Sucha se mohou dotknout i vás

7. 3. 2018

čas čtení 3 minuty
Kapské Město v Jihoafrické republice spotřebuje veškerou vodu pro 4 miliony svých obyvatel 15. července. V ten den hodlá město zřídit až 200 přístupových bodů umožňujících vyzvednout si 25 litrů vody na osobu a den.


Tragédií je, že při správném plánování a účinných zásazích hned v počátku by se bylo této krizi možno vyhnout. Mnozí experti jsou přesvědčeni, že vyrovná znamení byla k dispozici už v 90. letech, ale Kapské Město má pochybnou čest stát se prvním velkým rozvinutým městem povolávajícím armádu kvůli udržení klidu při nedostatku vody.

Nezáleží na tom, zda věříte, že na vině je globální změna klimatu, protože připravenost a schopnost zvládat důsledky neštěstí jsou v každém případě zásadně důležité.

Avšak tento problém se neomezuje na nějaké město v Africe. Nikdo z nás se dobrovolně ani na den neobejde bez vody. Ať už jde o pití, praní, nebo jedení zavlažovaných potravin. Všichni máme zájem na uchování tohoto zdroje. Každým rokem trpí nedostatkem vody až 3,4 miliardy lidí.

"Sucho tisíciletí" zasáhlo Austrálii a Kalifornii ničí jiné, které ji připraví o vodu v objemu odpovídajícím celoroční spotřebě celých USA. Brazílie přišla v podzemních zásobárnách ještě o víc. A co je ještě horší, hladina podzemní vody klesá v celé třetině lokací na planetě.

V Jižní Africe již před deseti lety odstartovalo sedm veřejných projektů rozšíření přístupu k tekoucí vodě. Ale šest jich má zpoždění, což ukazuje, že až donedávna neměly prioritu.

Jak může starý člověk vydržet celé hodiny ve frontě, nebo odnést 25 litrů vody (25 kg) zpátky domů? Který osamělý rodič si může dovolit vzít si volno, aby vystál frontu na vodu pro děti? A nezapomínejme, že po celém světě denně zemře žízní 2 000 dětí.

Než je dosaženo krizového bodu, lze podniknout jiná opatření, aby se předešlo traumatickému sociálnímu stresu, který je nyní nevyhnutelný.

Nedostatek vody se liší od katastrof jako hurikány nebo zemětřesení tím, že poskytuje obrovský prostor k přípravám. Takže proč toho nevyužíváme? Lidská psychologie způsobuje, že jsme neteční k rizikům, o nichž si chybně myslíme, že se nás nedotknou. Jenže si nemůžeme dovolit čekat až do doby, kdy se vodní krize stane bezprostřední hrozbou.

Zvládání problému vyžaduje připustit si, že budoucnost přináší riziko, a jednat nyní, aby toto riziko bylo minimalizováno. V tomto případě to znamená přiznat si, že nedostatek vody je problémem nás všech, spolupracovat na úsilí o šetření vodou a opatrné využití jejích zdrojů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11035

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2018