minulého roku stěžoval, že zpravodajské informace z české ambasády v Damašku se blíží ruskému výkladu konfliktu v Sýrii a jsou zcela opačné, než zjištění tajných služeb ostatních států NATO.“ Postoje a aktivity české velvyslankyně nás tak činí nevěrohodnými v očích našich spojenců.    

Ve svém dopise vyslovují opatrnou naději, že ministr Stropnický přehodnotí dosavadní postoj české zahraniční politiky vůči Sýrii a najde odvahu k tomu dát „důrazně najevo svůj nesouhlas“ se zbytečným utrpením civilního obyvatelstva v Sýrii a „s barbarskými zločiny na nich páchanými“.

Celý text dopisu, který bude podepisován na místě, najdete níže.

Demonstrace bude trvat od 18.00 do 18.30. Poté se její účastníci přesunou na Václavské náměstí, aby se připojili ke shromáždění proti volbě Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS.

Václav Němec

 ***


Ministr zahraničních věcí

Martin Stropnický

Loretánské náměstí 5

118 00 Praha 1 – Hradčany


Věc: Otázka nejvyššího zastoupení České republiky v Sýrii vzhledem ke zločinům proti lidskosti, které opakovaně páchá režim Bašára Asada

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás, protože jsme zděšeni opakovanými zločiny proti lidskosti v Sýrii, které páchá z velké části režim Bašára Asada. Jsme také zděšeni tím, že jsme za této situace jediná členská země Evropské unie s nejvyšším zastoupením v Sýrii.

Podle našeho názoru neobstojí argumenty, že česká velvyslankyně pomáhá s koordinací pomoci na místě a s dalšími záležitostmi. Tyto činnosti lze bezpochyby vykonávat i na nižší úrovni zastoupení, než je pozice velvyslance. Nestačí přitom podpořit zřízení vyšetřovacího tribunálu. Lidé umírají nyní. Tváří v tvář hrůzným zločinům syrského režimu v symbolické i lidské rovině prohráváme. Výmluvami se uklidňujeme, že neděláme nic špatného. Přitom nejvyšším zastoupením pomáháme legitimizovat režim, který systematicky konvenčními i zakázanými zbraněmi (včetně chemických) likviduje a zraňuje svůj lid včetně desetitisíců žen a dětí. Navíc nesmírně krutými a nelidskými způsoby mučí tisíce lidí ve svých věznicích. Vše je podloženo zprávami renomovaných organizací, včetně OSN.

Chování české velvyslankyně v Damašku přitom vzbuzuje značné pochybnosti. Zarážející je zejména její loajalita vůči režimu Bašára Asada. Dokonce i vysoce postavený český diplomat při NATO si v depeši z dubna minulého roku stěžoval, že zpravodajské informace z české ambasády v Damašku se blíží ruskému výkladu konfliktu v Sýrii a jsou zcela opačné, než zjištění tajných služeb ostatních států NATO.

Vkládáme do Vás naději, že jako nový ministr přehodnotíte dosavadní postoj české zahraniční politiky vůči Sýrii a zajistíte, abychom se nemuseli za svou zemi stydět. Zkusme se na věc, prosím, podívat očima civilních obětí v Sýrii. Dokážeme dát důrazně najevo svůj nesouhlas s jejich zbytečným utrpením a s barbarskými zločiny na nich páchanými?


S pozdravem


Podepsáni


Michal Majzner, projektový inženýr

Václav Němec, filosof

Kateřina Honzíková, překladatelka a terapeutka



0
Vytisknout
10098

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2018