Corbyn varoval Mayovou, ať nejedná "zbrkle a bez důkazů"

15. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Šéf britské Labouristické strany varoval premiérku Theresu Mayovou, ať "nepředbíhá důkazy" ohledně atentátu na bývalého špiona Sergeje Skripala v anglickém  městě Salisbury. Odsoudil to, co nazval "horečnou" atmosférou ve Westminsteru.

"Tato otřesná událost vyžaduje především pečlivé a podrobné trestní vyšetřování, které musí provést policie a bezpečnostní služby," napsal Corbyn.

"Spěchat zbrkle a bez důkazů, které teprve policie shromažďuje, v horečné parlamentní atmosféře, neslouží ani spravedlnosti, ani bezpečnosti státu," zdůraznil.

Corbyn varoval před "mccarthyovskou nesnášenlivostí vůči disentu" ohledně Ruska. "Labouristická strana přirozeně v žádném případě nepodporuje Putinův režim, jeho konzervativní autoritářství, jeho porušování lidských práv ani jeho politickou a hospodářskou korupci," uvedl.



"Avšak to neznamená, že bychom měli s rezignací přijmout 'novou studenou válku' eskalujících výdajů na zbrojení, zástupných konfliktů po celém světě a mccarthyovskou nesnášenlivost vůči odlišným názorům". 

Corbyn podpořil rozhodnutí Mayové vyhostit z Británie 23 ruských diplomatů, ale vyjádřil se, že zásah proti ruským oligarchům by byl efektivnější.

"Souhlasíme s rozhodnutím vlády ohledně ruských diplomatů, ale opatření proti oligarchům a jejich kořisti by měla daleko větší dopad na ruskou elitu než omezené deportace diplomatů z obou stran. Jsme ochotni podpořit další sankce, až vyšetřování útoku v Salisbury přinese výsledky."

V horečnaté britské atmosféře podepsalo 19 řadových labouristických poslanců rezoluci, jíž plně podporují Mayovou. Někteří čelní labouristé jsou nespokojeni s tím, že Corbynův mluvčí srovnal vyšetřování případu v Salisbury s "podvodnou složkou" o údajně existenci zbraní hromadného ničení, která vedla k válce v Iráku.

"Může a měla by existovat základna pro společnou politickou reakci na tento zločin," napsal Corbyn. Avšak za svá mnohá léta v parlamentu jsem byl mnohokrát svědkem toho, že nad jasným uvažováním v mezinárodní krizi příliš často převládly emoce a zbrklé úsudky. Nepravdivé výzvědné informace a falešné složky vedly ke katastrofě irácké invaze. Drtivě podpořily obě hlavní britské politické strany útok v Libyi, ale ukázalo se, že to bylo špatně. Všeobecné odsouzení útoků z 11. září vedlo k válce v Afghánistámu, která pokračuje dodnes, zatímco se terorismus rozšířil po celém světě." 

Corbyn dodal, že současná britská diplomacie "selhává": "Bezpodmínečná podpora pro Donalda Trump a rozbalování červeného koberce pro saúdského despota nejenže zrazují naše hodnoty, ale ohrožuje to i naši bezpečnost."

Corbynovi spojenci vystoupili na jeho podporu. labouristický poslanec Lloyd Russell-Moyle napsal na twitteru, že Corbynovi kritikové jsou "pravicoví debilové", kteří "bijí na válečné bubny, aniž by měli jasný plán." 
 
Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2018