Nemůžete považovat většinu svých spoluobčanů za póvl

9. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Ještě jednou se pokusím vysvětlit svůj argument, proč je poněkud komické a neefektivní demonstrovat proti výsledkům demokratických voleb. Je pozoruhodné, jak těžké je to pro některé lidi pochopit.

Jeden čtenář ironicky poznamenal, že podle mne by bývalo zbytečné demonstrovat i proti Hitlerovi a Gottwaldovi. No, pravděpodobně bylo, ale z trochu jiných důvodů: režimy, které v Česku vládly za Hitlera a za Gottwalda, byly mocensky ukotveny v zahraničí, a proto pravděpodobně nemělo skutečně příliš velký význam proti nim demonstrovat v Praze či v Olomouci.

Rozumíte, o co mi jde? O efektivitu akce. Je jistě krásné se vyřádit na demonstraci, ale pokud má mít nějaký efekt, měli bychom vždy strategicky uvažovat, kde je ohnisko moci a jak ho ovlivnit k demokratickému prospěchu.



Je zcela zjevné, že v České republice jsou stále ještě dnes zdrojem veškeré moci voliči. Většina občanů, ochotných přijít k volbám, hlasuje pro Zemana a pro Babiše z určitých konkrétních důvodů, na základě svého skálopevného přesvědčení, k němuž z nějakých důvodů došli.

Je možné, že nám toto jejich přesvědčení může případat hloupé, nebo dokonce šílené, ale marná sláva, protože tito lidé mají v obci většinu, pokud je rozumnými argumenty nepřesvědčíme, že věří hloupostem a že způsob, jimiž hlasují, je poškodí, situace se nezmění.

Je nutno se ptát na příčiny, proč takto většina voličů hlasuje, ptát se na jejich motivaci a tu neutralizovat a odstraňovat.

Ta motivace může být různá: Třeba je jí frustrace z exekutorského parazitismu, anebo prostě je jejím důsledkem skutečnost, že české školství v posledních třiceti letech bylo natolik zanedbáváno, že čeští občané dnes nejsou schopni rozeznat, co je fakt, z kterého mohou mít prospěch, a co je lživá manipulace, která je táhne do osobního existenčního a politického průšvihu.

Je zcela zjevné, že velká část prozemanovských a probabišovských voličů pro ně hlasuje, protože je dosud nesmírně irituje pražský establishment, tzv. "pražská kavárna". Takže budou-li proti Zemanovi a proti Babišovi vystupovat především protagonisté předzemanovského a předbabišovského režimu, rozpory ve společnosti se jen prohloubí a vy, kdo proti Zemanovi a proti Babišovi vystupujete, prohrajete, protože nejste ve většině.

Prvotním imperativem je s těmito lidmi MLUVIT A ZJIŠŤOVAT, PROČ VĚŘÍ NESMYSLŮM.

To samozřejmě neznamená, že by občané neměli protestovat proti jednotlivým antidemokratickým krokům, které činí dnešní nevolená vláda, nebo protiústavnímu jednání, které prosazuje malou většinou podruhé do prezidentského úřadu zvolený Zeman.

Je samozřejmě naprosto oprávněné veřejně protestovat proti šokujícímu blábolu, který Zeman přeložil jako údajný inaugurační projev.

Nemémě důležité je vyvíjet nátlak na ústavní instituce, které z pro mě nepochopitelného důvodu dopustily, aby zemi vládl "premiér v demisi" Babiš.

To, zdá se, protiřečí veškerým demokratickým principům evropských zemí. Všude v Evropě je běžné, že u moci po volbách zůstává dosavadní vláda, dokud nová vláda nezíská důvěru parlamentu.

Je naprosto jasné, že premiérem měl zůstat Bohuslav Sobotka. Jak to, že Ústavní soud už dávno proti protizákonné Babišově vládě nezakročil?

To jsou dílčí, avšak důležité problémy, proti nimž je samozřejmě nutno vystupovat a vyvíjet nátlak. I zde by bylo ale dobré, aby to nečinili profláknutí kalouskové, fialové a němcové.

Zuřivě spílat politikům, kteří mají v české společnosti zjevně většinu, to však opravdu nepomůže. Jděte k lidem, kteří je zvolili.

1
Vytisknout
13552

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2018