Sýrie: Hrozba další eskalace konfliktu na severu

7. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Kurdskou stranou PYD řízené milice SDF oznámily stažení 1 700 svých ozbrojenců z jihovýchodní fronty, kde budou operace "pozastaveny" ZDE - a přesun jednotek přes Asadovo území do Afrinu, kde budou bojovat s protiasadovskou opozicí a Tureckem ZDE.


Podle předchozích prohlášení by to mělo znamenat, že přesouvané oddíly automaticky přijdou o americkou podporu ZDE. Podle kurdských zdrojů citovaných Amberin Zamanovou dále kurdské velení uvažuje o útočné operaci z prostoru Manbídže (východně od Afrinu) zaměřené proti území pod kontrolou syrské opozice a turecké armády obsazenému během operace Eufratský štít ZDE. Pokud k tomu dojde, americké jednotky zvláštního určení přítomné v oblasti Manbídže se mohou stát terčem tureckých odvetných úderů.

  Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric v pondělí prohlásil, že kurdské úřady v Afrinu zřejmě brání odchodu civilistů z prostoru bojových operací. Doslova řekl: "Doteď to bylo jen něco přes 5 000 lidí, kteří opustili Afrin, ale rozumíme tomu tak, že místní úřady blokují odchod kohokoliv z tohoto okresu" (10:30 min) ZDE.

  Tvrzení turecké agentury Anadolu, že kurdské úřady údajně evakuovaly civilisty z města Jinderes ZDE, protiřečí nejen obecnému tvrzení OSN, ale také specificky několika zprávám z kurdských zdrojů v posledních týdnech, podle nichž "civilisté dobrovolníci" naopak odjíždějí z města Afrin do Jinderesu. I kdyby se ukázalo, že tito "dobrovolníci" jsou ve skutečnosti kombatanty, nic to nemění na naprosté absenci věrohodných zpráv o evakuaci místních obyvatel z Jinderesu.

  Jinak řečeno, turecký útok na Jinderes se v příštích dnech nepochybně odehraje v podmínkách přítomnosti civilistů ve městě, nikoliv bez nich, jak alibisticky tvrdí turecká agentura Anadolu. A jakkoliv YPG používá civilní obyvatelstvo města coby živé štíty, turecké letectvo a dělostřelectvo to nezbavuje povinnosti zakotvené v mezinárodním právu vést operace tak, aby zahrnovaly všechna proveditelná opatření na ochranu civilistů - zejména se vyhnuly nerozlišujícím útokům, jež by nepřiměřeně zasáhly civilní populaci.

  První studie věnovaná nasazení protiankových řízených střel kurdskými milicemi v Afrinu ZDE (pdf) ukazuje, že kromě ojedinělého nasazení íránské střely Toophan proti klamnému cíli 30. ledna při všech ostatních zdokumentovaných útocích byly použity sovětské/ruské střely 9M113 Konkurs/AT-5 Spandrel ZDE. Tyto střely v modernizované verzi pod označením Tosan vyrábí Írán ZDE, studie ovšem íránský model nezmiňuje.

  Za zdroje střel označuje studie americkou pomoc, pomoc Ruska, Íránu a Asadova režimu plus nákupy na černém trhu. Ale ačkoliv jsou ve studii vyobrazeny také dva západní typy protitaknových střel, Milan a TOW, o jejich nasazení autoři nic nepíší. Je známo, že střely Milan obdržely v menším počtu kurdské milice v Iráku, a to z Německa. Střely TOW poskytovali Saúdové a CIA v omezených počtech a nepravidelně protiasadovské opozici v Sýrii. Jejich použití byli však operátoři povinni dokumentovat videozáznamem. Proto pravděpodobnost, že se jednotky YPG na černém trhu dostala k podstatným počtům střel TOW, je velmi nízká.

Naopak nejpravděpodobnější zásobovací trasu v průběhu konfliktu představuje spojení s proíránskými šíitskými milicemi ve městech Nubl a Zahrá severně od Aleppa. Na tomto směru se přinejmenším jednu zásilku protitankových raket podařilo zabavit protureckým milicím hnutí Zinki.

Celkem bylo do 5. března zdokumentováno 42 útoků protitankovými střelami na turecké cíle, z toho 4 případy se týkaly tanků (2 x Leopard 2A4, 2 x M60A3) a většina cílů byla tzv. měkkých (neobrněná vozidla). Podstatná část útoků, celkem 11, proběhla podél západní hranice afrinského okresu, v okolí města Radžo, dalších 9 kolem města Bulbul na severu. Obě sídla nyní již kontrolují síly protiasadovské opozice a turecké armády.

Agentura Anadolu zveřejnila působivé záběry z podzemních tunelů na hoře Baflijún severně od města Afrin, která je považována za součást druhé obranné linie tohoto správního centra ZDE. Po dobytí této oblasti se povstalecké a turecké jednotky nacházejí ve vzdálenosti 10 km od Afrinu a začínají ohrožovat silniční spojení města s šíitskými městečky Nubl a Zahrá, odkud jsou přisouvány posily a zásoby zbraní.

V noci přišly první zprávy o průjezdu stovky vozidel s vojáky jednotek SDF městem Manbídž ZDE.

0
Vytisknout
15058

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2018