Dnešní krizi v ČR nepřekoná pražská kavárna

9. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Je myslím neustále nutno zdůrazňovat, že proti výsledkům demokratických voleb nelze demonstrovat ani organizovat petice. Navzdory demonstracím v Praze i v dalších městech volební podpora pro Babišovo ANO stoupá.

Babišova podpora od voličů je bezpochyby důsledkem vážné frustrace české společnosti, jejíž velkou část irituje pražský politický a kulturní establishment, který tam vládl skoro po celých posledních třicet let. Tito lidé ve své frustraci dávají sluch populistickým manipulátorům a la Miloš Zeman, Tomio Okamura či KSČM.

 

Potíž je, že tito lidé už nikdy nebudou podporovat Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga či Petra Fialu. Potíž je, že například Zemanovy útoky na Českou televizi jsou do určité míry důvodné. Česká televize nebyla v minulosti nestranná a ignorovala problémy, které trápí obyčejné lidi na venkově. Nebyla schopna se postavit mocným.

Tím bohužel vytvořila populistické a nenávistné servery a televize, jako jsou Parlamentní listy či televize Barrandov. Samozřejmě, že jejich kritika institucí, jako je Česká televize, je naprosto neférová a přehnaná. Samozřejmě, že Česká televize je dnes o mnoho řádů lepší než populistická média, šířící lživé informace a vyvolávající nenávist. Jenže ČT nebyla bez chyby, a tak, dá se říci, zavdala vzniku lživých a populistických médií.

Obávám se, že demonstrace pražské kavárny proti sílícímu populismu v české politice odpor občanů proti ní jen zvýší. S lidmi je nutno mluvit a začít řešit problémy nezákonnosti, kterými jsou postiženi.

Obávám se však, že staré známé politické firmy v ČR už nikdy nezískají politickou důvěryhodnost. Kvůli profláknutosti svých jmen by se musely hodně snažit. Avšak nemají na to. Myslím, že si vůbec neuvědomují, co by musely udělat, aby dokázaly překročit svůj stín.

Nejde o to, že by měli snad lidé, kterým jde o zachování demokracie, staré firmy nějak ostrakizovat. Jde o to, že demonstracemi, na nichž budou vystupovat staré firmy, voliče, ovlivněné populismem, nepřesvědčíte, aby se vrátili k demokracii. Vy je musíte přesvědčit, že demokracie pro ně může být výhodná a spravedlivá. K tomu potřebujete nové lidi.

V ČR se stále zatím rozhoduje o budoucnosti a o stavu země ve volbách. Pokud nepřesvědčíte občany, ovlivněné populismem, rozhovorem, proč je rozumné přestat podporovat Babiše, demonstracemi je už vůbec nepřesvědčíte.

0
Vytisknout
13497

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2018