Apel od levice k pravici

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Rozmohl se nám tady takový nešvar..., píše Jan Černý na Facebooku: 

Zástupci vzbouřené části střední třídy, která teď v ulicích nebo na předávání filmových cen a různými peticemi bojuje proti komunistům, útokům na ČT a Babišovi se Zemanem, se docela nevybíravě domáhají solidarity a spoluúčasti "levice", "radikální levice", "klinikářů" či jak všelijak úzce či široce tu sociální skupinu vymezují. 

Na pokusy o rozhovor o tom, zda jejich protesty nejsou podivuhodnou redukcí našich současných problémů, totiž takovou redukcí, která neumožňuje ty hlavní problémy vůbec tematizovat a řešit, odpovídají podrážděně a povýšeně v tom smyslu, že situace je vážná, nemáme to komplikovat a jít s nimi do toho, že zkrátka máme držet pusu a krok. Na naše rozmíšky a "ideologické války" prý ONI jen čekají a báječně se jim hodí.

K tomu bych měl asi dvě upozornění pro naše zmobilizované přátele:


1) Chtělo by to snad více přemýšlení a taktu, když už se bavíte s "levicí", kterou mnozí, možná většina z vás považovala za podezřelou, morálně závadnou nebo historicky znemožněnou v období zhruba tak dvaceti až pětadvaceti let po revoluci. 


2) Levicové prostředí je teď sice početně i vlivem slabé, jeho (tradičně) velkou předností je ale fakt, že se v něm hodně a většinou i pronikavě myslí. Pokud byste dokázali trochu ubrat na suverenitě a spěchu, možná byste se v rozhovoru s tou levicí mohli dozvědět mnoho zásadních věcí a možná bychom mohli společně hledat nějaký nový společenský základ pro snahy o „záchranu“ demokratických institucí. 

Jinak nám všem hrozí, že veškerá mobilizace bude jen voláním po starých dobrých časech, které ve skutečnosti nikdy nebyly. „ONI“ se nezrodili jen tak a rozhodně nebyli vyvoláni v existenci tak nějak z ničeho působením zlých populistů na čele s Putinem. 

Levice možná lépe chápe, cože se to stalo, kde se ti lidé vzali a o co jim jde.

Co tomu říkáte?

2
Vytisknout
10987

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2018