Lze peticemi bojovat proti výsledkům demokratických voleb?

5. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Z  nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že volební podpora pro Babišovu stranu ANO sílí. Není vyloučeno, že by v případných příštích všeobecných volbách získala parlamentní většinu. 

Pražská kavárna, tedy lidé většinou kolem České televize a literatury, organizují proti Babišovi petice a protestní akce, viz níže.

Mám tak trochu pocit, že organizovat protesty proti výsledkům demokratických voleb je dost komické.


Je samozřejmě oprávněné organizovat demonstrace proti dílčím rozhodnutím demokraticky zvolených osob u moci, například když se Tony Blair rozhodne provést invazi do Iráku, nebo česká sněmovna zvolí šéfem kontrolní komise pro GIBS Zdeňka Ondráčka.

Jinými spornými skutečnostmi, proti nimž snad lze demonstrovat, je otázka, zda je legální, aby byl předsedou vlády člověk, proti němuž běží trestní stíhání, anebo o němž je prokázáno, že byl udavačem StB. V Česku fungoval donedávna lustrační zákon. Ten už neplatí? Je skutečně právně ošetřeno, aby se stíhaný člověk nemohl stávat předsedou vlády, tak, jak se v Itálii nemůže premiérem stát odsouzený Berlusconi? 

Proti tomu je snad možné demonstrovat, stejně jako proti skutečnosti, že premiér a vláda v demisi, bez důvěry parlamentu, nemají činit žádná rozhodnutí, nemají nikoho odvolávat ani jmenovat.

Ovšem sbírání podpisů obecně "proti Babišovi" mi opravdu přijde jako boj s větrnými mlýny. Má-li Babišovo ANO v současnosti voličskou podporu kolem 33 procent, těžko proti tomu něco zmůže podpisová akce.

Co si o tom myslíte vy?

* * * 

    Přátelé. Sbíráme pod petici. Zvažte svůj podpis, děkuji, Monika Rychlíková

  

    From: Olga Sommerová 

     

    http://forum24.cz/zkouseji-co-vsechno-jim-jeste-projde-aniz-by-se-cokoliv-stalo-kdo-a-kdy-rekne-dost/

     

    Milion chvilek pro demokracii – CHVILKA PRO REZIGNACI!

     

    Chceme za 100 dní získat milion podpisů a vytvořit tak na Andreje Babiše velký občanský tlak.

    Ať už nakonec rezignuje či nikoliv, vytvoříme společně silný hlas zdůrazňující, že současná situace, na které on nese vinu, je v demokratickém státě nepřijatelná!

    Nejvíce nám pomůžete tím, když naši výzvu www.milionchvilek.cz přepošlete své rodině, přátelům, známým a kolegům. Zkuste prosím získat další dva podpisy. To není tak těžké, ale pokud by to udělal každý nový signatář, získáme milion podpisů nikoli za 100, ale za 10 dní. Díky!

0
Vytisknout
13968

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2018