Facebook vrátil rasistické nenávistné video maďarské vlády zpět na internet, "protože je to zpráva"

9. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Facebook ve středu odstranil ze svých stránek rasistické video, které tam zveřejnil János Lázár, 
 šéf štábu maďarského premiéra Viktora Orbána. Ve videu se tvrdilo, že imigranti "vyhnali" "bílé křesťany" z částí Vídně a způsobili, že je Vídeň "špinavější a chudší". Facebook video odstranil, protože Facebook zakazuje útoky na lidi na základě jejich rasové, etnické či náboženské totožnosti, píší Vice News.



Za několik hodin však Facebook rasistické video maďarské vlády na internet opět vrátil, "protože je to zpráva": "Někdy děláme výjimku, přestože materiál obsahuje hate speech, pokud je to zpráva, pokud je to signifikantní nebo důležité z hlediska veřejného zájmu," konstatovali pracovníci Facebooku.

Dokazuje to, že Facebook má i nadále vážné problémy s udržováním své etické úrovně, konstatují Vice News a poukazují na to, že se za poslední rok Facebook octl uprostřed mnoha krizí: Je obviňován, že umožnil Rusku zasahovat do americké předvolební kamapně, že podporoval etnické násilí v Myanmaru, a podporoval diktátora v Kambodži. Nejnověji je Facebook zablokován na Srí Lance, kde vláda dospěla k názoru, že tam vyvolává etnické násilí.

"Facebook si musí ujasnit vlastní definici nenávistného materiálu a extremismu," konstatoval Nikita Malik, ředitel Centra pro reakce na radikalizaci a terorismus v Henry Jackson Society. "Facebook toto video zřejmě odmítl odstranit, protože ho vyrobila politická strana a je součástí předvolební strategie." 

Atmosféra v Maďarsku je v současnosti silně xenofobní. Komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein nedávno dvakrát důrazně označil Orbána za rasistu a xenofoba. Přesto však nenávist, šířená z Budapešti, sílí.

Video pomlouvající Vídeň bylo okamžitě odsouzeno vídenskými úřady: "Jsme překvapeni a šokováni, že politik takto útočí na hlavní město sousední země. Tato trzení jsou lživá a jsou smutným důkazem xenofobie," řekla Renate Braunerová z vídeňského městského úřadu. Městská správa ve Vídni důrazně požaduje okamžitou omluvu od Lázára. Charakterizovala jeho výroky jako "rasistickou a xenofobní volební strategii, zaměřenou na vyvolávání nenávisti proti určitým skupinám obyvatelstva".

"Jestliže Facebook nyní tvrdí, že znovu zpřístupnili toto video, protože je to 'zpráva', no, s tím lze těžko nesouhlasit: Je opravdu důležité, aby Evropané věděli, že členský stát Evropské unie vyrábí a zveřejňuje rasistickou nenávistnou propagandu," zdůraznil Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Jakub Janda z organizace Evropské hodnoty v Praze, poukázal na to, že tento incident ukazuje, jako omezené expertní znalosti má Facebook a jak omezené zdroje má na menších trzích, kde existují jazykové a kulturní bariéry. "Znovu jsme svědky základního problému Facebooku: Facebook nemá národní kanceláře, které by rozuměly místnímu prostřední a místním normám, a tak často dělá chyby." 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6969

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018